
Τον ορισμό και την ιδιαίτερη σημασία που έχει για τη χώρα μας η απόκτηση Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού ανέλυσε σήμερα ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σταύρος Παπασταύρου.
Όπως τόνισε ο υπουργός, μιλώντας στον Ant-1, πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς για πρώτη φορά η Ελλάδα αποκτά έναν χάρτη που θέτει ξεκάθαρους και ρεαλιστικούς κανόνες για την οργάνωση του θαλάσσιου χώρου της. «Ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός αποτυπώνει την ανθρώπινη δραστηριότητα στις θαλάσσιες ζώνες της πατρίδας μας, -ιχθυοκαλλιέργειες, αλιεία, θαλάσσιες μεταφορές, τουρισμό, εκμετάλλευση ενεργειακών πόρων κ.ά.-, πάντα όμως με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Για πρώτη φορά η ελληνική Πολιτεία έρχεται και οριοθετεί λεπτομερείς χρήσεις για τις θαλάσσιες ζώνες σε όλο το εύρος της δικαιοδοσίας της, στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών μας δεσμεύσεων και πάντα με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας», επεσήμανε μεταξύ άλλων.
Ελληνική υφαλοκρηπίδα
Ο κ. Παπασταύρου τόνισε παράλληλα ότι είναι η πρώτη φορά που σε επίσημο ρυθμιστικό κείμενο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτυπώνεται η ελληνική υφαλοκρηπίδα με τρόπο που υπάρχει πλήρης επήρεια στις θαλάσσιες ζώνες και τα νησιά μας, χαρακτηρίζοντας, δε, το χάρτη ως μια παρακαταθήκη για το μέλλον. Απαντώντας εξάλλου σε ερώτηση για την άμεση αντίδραση της Τουρκίας, σύμφωνα με την οποία οι σημερινές ανακοινώσεις της Ελλάδας είναι μονομερείς και δεν αλλάζουν τίποτα στα όσα ισχύουν για την ίδια, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ξεκαθάρισε ότι η συμμόρφωση μιας χώρας με ευρωπαϊκή οδηγία δεν αποτελεί μονομερή ενέργεια. Ως προς την αναφορά που γίνεται στο υπόμνημα για τη δυνατότητα επέκτασης της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στα 12 μίλια, τόνισε ότι αυτό αποτελεί δικαίωμα της Ελλάδας, «που πάντα διατηρεί».
Δίνοντας το στίγμα για τις επόμενες κινήσεις, ο κ. Παπασταύρου υπογράμμισε ότι αύριο, Μ. Πέμπτη, θα δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η Εθνική Στρατηγική για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό, με το σχετικό ΦΕΚ, ενώ στη συνέχεια θα επικοινωνηθεί στα αρμόδια θεσμικά όργανα και διαδικτυακούς ιστότοπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Είναι μια ρυθμιστική, επίσημη εναρμόνιση με την ευρωπαϊκή οδηγία 2014/89/ΕΕ», τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.
Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη νέα συνάντηση που είχαν σήμερα στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας όλοι οι αρμόδιοι φορείς με θέμα τη ρύθμιση της ενεργειακής παραγωγής εν όψει Πάσχα. Ο Υπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι γίνονται και θα γίνουν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή ηλεκτροδότηση της χώρας την περίοδο αυτή, όπου διαχρονικά παρατηρείται ήπια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. «Για να μπορέσουμε όλοι εμείς να χαρούμε τις εορταστικές ημέρες, κάποιοι άνθρωποι στον ΑΔΜΗΕ, στον ΔΕΔΔΗΕ, στη ΡΑΑΕΥ δεν θα κάνουν Πάσχα με τις οικογένειές τους, καθώς θα βρίσκονται σε επιφυλακή προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα ηλεκτροδότησης. Τους ευχαριστώ θερμά», τόνισε χαρακτηριστικά.


Latest News

Σε 2 εβδομάδες ο οδικός χάρτης για απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια
Ο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μίλησε στη Σύνοδο Κορυφής για το Μέλλον της Ενεργειακής Ασφάλειας στο Λονδίνο

Eυελιξία στην αποθήκευση φυσικού αερίου ζητά η επιτροπή της ευρωβουλής
Η ψηφοφορία για τη διαπραγματευτική θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επί του θέματος θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο

Άρση των κυρώσεων σε Nord Stream και ρωσικά assets στην Ευρώπη μελετούν οι ΗΠΑ
Τα σχέδια αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο των συζητήσεων για τερματισμό του πολέμου Ρωσίας- Ουκρανίας

Στο μικροσκόπιο οι επιδοτήσεις στο ρεύμα - Τι ανακοίνωσε ο Παπασταύρου
Άμεσα θα ανακοινωθούν οι επιδοτήσεις ρεύματος προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις - Τι τόνισε ο Σταύρος Παπασταύρου

«Δεν πήραμε το μάθημα από την ενεργειακή κρίση» - Καμπανάκι από τον ΙΕΑ
Η σύνοδος κορυφής του Λονδίνου θα επικεντρωθεί στην ασφάλεια του εφοδιασμού και στα διδάγματα της κρίσης που ακολούθησε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Επίσκεψη Παπασταύρου στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ
Ο ΥΠΕΝ κ. Παπασταύρου τόνισε πως «το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας μας αντιμετώπισε προκλήσεις, λόγω της υψηλής παραγωγής και της χαμηλής κατανάλωσης, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπερφόρτωση»

Στρώνοντας τον δρόμο για το αμερικανικό LNG - Αλλάζουν οι κανόνες για τις εκπομπές μεθανίου στην ΕΕ;
Ο Βρυξέλλες προσπαθούν να καταστήσουν πιο εύκολο για το αμερικανικό φυσικό αέριο να φτάσει στην Ευρώπη

Με το βλέμμα στην πράσινη μετάβαση τα διυλιστήρια
Οι δύο κορυφαίοι ενεργειακοί όμιλοι Motor Oil και HELLENiQ ENERGY συνεχίζουν την υλοποίηση των στρατηγικών τους σχεδίων για την πράσινη μετάβαση

Η Ινδία ανανεώνει την πολιτική φυσικού αερίου για να κάνει πιο προσιτή την τιμή του
Ζητούμενο για την Ινδία είναι να ενισχύσει το πλαίσιο για τη διαρκή διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου και να το καταστήσει οικονομικά πιο προσιτό

Τέλος το αμερικανικό LNG για την Κίνα - Νέα ώθηση στις αγορές από Ρωσία
Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, η Κίνα έχει εισαγάγει ένα σχετικά χαμηλό ποσοστό του LNG της από τις ΗΠΑ