
Την ώρα που η Ομάδα Αλήθειας να έχει αρχίσει να στέλνει εξώδικα σε πολιτικά στελέχη όπως ο Διονύσης Τεμπονέρας, ο Θανάσης Γλαβίνας και ο Γαβριήλ Σακκελαρίδης που υποστήριξαν ότι εμπλέκεται σε πρακτικές κομματικής παραπληροφόρησης, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το ποιος ήταν αυτός που υπογράφει τα εξώδικα ως πληρεξούσιος δικηγόρος.
Γιατί παρότι προφανώς ο δικηγόρος είναι εκπρόσωπος του πελάτη του και άρα ουδεμία ευθύνη φέρει για το τι κάνει ο πελάτης του, εντούτοις ομολογουμένως έχει ένα ενδιαφέρον ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με έναν δικηγόρο, τον κ. Ηλία Γ. Σιδέρη που φαίνεται ότι μοιράστηκε το ίδιο δικηγορικό γραφείο με τον σημερινό υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργό και κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Παύλο Μαρινάκη, που διατέλεσε διευθυντής υπουργικού γραφείου επί κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας, και που έχει αρκετές συμβάσεις παροχής δικηγορικών υπηρεσιών προς φορείς του δημοσίου.
Ας τα πάρουμε από την αρχή:
Τα εξώδικα της «Ομάδας Αλήθειας» υπογράφει ο δικηγόρος Ηλίας Γ. Σιδέρης. Κατά μία ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα σύμπτωση, ο Παύλος Μαρινάκης όταν δικηγορούσε δήλωνε Co-Founder (συνιδρυτής) της εταιρείας Beyond law services όπως φαίνεται από το προφίλ του στο Linked.

Η ιστοσελίδα Vrisko.gr αναφέρει με τον ακόλουθο τρόπο την εταιρεία Beyond Law Services, Μαρινάκης, Σιδέρης και Συνεργάτες. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προφανώς δεν ασκεί δικηγορικά καθήκοντα εδώ και καιρό, όμως αναμφίβολα αυτή η συνεργασία έχει το ενδιαφέρον της.

Σημειώνουμε ότι παρότι ο κ. Σιδέρης αναφέρει νέα διεύθυνση στη σφραγίδα που χρησιμοποιεί στα εξώδικα, εντούτοις αναφέρει τη διεύθυνση όπου στεγαζόταν η Beyond law services (διεύθυνση που αναφέρει και η σελίδα του κυβερνητικού εκπροσώπου στο Linked για την ίδια εταιρεία) ως διεύθυνσή του σε διάφορες συμβάσεις του με το δημόσιο (βλ. παρακάτω).
Όμως, αυτή δεν είναι η μόνη σχέση του κ. Ηλία Σιδέρη με τη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Από το 2019 έως το 2021 διατέλεσε Διευθυντής και Νομικός Σύμβουλος στο Ιδιαίτερο Γραφείο του Υπουργού Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη, όπως άλλωστε ο ίδιος αναφέρει στην προσωπική του ιστοσελίδα.

Ενδιαφέρον έχει επίσης το γεγονός ότι ο κ. Σιδέρη έχει αρκετές αναθέσεις για παροχή υπηρεσιών νομικού συμβούλου με φορείς του ευρύτερου δημοσίου. Μια όχι ιδιαίτερα ενδελεχής έρευνα στη Διαύγεια εντόπισε τις ακόλουθες συμβάσεις:
- Μία σύμβαση συνολικού ύψους 48.999,84 ευρώ για νομική υποστήριξη στη ΜΟΔ Α.Ε., φορέα που υπάγεται στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, το 2021, για «παροχή εξειδικευμένης νομικής υποστήριξης των φορέων υλοποίησης (δικαιούχων) αναπτυξιακών δράσεων και έργων της προγραμματικής περιόδου 2014-2020
- Μία σύμβαση 12.400 ευρώ τον Νοέμβριο του 2021 με την Ελληνική Αστυνομία (υπουργείο Προστασίας Πολίτη) για παροχή «νομικών υπηρεσιών κοινοβουλευτικού ελέγχου, καλής νομοθέτησης, εξειδικευμένη νομική υποστήριξη σε θέματα δημοσίων συμβάσεων, σύνταξη και επιμέλεια σχεδίων νόμων και συνοδευτικών νομικών κειμένων».
- Μία σύμβαση, πάλι με την Ελληνική Αστυνομία (υπουργείο Προστασίας Πολίτη) το 2022, για παροχή «νομικών υπηρεσιών Ελληνικής Αστυνομίας β) παροχής γνώμης επί σχεδίου με θέμα διατάξεις σωφρονιστικού δικαίου γ) έγγραφων απαντήσεων κοινοβουλευτικού ελέγχου, χρονικής διάρκειας έως την 02/09/2022 από την υπογραφή της σύμβασης, προς κάλυψη αναγκών Γρ. κ. Υπουργού», ύψους 27.300 ευρώ.
- Μία σύμβαση με το Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας ύψους 2480 ευρώ το 2022.
- Μία σύμβαση με το Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙΜ, φορέα υπαγόμενο στο υπουργείο Παιδείας, ύψους 8064,52 ευρώ «Νομική Υποστήριξη Πράξης» της Πράξης «Θεματικά και Πειραματικά ΙΕΚ»,
- Μια σύμβαση με την Ελληνική Αστυνομία (υπουργείο Προστασίας Πολίτη) για παροχή «νομικής υπηρεσιών κοινοβουλευτικού ελέγχου και καλής νομοθέτησης», ύψους 21.080 ευρώ το 2023.
- Μία σύμβαση με την Ελληνική Αστυνομία (υπουργείο Προστασίας Πολίτη) για «την παροχή γνώμης επί σχεδίου νόμου για την ηλεκτρονική επιτήρηση και β) έγγραφων απαντήσεων κοινοβουλευτικού ελέγχου», ύψους 12.500 ευρώ το 2024.
(όλες οι αμοιβές συμπεριλαμβάνουν και τον ΦΠΑ και τις κρατήσεις).
Το ενδιαφέρον με τις καθ’ όλα νόμιμες συμβάσεις του κ. Σιδέρη δεν είναι μόνο το ύψος τους, αλλά και η φύση τους που αφορά και νομικές υπηρεσίες σχετιζόμενες με το κυβερνητικό έργο, όπως αυτές που αφορούν τη νομοθέτηση, την προετοιμασία νομοσχεδίων, αλλά και την προετοιμασία απαντήσεων σε ερωτήσεις κοινοβουλευτικού ελέγχου.
Προφανώς και κάποιος θα μπορούσε να πει ότι όλα αυτά δεν έχουν σχέση με το γιατί τον επιλέγουν οι εκπρόσωποι της Ομάδας Αλήθειας για τα εξώδικά τους, εφόσον δεν παύει να είναι ένας δικηγόρος που προσφέρει τις υπηρεσίες του σε όποιον τις χρειάζεται.
Όμως, την ίδια στιγμή είναι παραπάνω από έντονος ο πειρασμός να σκεφτεί κανείς ότι όλα αυτά δείχνουν, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, ότι η Ομάδα Αλήθειας δεν είναι απλώς μια «ομάδα ιδιωτών», που παρεμβαίνει στη δημόσια σφαίρα, αλλά τμήμα ενός ευρύτερου πολιτικού και επικοινωνιακού «οικοσυστήματος» σε άμεση σχέση με την κυβέρνηση και τη Νέα Δημοκρατία.


Latest News

Βροχές και χαλαζοπτώσεις την Παρασκευή – Ισχυρές καταιγίδες στην Αττική
Άστατος θα είναι ο καιρός σήμερα Παρασκευή, με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές και τις καταιγίδες. Αναλυτική πρόγνωση

Ο Τραμπ διαψεύδει... τη διάψευση του Πεκίνου - «Σε εξέλιξη συνομιλίες με την Κίνα»
O αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει το Πεκίνο

Οργιάζουν τα σενάρια για την τύχη του Ζελένσκι
Εν μέσω ασφυκτικής πίεσης βρίσκεται ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι που καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για τη χώρα του.

ΒΗΜΑ της Κυριακής: Έρχεται στις 27 Απριλίου με συναρπαστικές προσφορές
Το ΒΗΜΑ κυκλοφορεί την Κυριακή 27 Απριλίου μαζί με το ΒΗΜΑ στην Ιστορία «1939-1945 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος», το περιοδικό Vita, τη μαθητική εφημερίδα της Νάξου και φυσικά, το ΒΗΜΑGAZINO

Το ReArm της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας – Το παρασκήνιο της σύσκεψης στο Μαξίμου
Οι εκπρόσωποι της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας που συμμετείχαν στη σύσκεψη στο Μαξίμου και οι στόχοι που τέθηκαν

Τι αλλάζει στις συναλλαγές με το Δημόσιο – Ποια «δημοφιλή» πιστοποιητικά καταργούνται
Κοινό Δελτίο Τύπου των Υπουργείων Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Μητσοτάκης: Συνάντηση με εκπροσώπους εταιρειών της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας
Συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργειών και οι προοπτικές συμμετοχής των ελληνικών εταιρειών αμυντικής τεχνολογίας σε εγχώρια και ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα

Συναντήσεις Τζιτζικώστα με Airbus και Boeing
Αντικείμενο των συναντήσεων ήταν η νέα πολιτική της ΕΕ για τις αερομεταφορές και τη νέα Στρατηγική για τις Αερομεταφορές

Παράταση μέχρι 15 Ιουνίου για τα ακαθάριστα οικόπεδα - Πώς θα κάνετε τη δήλωση
Την παράταση ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τόνισε ότι ο καθαρισμός των οικοπέδων προστάτεψε πέρυσι περιουσίες και βοήθησε την Πυροσβεστική.

Πρέπει να ανησυχεί η Ελλάδα μετά τον σεισμό στην Κωνσταντινούπολη; - Τι απαντούν σεισμολόγοι
Ο σεισμός στην Κωνσταντινούπολη προκάλεσε πανικό, ενώ ξύπνησε άσχημες αναμνήσεις – Σεισμολόγοι απαντούν για το εάν θα επηρεαστεί η Ελλάδα