Αν και πάλεψε, τελικά το χρηματιστήριο Αθηνών δεν τα κατάφερε να κλείσει την εβδομάδα πάνω από τα επίπεδα των 1.650 μονάδων, καθώς στο δεύτερο «μισό» της συνεδρίασης υπέκυψε στις λιγοστές, μεν, αλλά περισσότερες εντολές πώλησης που εκδηλώθηκαν σε μεγαλύτερο μέρος του ταμπλό του.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,79% στις 1.642,17 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.639,82 μονάδων (-0,93%) και 1.656,04 μονάδων (+0,05%). Ο τζίρος ανήλθε στα 102,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 20,3 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,6 εκατ. τεμάχια αξίας 12,3 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,97% στις 4.049,63 μονάδες, ενώ στο -0,68% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap στις 2.503,78 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 2% στις 1.496,72 μονάδες.

Τα ορόσημα

Το υψηλό 15 ετών στις 1.750 μονάδες, η υποχώρηση στο χαμηλό των 1.450 μονάδων της 7ης Απριλίου αλλά και η αντίδραση που έβγαλε άμεσα ο Γενικός Δείκτης είναι εντυπωσιακά ορόσημα, τα οποία θέτουν ήδη από τον Απρίλιο ένα εύρος τιμών, με το οποίο η Αγορά της Αθήνας θα αναμετρηθεί στο υπόλοιπο του έτους, αναφέρει ο πιστοποιημένος αναλυτής, Πέτρος Στεριώτης.

Με τον Αμερικανό πρόεδρο να προκαλεί… κραδασμούς με τους δασμούς του στην επιχειρηματική εμπιστοσύνη, στο σχεδιασμό πολλών εισηγμένων και στα σενάρια μετόχων και αναλυτών για την «επόμενη μέρα», καλό είναι να δούμε ότι το Χ.Α. διαθέτει νοικοκυρεμένες επιχειρήσεις οι οποίες προφανώς δεν θα πληγούν από τους δασμούς σε φέτα και ελαιόλαδο…, προσθέτει ο ίδιος. Αυτό όμως δεν συνεπάγεται ότι οι αποτιμήσεις στο ταμπλό δεν παραμένουν γεμάτες συναισθηματισμό, με όσα αυτός συνεπάγεται για την απόκλιση των αγοραίων από τις «δίκαιες» τιμές διαπραγμάτευσης.

Οι μεν 1.750 μονάδες του Γενικού Δείκτη, οι υπεραγορασμένοι ταλαντωτές και η έξαρση των τραπεζικών μετοχών προφανώς θύμιζαν «magnificent» Χρηματιστήριο και Κεφαλαιαγορά στην οποία όλα βαίνουν καλώς. Την ίδια στιγμή, η απότομη, «εισαγόμενη» αντιστροφή της διάθεσης για την ανάληψη ρίσκου και το selloff που την ακολούθησε, προφανώς εμπεριείχαν δόσεις υπερβολής, προσθέτει ο κ. Στεριώτης.

Διαγραμματικά η μακροπρόθεσμη τάση του ΓΔ παραμένει ανοδική ενόσω αυτός παραμένει υψηλότερα από τον απλό ΚΜΟ 200 ημερών, ο οποίος συγκλίνει πια στις 1.500 μονάδες.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Eurobank και η Cenergy έκλεισαν με απώλειες 3,1% έκαστη, ενώ η πτώση σε Πειραιώς, Alpha Bank και Optima Bank ξεπέρασε το 2%. Άνω του 1% ήταν οι απώλειες σε Motor Oil, Helleniq Energy, Βιοχάλκο, ΟΠΑΠ, Σαράντης, Λάμδα και ΕΛΧΑ. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΟΤΕ, Metlen, Εθνική, Τιτάν, ΓΕΚ Τέρνα και Ελλάκτωρ.

Στον αντίποδα, η Jumbo σημείωσε άλμα 2,11%, με τις Coca Cola, Aktor και ΔΕΗ να κλείνουν ήπια ανοδικά. Χωρίς μεταβολή έκλεισαν οι Aegean και ΕΥΔΑΠ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών