Η αντίστροφη μέτρηση για το ξήλωμα του πουλόβερ των τεκμηρίων ξεκίνησε για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους. Η κυβέρνηση, έχοντας το βλέμμα στραμμένο στη μεσαία τάξη αλλά και σε μια προσπάθεια να περιοριστούν οι αντιδράσεις από τους επαγγελματίες που μεταφράστηκαν σε απώλεια ψήφων για το κυβερνών κόμμα στις τελευταίες ευρωεκλογές, εξετάζει παρεμβάσεις που θα περιορίσουν τις επιβαρύνσεις στους επαγγελματίες, ενώ σε βάθος χρόνου στόχος είναι η κατάργηση του τεκμαρτού εισοδήματος με την πλήρη απόδοση των μέτρων κατά της φοροδιαφυγής. Στίγμα προθέσεων έχει δώσει ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «όταν μπήκε το τεκμαρτό εισόδημα, δεν μπήκε για τον αιώνα τον άπαντα», ενώ και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης έχει αναφέρει ότι «στόχος είναι τα τεκμήρια να μην είναι για πάντα και όσο καταφέρνουμε και μειώνουμε το κενό ΦΠΑ, που χρόνο με τον χρόνο φαίνεται ότι μειώνεται, τόσο λιγότερο αναγκαία είναι».

Σε πρώτη φάση οι αλλαγές που σχεδιάζει η κυβέρνηση αφορούν την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος των φυσικών προσώπων, στο επίκεντρο των οποίων βρίσκονται οι φορολογούμενοι με μεσαία εισοδήματα. Τα σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι προβλέπουν παρεμβάσεις στο κλιμάκιο εισοδήματος μεταξύ 10.000 και 20.000 ευρώ, όπου εφαρμόζεται συντελεστής 22%, οι οποίες θα αγγίξουν και τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους που πιάνονται στην παγίδα του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος.

Συγκεκριμένα, εξετάζεται η μείωση του φορολογικού συντελεστή 22% στα επίπεδα του 18% ή ακόμη και του 15% ή εναλλακτικά η προσθήκη ενός ενδιάμεσου συντελεστή στο συγκεκριμένο κλιμάκιο, μέτρο το οποίο αναμένεται να εξουδετερώσει τις επιβαρύνσεις για τους επαγγελματίες που προέρχονται από την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού, ο οποίος αυτόματα ανεβάζει το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα και συνεπώς το ποσό του φόρου.

Με βάση το ισχύον καθεστώς, ο κατώτατος μισθός λαμβάνεται υπόψη ως βάση υπολογισμού του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος που οφείλουν να εμφανίζουν στην Εφορία για κάθε φορολογικό έτος οι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι. Στο πλαίσιο αυτό, οι φόροι που θα κληθούν να πληρώσουν το 2026 οι φορολογούμενοι θα είναι αυξημένοι ακόμη και πάνω από 30%, λόγω της αύξησης του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα από τα 830 ευρώ στα 880 ευρώ από την 1η Απριλίου 2025. Και αυτό γιατί το τεκμαρτό εισόδημα από 11.620 ευρώ που ήταν για το 2024 ανεβαίνει στα 12.320 ευρώ για το 2025 «φουσκώνοντας» τους φόρους για τους επαγγελματίες.

Το 2024, πρώτο έτος εφαρμογής του τεκμαρτού εισοδήματος για τους επαγγελματίες, τα έσοδα που εισέπραξε το Δημόσιο ξεπέρασαν τα 500 εκατ. ευρώ, ενώ το ίδιο έτος οι ηλεκτρονικές πληρωμές αυξήθηκαν κατά 8,3 δισ. ευρώ «εξαφανίζοντας» από την αγορά μετρητά ύψους 5,785 δισ. ευρώ.

Κατάργηση τεκμηρίων

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό και υπό την προϋπόθεση ότι τα μόνιμα έσοδα από τηνπάταξη της φοροδιαφυγής θα είναι τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ τον χρόνο, το σύστημα της τεκμαρτής φορολόγησης των επαγγελματιών θα σβήσει από τον φορολογικό χάρτη. Στην κατάργηση του τεκμαρτού συστήματος για τους επαγγελματίες αναμένεται να συμβάλουν:

– Τα ηλεκτρονικά βιβλία myDATA. Εσοδα, έξοδα και καθαρά κέρδη των ελεύθερων επαγγελματιών θα προσδιορίζονται με βάση τα δεδομένα που έχουν διαβιβαστεί στην πλατφόρμα myDATA. Με βάση αυτά τα στοιχεία, θα προσδιορίζεται ο φόρος εισοδήματος. Η Εφορία δεν θα αναγνωρίζει κανένα άλλο παραστατικό για έσοδα και έξοδα πέραν αυτών που έχουν διαβιβαστεί στην πλατφόρμα myDATA. Αλλωστε, από την 1η Ιανουαρίου 2025 δεν υπάρχει καμία απόκλιση για τα έσοδα και τα έξοδα. Ο,τι αναρτάται στα myDATA (έσοδα και έξοδα) θα μεταφέρεται χωρίς καμία άλλη μεταβολή και στη δήλωση ΦΠΑ και στη φορολογική δήλωση.

– Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές. Διευρύνονται οι ηλεκτρονικές συναλλαγές με την επέκταση του IRIS σε όλες τις επιχειρήσεις και τη διασύνδεσή του με τις ταμειακές μηχανές έως τις 31 Οκτωβρίου 2025.

– Το ψηφιακό δελτίο αποστολής. Κάνει πρεμιέρα την 1η Ιουνίου 2025 σε περισσότερες από 150.000 επιχειρήσεις.

– Το ψηφιακό πελατολόγιο. Τέθηκε σε πιλοτική εφαρμογή και θα είναι υποχρεωτική η τήρησή του από την 1η Ιουλίου 2025 για συνεργεία, πάρκινγκ, πλυντήρια, εταιρείες ενοικίασης οχημάτων. Μέσα στο καλοκαίρι θα επεκταθεί σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε δεξιώσεις και εκδηλώσεις (γάμοι, βαφτίσια, πάρτι).
5Η υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση. Από το φθινόπωρο ενεργοποιείται σταδιακά στις συναλλαγές των επιχειρήσεων.

Πηγή: Premium έκδοση ΤΑ ΝΕΑ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax