
Οι ΗΠΑ προχωρούν με ένα σχέδιο να χρεώνουν τέλη σε κινεζικά πλοία που καταπλέουν σε αμερικανικά λιμάνια, μέρος της προσπάθειας της κυβέρνησης Τραμπ να αντιμετωπίσει την κυριαρχία της Κίνας στη ναυτιλία και να αναζωογονήσει την εγχώρια ναυτιλιακή βιομηχανία, αναφέρει η Wall Street Journal.
Το γραφείο του Εμπορικού Αντιπροσώπου των ΗΠΑ – USTR δημοσίευσε την Πέμπτη το σχέδιο επιβολής υψηλών τελών σε πλοία κινεζικής ιδιοκτησίας και εκμετάλλευσης και χαμηλότερων τελών σε πλοία κινεζικής κατασκευής που εκμεταλλεύονται μη κινεζικές εταιρείες.
Τα πλοία θα χρεώνονται για κάθε ταξίδι προς τις ΗΠΑ και όχι για κάθε επίσκεψη σε λιμάνι των ΗΠΑ, ένα βήμα πίσω από μια προηγούμενη πρόταση που είχε προκαλέσει έντονη κριτική από μια σειρά κλάδων που προειδοποιούσαν για καταστροφικό κόστος για καταναλωτές και επιχειρήσεις. Το USTR την Πέμπτη είπε ότι τα τέλη θα επιβάλλονται σε οποιοδήποτε συγκεκριμένο πλοίο έως και πέντε φορές το χρόνο.

Τα μέτρα θα ισχύσουν σε έξι μήνες
Ξεκινώντας σε έξι μήνες, οι Κινέζοι ιδιοκτήτες και φορείς εκμετάλλευσης θα χρεώνονται 50 δολάρια τον καθαρό τόνο σε κάθε ταξίδι στις ΗΠΑ. Αυτό το τέλος θα αυξάνεται κατά 30 δολάρια ανά καθαρό τόνο κάθε χρόνο για τα επόμενα τρία χρόνια. Οι μη Κινέζοι χειριστές πλοίων κινεζικής ναυπήγησης σε έξι μήνες θα χρεώνονται με βάση την καθαρή χωρητικότητα ή ανά εμπορευματοκιβώτιο, ξεκινώντας από 18 δολάρια ο καθαρός τόνος ή 120 δολάρια το εμπορευματοκιβώτιο. Αυτό θα αυξηθεί κατά 5 δολάρια ανά καθαρό τόνο ή το ανάλογο ποσό για κάθε εμπορευματοκιβώτιο, σε καθένα από τα επόμενα τρία χρόνια.
Το σχέδιο τελών του USTR έρχεται περίπου μια εβδομάδα αφότου ο Πρόεδρος Τραμπ υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα που δίνει εντολή στον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας Μάικ Γουόλτς και τους επικεφαλής διαφόρων ομοσπονδιακών υπηρεσιών να καταρτίσουν σχέδια για την αναζωογόνηση της εγχώριας ναυπηγικής και του ναυτιλιακού εργατικού δυναμικού.
Ως μέλος του Κογκρέσου πέρυσι, ο Γουόλτς υποστήριξε τον Νόμο για τη Ναυπηγική και Λιμενική Υποδομή για Ευημερία και Ασφάλεια για την Αμερική για να ενισχύσει την εγχώρια ναυπηγική βιομηχανία και να επεκτείνει τον εμπορικό στόλο με σημαία ΗΠΑ.
Το σχέδιο λιμενικών τελών του USTR δημιουργήθηκε ως απάντηση σε μια έρευνα των ΗΠΑ που ξεκίνησε υπό τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν τον Μάρτιο του 2024. Το USTR διαπίστωσε τον Ιανουάριο ότι η Κίνα εμπλέκεται σε αθέμιτες εμπορικές πρακτικές στους τομείς της ναυτιλίας, της εφοδιαστικής και της ναυπηγικής βιομηχανίας.
Η Κίνα παράγει περισσότερα πλοία από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Τα ναυπηγεία της αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 29% των υπαρχόντων πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και το 70% των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων υπό παραγγελία, βάσει χωρητικότητας, σύμφωνα με την εταιρεία δεδομένων Linerlytica. Η χώρα κυριαρχεί επίσης στην κατασκευή εμπορευματοκιβωτίων και γερανών λιμένων.
Ποιοι θα πληγούν
Ο εμπορικός αντιπρόσωπος αποφάσισε να μην επιβάλει τέλος με βάση τις μελλοντικές παραγγελίες μιας εταιρείας σε κινεζικά πλοία, μετά από αντιδράσεις της βιομηχανίας. Το USTR είπε ότι τα τέλη και οι περιορισμοί σε οποιοδήποτε δεδομένο σκάφος θα ανασταλούν για έως και τρία χρόνια, εφόσον οι μεταφορείς μπορέσουν να αποδείξουν την παραγγελία ενός πλοίου κατασκευής ΗΠΑ.
Τα νέα τέλη θα πλήξουν άμεσα τον κολοσσό της κινεζικής ναυτιλίας και εφοδιαστικής Cosco, τη μεγαλύτερη ναυτιλιακή εταιρεία στον κόσμο από άποψη χωρητικότητας. Τα τέλη θα επηρεάσουν επίσης μεγάλες μη κινεζικές εταιρείες όπως η A.P. Moller-Maersk της Δανίας και η Mediterranean Shipping με έδρα την Ελβετία, οι οποίες έχουν αγοράσει πολλά πλοία από κινεζικά ναυπηγεία.
Το USTR είπε ότι θα χρεώνει τα πλοία αλλοδαπής κατασκευής μεταφοράς αυτοκινήτων με βάση τη χωρητικότητά τους, ξεκινώντας από 150 δολάρια ανά ισοδύναμη μονάδα αυτοκινήτου ξεκινώντας σε έξι μήνες, για να ενθαρρύνει την κατασκευή πλοίων μεταφοράς αυτοκινήτων στις ΗΠΑ.
Το USTR δεν θα χρεώνει τέλη για εξαγωγές εμπορευμάτων χύδην σε πλοία που φτάνουν στις ΗΠΑ άδεια, ούτε σε ταξίδια στις Μεγάλες Λίμνες, την Καραϊβική και μεταξύ των εδαφών των ΗΠΑ.
Το USTR είπε επίσης ότι σε τρία χρόνια θα επιβάλει περιορισμούς στη μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου μέσω ξένων πλοίων και θα αυξήσει τους περιορισμούς σταδιακά τα επόμενα 22 χρόνια για να ενθαρρύνει την κατασκευή πλοίων LNG στις ΗΠΑ.


Latest News

Goldman: Η Κίνα μπορεί να εξαιρέσει το αιθάνιο και το υγραέριο από υψηλούς δασμούς
Η σημαντική εξάρτηση της κινεζικής βιομηχανίας πλαστικών από τις αμερικανικές εισροές βάζει σε σκέψεις το Πεκίνο, σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman

Ο Τραμπ διαψεύδει... τη διάψευση του Πεκίνου - «Σε εξέλιξη συνομιλίες με την Κίνα»
O αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει το Πεκίνο

Ο κινέζος χειριστής ρομποταξί Pony.ai εξετάζει IPO σε άλλα χρηματιστήρια
Λιγότερο από έξι μήνες μετά την IPO της Νέας Υόρκης, οι αυξανόμενοι φόβοι διαγραφής από ΗΠΑ ωθούν την Pony.ai σε αναζήτηση εναλλακτικής IPO

ΕΚΤ: Οι τράπεζες υποτιμούν τις απώλειες δανείων του τομέα αυτοκινήτων
Η αυτοκινητοβιομηχανία είναι ένας από τους τομείς στους οποίους «οι προβλέψεις των τραπεζών δεν φαίνεται να αντικατοπτρίζουν επαρκώς τους καθοδικούς κινδύνους

Ο Τραμπ βάζει στο μικροσκόπιο την χρηματοδότηση πανεπιστημίων από το εξωτερικό
Νέο εκτελεστικό διάταγμα του Τραμπ απειλεί να περικόψει ομοσπονδιακά χρήματα από τα σχολεία που δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις αποκάλυψης ξένων χρηματοδοτήσεων

Η Boeing απειλεί να σταματήσει να κατασκευάζει αεροσκάφη για την Κίνα
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας επισκιάζει τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα της Boeing

Άνοδος της μετοχής της Alphabet λόγω της αύξησης των εσόδων το α' τρίμηνο
Η Alphabet είχε έσοδα 90,23 δισ. δολάρια έναντι προβλέψεων για έσοδα 89,12 δισ. δολαρίων, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,81 δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 2,01 δολάρια

Από «αόρατη» σύζυγος αντιπροέδρου... celebrity - Ποια είναι η δεύτερη κυρία των ΗΠΑ Ούσα Βανς
Ως δεύτερη κυρία, η Ούσα Βανς έχει κρατήσει χαμηλό προφίλ στην Ουάσιγκτον, αλλά έχει σχέδια

Πόσο πιο πλούσιες έγιναν οι 19 πλουσιότερες οικογένειες των ΗΠΑ πέρυσι
Οι πλουσιότεροι από τους πλούσιους στην Αμερική ελέγχουν τον πλούτο του έθνους σε επίπεδα ρεκόρ

100 ημέρες χάους και ελάχιστα αποτελέσματα από το DOGE του Μασκ
Αδηλο το μέλλον του υπουργείου αποτελεσματικότητας μετα την αποχώρηση Μασκ - Η κριτική για έλλειψη διαφάνειας και τα πενιχρά αποτελέσματα