Η Uber Technologies βρίσκεται σε συζητήσεις για την απόκτηση του Trendyol Go, υπηρεσίας παράδοσης τροφίμων και παντοπωλείων του ομίλου Trendyol της Τουρκίας.

Πηγές που γνωρίζουν τις διαπραγματεύσεις ανέφεραν στο Bloomberg ότι οι όροι της συμφωνίας που είναι υπό διαμόρφωση δεν έχουν ακόμη αποκαλυφθεί ενώ δεν έχει επιτευχθεί τελική συμφωνία.

Ο Όμιλος Trendyol είναι μια από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου της Τουρκίας, που δραστηριοποιείται στους τομείς λιανικής, εφοδιαστικής και fintech.

Αυτή η πιθανή εξαγορά πραγματοποιείται καθώς η αμερικανική εταιρεία Uber επιδιώκει την ενίσχυση της παρουσίας της στην Τουρκία, όπου ξανάρχισε τις δραστηριότητές της το 2021 μετά από μια προσωρινή απαγόρευση του ride sharing.

Η παγκόσμια ενοποίηση των delivery επιταχύνεται εν μέσω πιέσεων κερδοφορίας

Η επιδίωξη της Uber για το Trendyol Go ταιριάζει σε ένα ευρύτερο σχέδιο ενοποίησης στην παγκόσμια αγορά παράδοσης τροφίμων, η οποία έχει τριπλασιαστεί σε μέγεθος από το 2017 σε πάνω από 150 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι σημαντικότεροι παίκτες αποκτούν περιφερειακές πλατφόρμες για να επεκτείνουν το γεωγραφικό τους αποτύπωμα και να επιτύχουν οικονομίες κλίμακας σε ένα άκρως ανταγωνιστικό τοπίο με προκλητικά περιθώρια κέρδους.

Αυτό ακολουθεί τις προηγούμενες εξαγορές της Uber της Postmates για 2,65 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020 και της υπηρεσίας παράδοσης αλκοόλ Drizly το 2021, επιδεικνύοντας τη στρατηγική της ανάπτυξης μέσω εξαγορών και όχι οργανικής επέκτασης.

Παρόμοιες κινήσεις ενοποίησης του κλάδου περιλαμβάνουν την εξαγορά της Wolt από την DoorDash με 8,1 δισεκατομμύρια δολάρια για επέκταση διεθνώς και την αγορά του Grubhub από την Just Eat Takeaway για 7,3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η τάση αντικατοπτρίζει τον τρόπο με τον οποίο οι πλατφόρμες delivery βρίσκονται υπό πίεση για να αποκτήσουν γρήγορα κυριαρχία στην αγορά για να αντισταθμίσουν το υψηλό λειτουργικό κόστος και να επιδιώξουν την κερδοφορία σε έναν κλάδο όπου ο ανταγωνισμός έχει ενταθεί δραματικά.

Ο ρυθμιστικός έλεγχος σημαντικό εμπόδιο για συγχωνεύσεις delivery

Ο τερματισμός της συμφωνίας Foodpanda της Uber στην Ταϊβάν υπογραμμίζει πώς οι ρυθμιστικές ανησυχίες έχουν γίνει σημαντικό εμπόδιο στην ενοποίηση της παράδοσης τροφίμων.

Η προμήθεια τερματισμού 250 εκατομμυρίων δολαρίων της Uber για την αποτυχημένη εξαγορά του Foodpanda καταδεικνύει το σημαντικό οικονομικό κόστος όταν οι συμφωνίες αντιμετωπίζουν ρυθμιστική απόρριψη.

Αυτή η ρυθμιστική πρόκληση δεν είναι μοναδική για την Uber. Η εταιρεία προηγουμένως εγκατέλειψε την προσπάθειά της να εξαγοράσει την Grubhub το 2020 λόγω αντιμονοπωλιακών ανησυχιών, δείχνοντας ένα μοτίβο αυξημένου κρατικού ελέγχου στον τομέα.

Η τουρκική αγορά παρουσιάζει τη δική της ρυθμιστική πολυπλοκότητα, όπως αποδεικνύεται από την ιστορία της Uber εκεί. Η εταιρεία απαγορεύτηκε προσωρινά το 2019 προτού της επιτραπεί να επιστρέψει το 2021 με ένα τροποποιημένο επιχειρηματικό μοντέλο.

Καθώς οι πλατφόρμες παράδοσης αυξάνονται σε μέγεθος και επιρροή στην αγορά, οι ρυθμιστικές αρχές παγκοσμίως ανησυχούν για πιθανές μονοπωλιακές πρακτικές, ειδικά όσον αφορά τα ποσοστά προμήθειας που χρεώνονται σε εστιατόρια και πρακτικές εργασίας.

 Στρατηγική στροφή προς πλατφόρμες παράδοσης πολλαπλών υπηρεσιών

Το ενδιαφέρον της Uber για το Trendyol Go αντανακλά την τάση του κλάδου των πλατφορμών που επεκτείνονται πέρα ​​από τις προσφορές μεμονωμένων υπηρεσιών για τη δημιουργία ολοκληρωμένων οικοσυστημάτων παράδοσης.

Οι εταιρείες συνδυάζουν όλο και περισσότερο την παράδοση εστιατορίων με τις υπηρεσίες παράδοσης ειδών παντοπωλείου για να μεγιστοποιήσουν την αποτελεσματικότητα των δικτύων παράδοσης και να παρέχουν στους καταναλωτές μια ενιαία λύση 5.

Αυτή η σύγκλιση είναι εμφανής σε εταιρείες όπως η DoorDash που λανσάρει το DashMart για παράδοση ειδών παντοπωλείου και οι ινδικές πλατφόρμες Swiggy και Zomato επεκτείνονται από την παράδοση τροφίμων στην παράδοση ειδών παντοπωλείου 5.

Η διπλή εστίαση του Trendyol Go τόσο στην παράδοση τροφίμων όσο και στην παράδοση ειδών παντοπωλείου το καθιστά ιδιαίτερα ελκυστικό ως στόχο εξαγοράς που ευθυγραμμίζεται με αυτήν την κατεύθυνση του κλάδου.

Η προσέγγιση πολλαπλών υπηρεσιών βοηθά τις εταιρείες παράδοσης να κατανέμουν το πάγιο κόστος σε περισσότερες συναλλαγές και να διατηρούν πελάτες μέσω ενός ευρύτερου φάσματος προσφορών, δυνητικά αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις κερδοφορίας που έχουν ταλαιπωρήσει τον κλάδο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή