
Οι συνιδρυτές της Scout AI, Κόλμπι Άντκοκ και Κόλιν Ότις, θέλουν να κάνουν πραγματικότητα τους μεγάλους στρατούς ρομπότ για τους «καλούς τύπους», σε μια νέα startup άμυνας που προκαλεί «θόρυβο» στη Silicon Valley.
«Υπάρχει ένα πολύ μεγάλο κενό στην αγορά για κάποιον που θα γίνει ο εγκέφαλος γενικής τεχνητής νοημοσύνης (AGI) για τα αμυντικά ρομπότ», δήλωσε ο Άντκοκ στο Axios. Η Scout AI έχει στις βαλίτσες της ήδη χρηματοδότηση ύψους 15 εκατομμυρίων δολαρίων και συμβόλαια από το Πεντάγωνο. Παρουσίασε επίσης ένα επίγειο όχημα (G01) και ένα εναέριο μη επανδρωμένο αεροσκάφος (A01) που λειτουργούν με το Fury, το βασικό της προϊόν, ένα μοντέλο όρασης-γλώσσας-δράσης.
Η εταιρεία, που αποτελείται από επτά άτομα, ιδρύθηκε τον Αύγουστο. Έχει έδρα στο Σάνιβεϊλ της Καλιφόρνια, όπου ευελπιστεί να προσελκύσει κορυφαία τεχνολογικά ταλέντα. Διαθέτει 1.800 τετραγωνικά μέτρα χώρου έρευνας και ανάπτυξης, καθώς και εκατοντάδες στρέμματα για δοκιμές σε πραγματικές συνθήκες στα βουνά Σάντα Κρουζ και υποστηρίζεται από τις Align Ventures, Booz Allen Ventures, Draper Associates και άλλους επενδυτές.

Πώς θα λειτουργεί το μοντέλο της Scout AI
«Στόχος μας είναι να ενσωματώσουμε την τεχνολογία μας, το Fury, σε κάθε ρομποτικό μέσο που διαθέτει ο αμερικανικός στρατός και να τα μετατρέψουμε σε έξυπνους, αυτόνομους πράκτορες», δήλωσε ο Άντκοκ. Αυτό αφορά τον αέρα, τη γη, τη θάλασσα και το διάστημα, τόνισε. Η συνεργασία με άλλες εταιρείες αποτελεί «σημαντικό μέρος» της στρατηγικής τους.
Ο Άντκοκ είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας του αδελφού του, Figure AI, η οποία κατασκευάζει ανθρωποειδή ρομπότ. Ο Ότις ήταν ιδρυτικό μέλος και διευθυντής αυτονομίας και τεχνητής νοημοσύνης στην Kodiak Robotics. «Αυτή η νέα εποχή της τεχνητής νοημοσύνης ανοίγει νέους ορίζοντες δυνατοτήτων», δήλωσε ο Ότις σε συνέντευξή του. «Είναι το όραμα που εμείς, στην κοινότητα της ρομποτικής, πάντα επιδιώκαμε».
Η στροφή της Silicon Valley στην άμυνα
Η Scout AI αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης αμυντικής τάσης που αναπτύσσεται στη Silicon Valley. Αυτή η στροφή προς τις αμυντικές νεοφυείς επιχειρήσεις περιλαμβάνει αυξημένες επενδύσεις, την εμφάνιση νέων αμυντικών εταιρειών και την ενσωμάτωση προηγμένων τεχνολογιών όπως η τεχνητή νοημοσύνη και τα αυτόνομα συστήματα. Οι δεσμοί της Silicon Valley με τον αμυντικό τομέα δεν είναι καινούργιοι· χρονολογούνται από τον Ψυχρό Πόλεμο, όταν η σημαντική κρατική χρηματοδότηση τροφοδοτούσε την τεχνολογική ανάπτυξη στην περιοχή.
Ωστόσο, οι αυξανόμενες παγκόσμιες εντάσεις, ιδιαίτερα με την Κίνα και τη Ρωσία, εντείνουν μια «κούρσα εξοπλισμών τεχνητής νοημοσύνης», που οδηγεί σε επενδύσεις και καινοτομία στην αμυντική τεχνολογία. Η σύγκρουση στην Ουκρανία έχει επίσης αναδείξει τη σημασία των προηγμένων τεχνολογιών, όπως τα μη επανδρωμένα συστήματα, στον σύγχρονο πόλεμο.
Επιπλέον, η κυβέρνηση των ΗΠΑ, ειδικά το Υπουργείο Άμυνας, προωθεί ενεργά συνεργασίες με εταιρείες της Silicon Valley για τον εκσυγχρονισμό των στρατιωτικών δυνατοτήτων. Ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Άμυνας, που ανέρχεται στα 895 δισεκατομμύρια δολάρια για το οικονομικό έτος 2025, προσελκύει νεοφυείς επιχειρήσεις αμυντικής τεχνολογίας, πολλές από τις οποίες αξιοποιούν την άνθηση της τεχνητής νοημοσύνης.
Εταιρείες όπως οι Palantir, Anduril, Shield AI και SpaceX αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη σημασία και εξασφαλίζουν σημαντικά αμυντικά συμβόλαια. Η Anduril Industries, για παράδειγμα, έλαβε συμβόλαιο ύψους 249.978.466 δολαρίων για την παροχή προηγμένων δυνατοτήτων αεροπορικής άμυνας. Η Palantir εξασφάλισε συμφωνία με το ΝΑΤΟ για την υιοθέτηση του συστήματος Maven Smart System για επιχειρήσεις πεδίου μάχης με δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης. Αυτές οι εταιρείες συχνά ενσωματώνουν λύσεις τεχνητής νοημοσύνης και αυτόνομα συστήματα, προκαλώντας αλλαγές στην παραδοσιακή αμυντική βιομηχανία.
Οι επενδύσεις επιχειρηματικών κεφαλαίων στον αμυντικό τομέα έχουν αυξηθεί σημαντικά, φτάνοντας σε επίπεδα ρεκόρ. Από το 2021 έως το 2023, οι εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων επένδυσαν σχεδόν 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε νεοφυείς επιχειρήσεις αμυντικής τεχνολογίας. Η ευρωπαϊκή αμυντική τεχνολογία έχει επίσης σημειώσει σημαντική ανάπτυξη, με τη χρηματοδότηση από επιχειρηματικά κεφάλαια να φτάνει το ρεκόρ των 5,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2024.


Latest News

Πόσο κοστίζουν τα «ευχαριστώ» και «παρακαλώ» στο ChatGPT
Ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, Σαμ Όλτμαν, εξήγησε ότι η φράση «η ευγένεια δεν κοστίζει τίποτα» δεν ισχύει ακριβώς στην περίπτωση του ChatGPT.

Γιατί η Samsung επιδιώκει τεχνολογική συμμαχία με κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ
Η πρωτοβουλία έχει σχεδιαστεί για να διευκολύνει τη μετατόπιση του επιχειρηματικού στόχου της Samsung από ακόλουθο σε πρωτοπόρο

Η Huawei έτοιμη να προωθήσει προηγμένο τσιπ τεχνητής νοημοσύνης
Το νέο τσιπ τεχνητής νοημοσύνης 910C που ετοιμάζει η Huawei έρχεται τη στιγμή που η Κίνα αναζητά εναλλακτικές λύσεις στα τσιπ της Nvidia

Στις συμπληγάδες ΗΠΑ - Κίνας ο γίγαντας των ημιαγωγών Nvidia - Τι ζητά ο Χουάνγκ στο Πεκίνο;
Ο Τζένσεν Χουάνγκ, CEO της Nvidia, θα απαιτήσει άδειες για να εξάγει το μικροτσίπ H20 AI στην Κίνα

Ιταλική εφημερίδα δημοσίευσε ένθετο γραμμένο από ΑΙ
Μετά τον πρώτο μήνα δοκιμών, η ιταλική εφημερίδα Il Foglio προσέλαβε το σύστημα ως μόνιμο υπάλληλο.

Η Δικαιοσύνη αναβαθμίζεται ψηφιακά με συστήματα AI
Μέχρι σήμερα, η μετάφραση εκατοντάδων, αν όχι χιλιάδων, σελίδων και η αναζήτηση διαθέσιμων μεταφραστών και διερμηνέων, ειδικά σε κάποιες γλώσσες, προκαλεί σημαντικές καθυστερήσεις

Ξεκινά η υλοποίηση του ελληνικού εργοστασίου τεχνητής νοημοσύνης
Το AI Factory «Pharos» είναι ένα από τα πρώτα δεκατρία «εργοστάσια» Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ευρώπη

Η TDK φέρνει επανάσταση στη δημιουργική ΑΙ
Η TDK κατέγραψε χρόνους απόκρισης 20 τρισεκατομμυρίων του δευτερολέπτου στη δοκιμή για τη βελτίωση των ταχυτήτων μεταφοράς δεδομένων

Ξεπέρασαν τις 15.000 οι επισκέπτες στη Beyond 2025
Η BEYOND 2025 συγκέντρωσε περισσότερους από 300 εκθέτες από την Ελλάδα και από 10 χώρες

Οι start-ups που δημιουργούν εργαλεία παραγωγικότητας είναι το νέο μεγάλο στοίχημα της ΑΙ - Ποιες είναι
Οι επενδυτές ποντάρουν σε AI startups που αναπτύσσουν πρακτικές εφαρμογές της ΑΙ αναζητώντας μεγάλα κέρδη χωρίς τεράστιες δαπάνες