
Πριν από λίγες μέρες υπογράφηκε η σύμβαση για την έναρξη υλοποίησης του υπερυπολογιστή «Δαίδαλος» και του Κέντρου Δεδομένων στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου. Δεν θα μπορούσε να δοθεί καλύτερο όνομα για να νοηματοδοτήσει 3 από τις σημαντικότερες διαστάσεις και ταυτόχρονα προκλήσεις της τεχνητής νοημοσύνης: τη διαρκώς αυξανόμενη ανάγκη υπολογιστικής ισχύος, την πολυπλοκότητα της τεχνολογίας αυτής και την ανάγκη διατήρησης ενός ανθρωποκεντρικού παραδείγματος ανάπτυξής της.
Πιο συγκεκριμένα, τα φτερά που κατασκεύασε ο Δαίδαλος είναι ο ίδιος ο υπερυπολογιστής, ως εργοστάσιο μιας νέας ψηφιακής εποχής, που με την ισχύ του προορίζεται να δώσει σάρκα και οστά στις πιο καινοτόμες ιδέες των Ελλήνων ερευνητών βοηθώντας τους να εκπαιδεύσουν προηγμένα υπολογιστικά μοντέλα – ειδικά deep learning – που διαθέτουν υψηλές απαιτήσεις σε υπολογιστική ισχύ.
Ο λαβύρινθος, ως αρχιτεκτονική σύλληψη πρωτοφανούς πολυπλοκότητας, συμβολίζει τη δαιδαλώδη δομή που χαρακτηρίζει το σύνολο σχεδόν αυτής της τεχνολογίας η οποία γίνεται όλο και πιο περίπλοκη και πολυτροπική. Μια τέτοια υποδομή μπορεί να λειτουργήσει ως πολλαπλασιαστής των προσπαθειών για την αποκρυπτογράφηση της αλγοριθμικής λογικής, εφόσον επικρατήσει η λογική του ανοιχτού κώδικα ή του Explainable AI στο πλαίσιο λειτουργίας της. Με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρουμε ίσως να βρούμε έναν νέο μίτο της Αριάδνης που θα μας βοηθήσει να βγάλουμε την ΤΝ από το μαύρο κουτί της.
Για να μπορέσει όμως ο σύγχρονος Δαίδαλος και οι νέες αρχιτεκτονικές υπερυπολογιστών να συμβάλουν στην επίλυση των σημαντικών αυτών προκλήσεων πρέπει να ξεπεράσουν μια σειρά από δυσκολίες. Η πρώτη αφορά τα δεδομένα: υπάρχουν άραγε αρκετά και υψηλής ποιότητας δεδομένα στον ελληνικό χώρο, ή, με άλλα λόγια, οι απαραίτητες δεξαμενές πρώτης ύλης για την ΤΝ για να εκπαιδευτούν τόσοι πολλοί αλγόριθμοι και μοντέλα;
Η δεύτερη αφορά τη διαθεσιμότητα των απαραίτητων ενεργειακών πόρων για να συντηρήσουν μακροπρόθεσμα μια τέτοια υποδομή. Η τρίτη πρόκληση αφορά την προσβασιμότητα αυτής της υποδομής καθώς τα κριτήρια πρόσβασης είναι ζήτημα θεμελιώδους σημασίας, δεδομένου ότι εάν δεν τεθούν σωστά, μπορούν και να οξύνουν υπάρχουσες τεχνολογικές ανισότητες.
H στρατηγική διαχείριση αυτών των προκλήσεων (περιλαμβανομένης της εκδημοκρατικοποίησης της πρόσβασης σε τέτοιου είδους υποδομές) θα μπορούσε να βοηθήσει τη χώρα να «ξεφύγει» με τον δικό της τρόπο από τους σύγχρονους Μινώταυρους των τεχνολογικών ολιγοπωλίων, της αλγοριθμικής χειραγώγησης και του ψηφιακού φεουδαλισμού.
Βασική προϋπόθεση βέβαια είναι να μη μείνει κενός λόγος ο πιο ισχυρός συνειρμός που προκαλεί ο μύθος του Δαιδάλου: η ανθρώπινη δημιουργικότητα – ιδιαίτερα αυτή ξεδιπλώνεται στο πλαίσιο της ΤΝ – επιβάλλεται να σέβεται ηθικούς κανόνες και αξίες. Αυτή ίσως είναι η πιο σημαντική παρακαταθήκη που οφείλει να συνοδεύει τη λειτουργία μιας τόσο σημαντικής τεχνολογικά και κοινωνικά υποδομής.
O δρ Μιχάλης Kρητικός είναι κύριος ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου των Βρυξελλών.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ (ΟΤ) – ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ


Latest News

ΑΟΖ και Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός
Ο Πέτρος Λιάκουρας γράφει στο in για το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό και τις εκκρεμότητες που κλείνει – Γιατί είναι καλή στιγμή να επανακκινήσει ο διάλογος με την Τουρκία
![Ελάχιστο ετήσιο εισόδημα αυτοαπασχολούμενων [Β’ Μέρος]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/taxpayers-600x337.jpg)
Ελάχιστο ετήσιο εισόδημα αυτοαπασχολούμενων [Β’ Μέρος]
Προσαύξηση βάσει ετήσιου κόστους μισθοδοσίας

Η ΕΚΤ επιμένει σε χαμηλότερα επιτόκια – Πώς το αντιλαμβάνονται οι επενδυτές
Μολονότι η Πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde, προτείνει αυξημένη προσοχή σχετικά με την επόμενη ημέρα της Ευρωζώνης, η μείωση των επιτοκίων αποδεικνύει ότι η ευρωπαϊκή οικονομία δεν αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.

Αναδιάταξη της οικονομικής τάξης
Ο κίνδυνος που ενέχει αυτή η ανορθόδοξη οικονομική πολιτική είναι ότι η προσδοκώμενη αύξηση εσόδων από δασμούς είναι πιθανό να μην αποδώσει

Αναπάντεχη η ανθεκτικότητα στην αγορά κρυπτονομισμάτων – Τί αναμένεται για τη συνέχεια
Σε μια αγορά όπου κυριαρχεί η έντονη μεταβλητότητα, θα περίμενε κανείς να δει υπερβολές μετά από τέτοια αναταραχή στις χρηματαγορές. Κι όμως, φαίνεται ότι οι μεγάλοι πάικτες κρυπτονομισμάτων κάτι περιμένουν.

Η «παγίδα Kindleberger» και η κινεζική απάντηση στους δασμούς Τραμπ
Η ίδια δυναμική που χαρακτήρισε τον πρώτο εμπορικό πόλεμο του Τραμπ εμφανίζεται ξανά

Άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις
Η απόφαση του Τραμπ να κλιμακώσει τον εμπορικό πόλεμο έχει άμεσες επιπτώσεις στις διεθνείς αγορές και στις στρατηγικές μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών

Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός – Στην αφετηρία μιας νέας φάσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις
Ο Κώστας Υφαντής γράφει στο in για το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό και τι θεωρεί η Ελλάδα νομικά διεκδικήσιμο
![Οι αλλαγές που υπάρχουν στα φορολογικά έντυπα για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2024 από ακίνητα [Β]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/akinita15-1-600x400.jpg)
Πώς να συμπληρώσετε το έντυπο Ε2 και Ε1 για τα ακίνητα
Φορολογία εισοδημάτων από ακίνητα και οι αλλαγές στα έντυπα Ε2 και Ε1 για την απεικόνιση των εισοδημάτων από ακίνητα

Η μεγάλη εικόνα
Οι έμμεσες επιπτώσεις του δασμολογικού πολέμου για την ελληνική οικονομία φαίνονται να είναι σημαντικότερες από τις άμεσες