
Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές σήμερα, με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, να δηλώνει ότι οι τελικοί δασμοί στις κινεζικές εξαγωγές στις ΗΠΑ… «δεν θα είναι τόσο υψηλοί όσο το 145%», ενώ διαβεβαίωσε ότι δεν είναι στις προθέσεις του να απολύσει τον επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ.
Οι δείκτες
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 1,67%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,90% στις 8.403 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε κέρδη 3% στις 21.932 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 2,13% στις 7.482 μονάδες.
Ο Τραμπ και πάλι αναστάτωσε τις αγορές δίνοντας ελπίδα για μια συμφωνία στο εμπορικό αδιέξοδο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, γεγονός που ώθησε τις μετοχικές αγορές σε έντονα ανοδική πορεία. Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι οι τελικοί δασμοί στις κινεζικές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ «δεν θα πλησιάσουν το 145%», προσθέτοντας όμως ότι «δεν θα είναι και 0%».
Τίτλοι
Σε επίπεδο τίτλων, ο γερμανικός κολοσσός λογισμικού SAP σημείωσε άλμα 9% καθώς ανακοίνωσε αύξηση 58% στα λειτουργικά του κέρδη σε σταθερό νόμισμα για το πρώτο τρίμηνο του 2025, ενώ τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 11%. Τα αποτελέσματα της εταιρείας ξεπέρασαν τις προσδοκίες.
Από την άλλη, ήπιες πιέσεις δέχτηκε η σουηδική κατασκευάστρια οχημάτων Volvo, καθώς ανακοίνωσε ότι οι καθαρές πωλήσεις της μειώθηκαν κατά 7% σε ετήσια βάση για το πρώτο τρίμηνο του 2025, αποδίδοντας την πτώση στο καθεστώς δασμών του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Οι πωλήσεις οχημάτων υποχώρησαν κατά 9% σε σχέση με πέρυσι, ενώ η υποκείμενη δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών κατέγραψε αύξηση 2% σε ετήσια βάση.
Τα μάκρο
Στα μάκρο της ημέρας, η παραγωγή στον κατασκευαστικό τομέα της Ευρωζώνης κατέγραψε πτώση 0,5% τον Φεβρουάριο σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με την έκθεση της Eurostat.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά, η μείωση διαμορφώθηκε στο 0,4%. Σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους, η παραγωγή αυξήθηκε κατά 0,2% στην Ευρωζώνη και κατά 0,3% στην Ε.Ε.
Επίσης, ο σύνθετος δείκτης PMI (Flash Eurozone Composite PMI Output Index), που μετρά τη δραστηριότητα στους τομείς των υπηρεσιών και της μεταποίησης στην Ευρωζώνη, διαμορφώθηκε στο 50,1 τον Απρίλιο, υποχωρώντας από το 50,9 του Μαρτίου και αγγίζοντας χαμηλό τεσσάρων μηνών, σύμφωνα με προκαταρκτική έκθεση που δημοσίευσαν η S&P Global και η Hamburg Commercial Bank (HCOB).
Ο δείκτης PMI για τη δραστηριότητα στις υπηρεσίες (Flash Services PMI Business Activity Index) έπεσε στο 49,7 τον Απρίλιο, μειωμένος κατά 1,3 μονάδες από τον Μάρτιο, καταγράφοντας χαμηλό πεντάμηνου. Αντίθετα, ο δείκτης PMI για τη μεταποίηση στην Ευρωζώνη (Flash Eurozone Manufacturing PMI) ανήλθε στο 48,7, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 27 μηνών.


Latest News

Μήπως ήρθε η ώρα για επένδυση σε ασήμι;
Η ιστορία δείχνει ότι το ασήμι θα μπορούσε να ακολουθήσει την άνοδο του χρυσού

Τρίτη ημέρα ανόδου για S&P 500 και Nasdaq στη Wall Street
Οι S&P 500 και Nasdaq έκλεισαν με άνοδο για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, τροφοδοτούμενοι από τα αποτελέσματα του κλάδου της τεχνολογίας

Τραμπ: Ο πόλεμος με την Fed και το βαθύ πλήγμα στην αγορά ομολόγων
Στο κάδρο η ανεξαρτησία της Fed που προστίθεται στις ανησυχίες των επενδυτών για το χρέος, τον εμπορικό πόλεμο και τους τριγμούς στο καθεστώς του ασφαλούς καταφυγίου

Crypto: Η CME Group λανσάρει παράγωγα συνδεδεμένα με το κρυπτονόμισμα XRP
Το XRP έχει καταγράψει κέρδη 5,3% το 2025

Στο τέλος το θετικό πρόσημο στις ευρωαγορές
Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατάφεραν να κλείσουν θετικά, χωρίς να αποστρέφουν την προσοχή τους από τις τελευταίες εξελίξεις στο εμπορικό μέτωπο ΗΠΑ - Κίνας

Βρήκε τις στηρίξεις κόντρα στο profit taking το ΧΑ
Δίχως μεγάλο «κόστος» ήταν οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο όμως έδειξε ότι χρειάζεται να αφομοιώσει τη μεγάλη κίνηση του τελευταίου δεκαπενθημέρου

Προσγειώνει τη Wall Street το Πεκίνο - Παραμένουν οι ανησυχίες για τον εμπορικό πόλεμο
Η αμερικανική αγορά κάνει πλέον αρκετά βήματα πίσω, μετά τις δηλώσεις του εκπροσώπου του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας

Πέφτουν οι αποδόσεις στα ευρωομόλογα - Υποχωρεί το spread του ελληνικού 10ετούς
Η αβεβαιότητα στην αγορά ωθεί τους επενδυτές σε ασφαλή επενδυτική καταφύγια

ΔΕΗ και Motor Oil δίνουν… θετική ενέργεια στο Χρηματιστήριο
Η υπεραπόδοση του ΧΑ έναντι των ξένων προφανώς δημιουργεί αισιοδοξία για τη συνέχεια

Ήπιο profit taking στο Χρηματιστήριο Αθηνών - Αναζητούνται άμυνες
Η αγορά χρειάζεται να αφομοιώσει τη μεγάλη κίνηση του τελευταίου δεκαπενθημέρου μέχρι να μπορέσει να διασπάσει με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα τη ζώνη των 1.700 μονάδων