
Η Gen Z εγκαταλείπει σταθερά την πορεία από πανεπιστήμιο σε εταιρεία, επιλέγοντας αντ ‘αυτού εργασία μέσω τεχνικών σχολών και θέσεων. Δουλεύουν ως ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί και ξυλουργοί για εξαψήφιους μισθούς, αλλά υπάρχει μια ακμάζουσα βιομηχανία την οποία εξακολουθούν να αποστρέφονται.
Η μεταποίηση είναι ένα από τους πιο καυτά αναπτυσσόμενους κλάδους της Αμερικής, με 3,8 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας να αναμένεται να ανοίξουν μέχρι το 2033, σύμφωνα με έρευνα της Deloitte και του Manufacturing Institute.
Ωστόσο, οι μισές από αυτές τις θέσεις προβλέπεται να μείνουν κενές. Μόλις το 14% των Gen Z λέει ότι θα θεωρούσε τη βιομηχανική εργασία ως καριέρα, σύμφωνα με μια ξεχωριστή μελέτη από το Soter Analytics.
Το ενδιαφέρον της Gen Z για θέσεις εργασίας παραγωγής χωρίς πτυχίο θα πρέπει να είναι προφανές – σε τελική ανάλυση, ήδη εγκαταλείπουν τα άνετα κλιματιζόμενα γραφεία για χειρωνακτικές εργασίες. Αλλά επιλέγουν να μείνουν μακριά από εργοστάσια.
Αυτό είναι πιθανό επειδή το ένα τέταρτο από αυτούς πιστεύουν ότι ο κλάδος δεν προσφέρει ευελιξία και δεν είναι ασφαλής, σύμφωνα με τη μελέτη της Soter Analytics – δύο αδιαπραγμάτευτα θέματα για τη Gen Z, που εκτιμούν την υβριδική εργασία και τη φροντίδα στην εργασία.

Η Gen Z θέλει χειρωνακτική εργασία, απλά όχι στο εργοστάσιο
Η νεότερη γενιά εργατικού δυναμικού ανταλλάσσει τα κουστούμια με κράνη και φωσφοριζέ γιλέκα. Αλλά δεν θα βιαστούν να γεμίσουν ανοιχτές θέσεις σε εργοστάσια.
Οι εγγραφές σε επαγγελματικά εστιασμένα κοινοτικά κολέγια αυξήθηκαν 16% πέρυσι — φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τότε που το National Student Clearinghouse άρχισε να παρακολουθεί τα δεδομένα το 2018. Υπήρξε επίσης μια αύξηση 23% στους Gen Z που μελετούσε το εμπόριο κατασκευών από το 2022 έως το 2023 και 7% αύξηση της συμμετοχής σε προγράμματα επισκευής οχημάτων. Οι περισσότεροι Αμερικανοί, το 78%, έχουν δει ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον για τεχνικά επαγγέλματα από νέους ενήλικες.
Αυτές οι καριέρες επιτρέπουν στον Gen Z να είναι το αφεντικό του εαυτού τους, να έχει μεγαλύτερη ευελιξία στο ωράριο του και να εξακολουθεί να βγάζει εξαψήφιους μισθούς. Οι δουλιές είναι σε μεγάλη ζήτηση και δεν απαιτούν δαπανηρό πτυχίο.
Αλλά η εργοστασιακή εργασία αντιμετωπίζει ορισμένα ζητήματα που προκαλούν πλήρη απέχθεια στην Gen Z.
Πράγματι, η Βιομηχανία διαφημιζόταν κάποτε ως μια σταθερή καριέρα, με καλή σύνταξη, και γεμάτη ευκαιρίες στη βιομηχανοποιημένη κοινωνία της Αμερικής. Αλλά σήμερα, τα υδραυλικά και ακόμη και το σέρβις προσφέρουν καλύτερες οικονομικές ευκαιρίες (και είναι πιο δυναμικές) από το να είναι ένα λειτουργικό γρανάζι σε μια γραμμή συναρμολόγησης.
Οι θέσεις εργασίας στη βιομηχανία στις ΗΠΑ πληρώνουν κατά μέσο όρο περίπου $25 την ώρα ή περίπου $51.890 ετησίως – πολύ κάτω από τον μέσο αμερικανικό μισθό των $66.600.
Ένας λόγος για τον οποίο οι μισθοί στον κλάδο έχουν μείνει στάσιμοι μπορεί να θεωρηθεί ως η καταστολή των εργατικών συνδικάτων. Οι εργαζόμενοι έχουν πολύ λιγότερη διαπραγματευτική ισχύ για καλύτερους μισθούς που κάποτε έκαναν τις θέσεις εργασίας τόσο ελκυστικές.
Η Gen Z δεν θέλει επίσης να εγκλωβιστεί σε «βαρετά» εργοστάσιαα, όταν μπορεί να βρουν θέσεις μπάρμαν ή να αποφράζουν τις αποχετεύσεις για καλύτερους μισθούς.
Η Gen Z δεν είναι μόνη — αλλά κάποιος πρέπει να καλύψει το κενό
Οι ΗΠΑ είναι απελπισμένες για περισσότερους εργάτες συναρμολόγησης και χειριστές μηχανών, και οι Αμερικανοί αναγνωρίζουν την ανάγκη, με το 80% να πιστεύει ότι η χώρα θα ήταν καλύτερη αν διοχετεύονταν περισσότεροι Αμερικανοί εργάτες στην κατασκευή.
Αλλά , η ίδια δημοσκόπηση του Ινστιτούτου CATO διαπίστωσε ότι μόνο το 25% των Αμερικανών πιστεύει ότι θα ήταν καλύτερα να εργάζονται σε ένα εργοστάσιο.
«Είστε αντιμέτωποι με αυτές τις τεράστιες τεχνολογικές αλλαγές εκτός από το εμπόριο και επιπλέον του γεγονότος ότι οι άνθρωποι μορφώνονται περισσότερο», είπε στο Business Insider ο Κάιλ Χάντλεϊ, οικονομολόγος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στη Σχολή Παγκόσμιας Πολιτικής και Στρατηγικής του Σαν Ντιέγκο.
«Η χώρα γίνεται πλουσιότερη και υπάρχουν αυτές οι άλλες θέσεις εργασίας στον τομέα των υπηρεσιών, προς τις οποίες οι άνθρωποι έχουν ελκύσει».
Η άλλοτε ακμάζουσα βιομηχανία βρίσκεται στο μικροσκόπιο τώρα περισσότερο από ποτέ, καθώς οι πολιτικές του Προέδρου Τραμπ σπέρνουν τον όλεθρο στην προσφορά εργασίας του κλάδου.
Η μεταποιητική βιομηχανία της Αμερικής βασίζεται εδώ και πολύ καιρό στους μετανάστες για να αναλάβουν τις δουλειές που οι γεννημένοι στις ΗΠΑ πολίτες δεν θέλουν να κάνουν. Η έρευνα της Deloitte διαπίστωσε ότι η μείωση της μετανάστευσης τα τελευταία χρόνια έχει ήδη καταπονήσει την προσφορά εργασίας. Τώρα, η καταστολή των προσπαθειών μετανάστευσης και απέλασης από τον Τραμπ θα μπορούσε να καθυστερήσει ακόμη περισσότερο τον τομέα.
Τώρα, το πρόβλημα φτάνει σε σημείο βρασμού καθώς το εργατικό δυναμικό της Αμερικής ετοιμάζεται για μια μεγάλη αλλαγή: οι baby boomers συνταξιοδοτούνται.


Latest News

Ο κινέζος χειριστής ρομποταξί Pony.ai εξετάζει IPO σε άλλα χρηματιστήρια
Λιγότερο από έξι μήνες μετά την IPO της Νέας Υόρκης, οι αυξανόμενοι φόβοι διαγραφής από ΗΠΑ ωθούν την Pony.ai σε αναζήτηση εναλλακτικής IPO

ΕΚΤ: Οι τράπεζες υποτιμούν τις απώλειες δανείων του τομέα αυτοκινήτων
Η αυτοκινητοβιομηχανία είναι ένας από τους τομείς στους οποίους «οι προβλέψεις των τραπεζών δεν φαίνεται να αντικατοπτρίζουν επαρκώς τους καθοδικούς κινδύνους

Ο Τραμπ βάζει στο μικροσκόπιο την χρηματοδότηση πανεπιστημίων από το εξωτερικό
Νέο εκτελεστικό διάταγμα του Τραμπ απειλεί να περικόψει ομοσπονδιακά χρήματα από τα σχολεία που δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις αποκάλυψης ξένων χρηματοδοτήσεων

Η Boeing απειλεί να σταματήσει να κατασκευάζει αεροσκάφη για την Κίνα
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας επισκιάζει τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα της Boeing

Άνοδος της μετοχής της Alphabet λόγω της αύξησης των εσόδων το α' τρίμηνο
Η Alphabet είχε έσοδα 90,23 δισ. δολάρια έναντι προβλέψεων για έσοδα 89,12 δισ. δολαρίων, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,81 δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 2,01 δολάρια

Από «αόρατη» σύζυγος αντιπροέδρου... celebrity - Ποια είναι η δεύτερη κυρία των ΗΠΑ Ούσα Βανς
Ως δεύτερη κυρία, η Ούσα Βανς έχει κρατήσει χαμηλό προφίλ στην Ουάσιγκτον, αλλά έχει σχέδια

Πόσο πιο πλούσιες έγιναν οι 19 πλουσιότερες οικογένειες των ΗΠΑ πέρυσι
Οι πλουσιότεροι από τους πλούσιους στην Αμερική ελέγχουν τον πλούτο του έθνους σε επίπεδα ρεκόρ

100 ημέρες χάους και ελάχιστα αποτελέσματα από το DOGE του Μασκ
Αδηλο το μέλλον του υπουργείου αποτελεσματικότητας μετα την αποχώρηση Μασκ - Η κριτική για έλλειψη διαφάνειας και τα πενιχρά αποτελέσματα

Από τα τρένα στα... τανκς - Η ιστορική στροφή της Γερμανίας που γεννά ευκαιρίες
Τι αναφέρει δημοσίευμα των FT για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτό το διάστημα η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης

Τραμπ: Ο πόλεμος με την Fed και το βαθύ πλήγμα στην αγορά ομολόγων
Στο κάδρο η ανεξαρτησία της Fed που προστίθεται στις ανησυχίες των επενδυτών για το χρέος, τον εμπορικό πόλεμο και τους τριγμούς στο καθεστώς του ασφαλούς καταφυγίου