
Παράλληλα με την έναρξη έρευνας για τις επιπτώσεις στην εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ από τις εισαγωγές ημιαγωγών και λοιπών τεχνολογικών προϊόντων, το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ ανακοίνωσε την έναρξη αντίστοιχης έρευνας με αντικείμενο τις εισαγωγές φαρμακευτικών προϊόντων και συστατικών, συμπεριλαμβανομένων τελικών προϊόντων αλλά και κρίσιμων εισροών (δραστικές ουσίες, βασικές πρώτες ύλες και παράγωγα αυτών).
Όπως και σε πλείστες άλλες περιπτώσεις (ημιαγωγοί, επεξεργαστές που σχετίζονται με εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, κα.) αρμόδιο για τη διεξαγωγή της έρευνας ορίστηκε το Γραφείο Βιομηχανίας και Ασφάλειας (BIS/ Bureau of Industry and Security) του αμερικανικού Υπ. Εμπορίου.
Η ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής φαρμάκων κρίνεται δύσκολο εγχείρημα καθώς, εύλογα, το αυξημένο κόστος παραγωγής θα μετακυλισθεί στα τελικά προϊόντα αυξάνοντας την τιμή τους
Η φαρμακοβιομηχανία στην οικονομία των ΗΠΑ
Σύμφωνα με σημείωμα της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον, η έρευνα του Υπ. Εμπορίου για τις εισαγωγές φαρμακευτικών προϊόντων αποτελεί μέρος της ευρύτερης προσπάθειας του αμερικανού προέδρου να μετασχηματίσει την αμερικανική οικονομία, η οποία της τελευταίες δεκαετίες έχει μετατραπεί σε οικονομία υπηρεσιών (services economy), ενισχύοντας την εγχώρια βιομηχανία.
Ωστόσο, η ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής φαρμάκων κρίνεται δύσκολο εγχείρημα καθώς, εύλογα, το αυξημένο κόστος παραγωγής θα μετακυλισθεί στα τελικά προϊόντα αυξάνοντας την τιμή τους.
Με τις Ηνωμένες Πολιτείες να βρίσκονται στην πρώτη θέση παγκοσμίως από άποψη κατά κεφαλήν φαρμακευτικής δαπάνης, εκφράζονται αμφιβολίες κατά πόσον οι αμερικανοί πολίτες μπορούν να ανταποκριθούν σε περαιτέρω αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων, ενώ αντίστοιχοι φόβοι εκφράζονται και για τη δυνατότητα των εγχώριων ασφαλιστικών φορέων και εταιρειών.
Επισημαίνεται ότι, η ευρωπαϊκή φαρμακοβιομηχανία, μετά την αυτοκινητοβιομηχανία, αποτελεί τον κλάδο που συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη κριτική του Προέδρου Τραμπ αναφορικά με τις «άδικες» και επιζήμιες για τις ΗΠΑ εμπορικές πρακτικές που εφαρμόζουν τα κράτη-μέλη της ΕΕ έναντι των ΗΠΑ, πρακτικές οποίες είχαν σαν αποτέλεσμα την εξασφάλιση σημαντικού εμπορικού πλεονάσματος προς όφελος της ΕΕ Πάντως, σε μια προσπάθεια κατευνασμού του αμερικανού προέδρου, τόσο αμερικανικές όσο και αλλοδαπές φαρμακευτικές εταιρείες, όπως οι ευρωπαϊκές Novartis και Novo Nordisk, έχουν εξαγγείλει την πρόθεση τους να μεταφέρουν μέρος της παραγωγής τους στις ΗΠΑ στο άμεσο μέλλον.
Πολλές φαρμακοβιομηχανίες θα αναγκαστούν να απορροφήσουν τα κόστη από τους υψηλότερους δασμούς, προκειμένου να διατηρήσουν τα μερίδια αγοράς τους στις ΗΠΑ
Εκτός αμερικανικής αγοράς
Σημειώνεται ότι πολλές αμερικανικές φαρμακευτικές παράγουν σημαντικό ποσοστό των προϊόντων τους εκτός ΗΠΑ, με πολλές από αυτές να επιλέγουν την Ιρλανδία ως εναλλακτικό προορισμό για την εγκατάσταση των παραγωγικών μονάδων τους επωφελούμενες από το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς και το καταρτισμένο εργατικό δυναμικό.
Αναλυτές εκτιμούν ότι πολλές φαρμακοβιομηχανίες θα αναγκαστούν να απορροφήσουν τα κόστη από τους υψηλότερους δασμούς, προκειμένου να διατηρήσουν τα μερίδια αγοράς τους στις ΗΠΑ.
Ενώ προεκλογικά, η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία στάθηκε στο πλευρό του Προέδρου Τραμπ, ελπίζοντας σε μεγαλύτερη απορρύθμιση (deregulation), οι φωνές διαμαρτυρίας εντείνονται, με τον φορέα Pharmaceutical Research and Manufacturers of America να προειδοποιεί ότι «οι δασμοί θα δυσκολέψουν τις εταιρείες να επενδύσουν περισσότερο στις Ηνωμένες Πολιτείες».
Συναφώς, πλήγμα αναμένεται να δεχθεί και η βιομηχανία βιοτεχνολογίας των ΗΠΑ, η οποία οδηγεί μεγάλο μέρος της καινοτομίας στην ανάπτυξη φαρμάκων, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των εταιρειών που την απαρτίζουν βασίζεται σε εισαγόμενες εισροές για την παραγωγή της, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Οργανισμού Καινοτομίας Βιοτεχνολογίας.
Στο πλαίσιο αυτό, αμερικανικές εταιρείες έχουν επιδοθεί σε προσπάθεια ενίσχυσης των αποθεμάτων τους, σε πρώτες ύλες και σκευάσματα μακρά διαρκείας, στοχεύοντας σε δημιουργία επαρκούς αποθεματικού για περίοδο 3-6 μηνών.


Latest News

Από «αόρατη» σύζυγος αντιπροέδρου... celebrity - Ποια είναι η δεύτερη κυρία των ΗΠΑ Ούσα Βανς
Ως δεύτερη κυρία, η Ούσα Βανς έχει κρατήσει χαμηλό προφίλ στην Ουάσιγκτον, αλλά έχει σχέδια

Πόσο πιο πλούσιες έγιναν οι 19 πλουσιότερες οικογένειες των ΗΠΑ πέρυσι
Οι πλουσιότεροι από τους πλούσιους στην Αμερική ελέγχουν τον πλούτο του έθνους σε επίπεδα ρεκόρ

100 ημέρες χάους και ελάχιστα αποτελέσματα από το DOGE του Μασκ
Αδηλο το μέλλον του υπουργείου αποτελεσματικότητας μετα την αποχώρηση Μασκ - Η κριτική για έλλειψη διαφάνειας και τα πενιχρά αποτελέσματα

Από τα τρένα στα... τανκς - Η ιστορική στροφή της Γερμανίας που γεννά ευκαιρίες
Τι αναφέρει δημοσίευμα των FT για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτό το διάστημα η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης

Τραμπ: Ο πόλεμος με την Fed και το βαθύ πλήγμα στην αγορά ομολόγων
Στο κάδρο η ανεξαρτησία της Fed που προστίθεται στις ανησυχίες των επενδυτών για το χρέος, τον εμπορικό πόλεμο και τους τριγμούς στο καθεστώς του ασφαλούς καταφυγίου

H μεγάλη αντεπίθεση της Volkswagen στην Κίνα
Τρία καινούργια μοντέλα σχεδιασμένα ειδικά για την κινεζική αγορά παρουσίασε η γερμανική εταιρεία στη Σανγκάη

Η Nestle παγώνει τις τιμές για να μη χάσει καταναλωτές
Οι δασμοί πυροδοτούν σενάρια ύφεσης και πτώσης της κατανάλωσης - Σε άνοδο τα προϊόντα private label
![Φιλίπ Λέιν [ΕΚΤ]: Οι δασμοί Τραμπ είναι απίθανο να οδηγήσουν σε ύφεση την ευρωζώνη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/lane-ecb-600x432.jpg)
Λέιν: Οι δασμοί είναι απίθανο να οδηγήσουν σε ύφεση την ευρωζώνη
Ο Φιλίπ Λέιν εμφανίστηκε αισιόδοξος - Τι ανακοίνωσε για τα επιτόκια

Μπέιλι: Επικεντρωνόμαστε στο σοκ της ανάπτυξης – Τι είπε για δασμούς και ύφεση
Η Τράπεζα της Αγγλίας θα εξετάσει τις επιπτώσεις από τους δασμούς στην ανάπτυξη και στον πληθωρισμό

Αύξηση των εξαγωγών αλκοολούχων ποτών απο τις ΗΠΑ το 2024
Oι εξαγωγές ουίσκι απο τις ΗΠΑ στην ΕΕ αυξήθηκαν σχεδόν κατά 60% σε 699 εκατ. δολάρια , μεταξύ 2022 και 2024, από 439 εκατ. δολάρια το 2021