
Σε επίπεδα ρεκόρ έχει αναρριχηθεί το ποσοστό των δανειοληπτών που επιλέγουν σταθερά επιτόκια κατά τη λήψη χρηματοδότησης για την κάλυψη στεγαστικών ή καταναλωτικών αναγκών.
Πρόκειται για μία εξέλιξη που συνδέεται τόσο με τον τελευταίο κύκλο αυστηροποίησης της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ που κατέστησε τα νοικοκυριά πιο συντηρητικά στις επιλογές τους, όσο και με τη στρατηγική των τραπεζών στο λανσάρισμα νέων προϊόντων.
Υπάρχουν αυτήν τη στιγμή στεγαστικά δάνεια με επιτόκια που κινούνται στην περιοχή του 4% για ένα διάστημα
Πακέτα με χαμηλότερα επιτόκια
Συγκεκριμένα, τα τελευταία τέσσερα χρόνια τα πιστωτικά ιδρύματα προσφέρουν προνομιακά πακέτα με πολύ χαμηλά επιτόκια, παρ΄ ότι το κόστος δανεισμού αυξήθηκε, με στόχο να τονώσουν τη ζήτηση, σε μία περίοδο αυξημένης αβεβαιότητας.
Είναι χαρακτηριστικό πως υπάρχουν αυτήν τη στιγμή στεγαστικά δάνεια με επιτόκια που κινούνται στην περιοχή του 4% για ένα διάστημα, το οποίο μπορεί να φτάνει ακόμη και τα 30 χρόνια, ενώ για μικρότερη περίοδο πέφτουν ακόμη και κάτω από το 3%.
Ως αποτέλεσμα, καταγράφεται τα τελευταία δύο χρόνια μία μεγάλη στροφή των πελατών τους σε προγράμματα που εξασφαλίζουν ότι οι μηνιαίες δόσεις θα παραμείνουν για αρκετά χρόνια ή για το σύνολο της περιόδου αποπληρωμής σταθερές, ανεξάρτητα από την πορεία των ευρωπαϊκών επιτοκίων.
Ο κεντρικός τραπεζίτης προέτρεψε τις τράπεζες να προωθούν με μεγαλύτερη ένταση τα δανειακά προϊόντα με σταθερά επιτόκια
Η σύσταση της ΤτΕ
Τραπεζικές πηγές εκτιμούν ότι οι τάσεις αυτές θα παραμείνουν κυρίαρχες και στην εποχή του φθηνότερου χρήματος, στην οποία έχει ήδη εισέλθει από τον περασμένο Ιούνιο η Ευρωζώνη.
Στο θέμα αναφέρθηκε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας στην Έκθεσή του για το 2024, που δημοσίευε νωρίτερα τον Απρίλιο.
Ειδικότερα, ο κεντρικός τραπεζίτης προέτρεψε τις τράπεζες να προωθούν με μεγαλύτερη ένταση τα δανειακά προϊόντα με σταθερά επιτόκια. Κι αυτό διότι είναι προς το συμφέρον όλων:
-Πρώτον, των δανειοληπτών που μπορούν χωρίς εκπλήξεις να προγραμματίσουν τη ζωή τους, μηδενίζοντας τον κίνδυνο να βρεθούν αντιμέτωποι με υπέρμετρες επιβαρύνσεις λόγω νομισματικής πολιτικής
-Δεύτερον, των τραπεζών, τα έσοδα των οποίων θα μπορούν να προβλεφθούν με μεγαλύτερη ασφάλεια και η ευαισθησία του εισοδήματός τους στις μεταβολές των επιτοκίων θα περιοριστεί.
Τα τελευταία στοιχεία
Τα στοιχεία που δημοσιεύει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι ενδεικτικά της προτίμησης των περισσότερων καταναλωτών στα προγράμματα με σταθερές δόσεις:
- Στεγαστικά δάνεια
Στο πρώτο δίμηνο του 2025 συμβασιοποιήθηκαν νέες χορηγήσεις ύψους 201 εκατ. ευρώ.
Πέραν του ότι πρόκειται για τα υψηλότερα επίπεδα που καταγράφονται από το 2015, σε αυτήν την περίοδο σημειώθηκε ένα ακόμη ρεκόρ.
Συγκεκριμένα, το 75% των δανείων δόθηκε με σταθερό επιτόκιο για διάστημα 3 ετών και άνω.
Το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, το ποσοστό αυτό διαμορφώθηκε σε μόλις 60%, ενώ τους πρώτους δύο μήνες του 2023 έφτασε το 67%.
Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, η πλειονότητα των στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο αυτήν τη στιγμή αφορούν το επιδοτούμενο πρόγραμμα Σπίτι Μου.
Στις κλασικές χορηγήσεις της κατηγορίας η προτίμηση των δανειοληπτών σε προϊόντα με σταθερά επιτόκια ξεπερνά το 90%.
- Καταναλωτικά δάνεια
Σε υψηλά επίπεδα διατηρείται και το αντίστοιχο ποσοστό στις χορηγήσεις στην καταναλωτική πίστη.
Συγκεκριμένα, στο πρώτο δίμηνο του 2025, από τα 285 εκατ. ευρώ νέων δανείων που συμβασιοποιήθηκαν, το 45% περίπου αφορά σε πακέτα με σταθερά επιτόκια.
Όπως λένε πηγές από τις τράπεζες, το μερίδιό τους θα ήταν ακόμη μεγαλύτερο, εάν το χαρτοφυλάκιο των διαθέσιμων σχετικών προϊόντων ήταν πιο διευρυμένο.
Συγκεκριμένα, τονίζουν πως τα περισσότερα προγράμματα της κατηγορίας διατίθενται με κυμαινόμενο επιτόκιο και αυτό παίζει σημαντικό ρόλο για τι επιλέγουν εν τέλει οι καταναλωτές, συνολικά στην αγορά.


Latest News

La Repubblica: Θετική αποτίμηση της πορείας της ελληνικής οικονομίας
Όπως σημειώνει για τα πλεονάσματα του 2024 πρόκειται για «εξαιρετική επίδοση για μία χώρα όπως η Ελλάδα, η οποία πριν από 15 χρόνια είχε υποστεί υποβάθμιση του δημόσιου χρέους της σε junk bond

Επιστρέφουν τα χρήματα από τους Αναπτυξιακούς Νόμους που δεν αξιοποιήθηκαν - Τι είπε ο Θεοδωρικάκος
Σε ό,τι αφορά στις τιμές του Πάσχα ο κ. Θεοδωρικάκος κάλεσε τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης να δείξουν περισσότερη υπευθυνότητα

Οδηγός για τα καταπατημένα - Πώς θα αποκτήσετε τίτλους ιδιοκτησίας
10+3 ερωταπαντήσεις για την απόκτηση των τίτλων ιδιοκτησίας για καταπατημένα ακίνητα – Οι ημερομηνίες «κλειδιά» για την εξαγορά και η διαδικασία για την κατοχύρωση της περιουσίας

Οι «αστερίσκοι» στον δρόμο για το δημόσιο χρέος μέχρι το 2032
Ακόμη και αν αυτή η κυβερνητική πρόβλεψη για δημόσιο χρέος στο 140% του ΑΕΠ το 2027 καταστεί γεγονός, το ελληνικό χρέος θα παραμένει το υψηλότερο στην ευρωζώνη

Κίνητρα για επενδύσεις σε παραμεθόριες περιοχές - Τι περιλαμβάνεται
Παρεμβάσεις για τον παραγωγικό μετασχηματισμό σε τμήματα της χώρας που αντιμετωπίζουν οικονομικά και δημογραφικά προβλήματα

Πιερρακάκης στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ: Δεν σκοπεύουμε να μεταφέρουμε το βάρος στις επόμενες γενιές
Ιδιαίτερη μνεία στην εξυγίανση του τραπεζικού τομέα έκανε ο Κυριάκος Πιερρακάκης μιλώντας στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ

Σκέρτσος: Οι 10 πολιτικές της κυβέρνησης για προσιτή στέγη
Ανάρτηση του υπουργού Επικρατείας Ακη Σκέρτσου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Το δημογραφικό υπονομεύει την ανάπτυξη - Καμπανάκι από το ΚΕΠΕ
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική αγορά εργασίας –και συνολικά η χώρα– είναι το δημογραφικό, τονίζει ο πρόεδρος του ΚΕΠΕ, Παναγιώτης Λιαργκόβας
![ΔΝΤ: Καμπανάκι για δημόσιο χρέος από δασμούς και αμυντικές δαπάνες [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/05/30859482_Sharone-perlstein-microfinanace-debt-800x500_c-600x375-1-1.jpg)
Καμπανάκι ΔΝΤ για δημόσιο χρέος από δασμούς και αμυντικές δαπάνες - Τι λέει για την Ελλάδα [γράφημα]
Το ΔΝΤ προβλέπει πλέον ότι το παγκόσμιο δημόσιο χρέος θα αυξηθεί κατά 2,8 ποσοστιαίες μονάδες φέτος

Τα 2+1 ατού για την προσέλκυση νέων επενδύσεων – Το στοίχημα της Ελλάδας
Τι λένε παράγοντες της αγοράς για την ικανότητα της Ελλάδας να διατηρήσει τους ανοδικούς ρυθμούς ανάπτυξης – Το αγκάθι της αβεβαιότητας