Κίνα: Διαψεύδει ότι γίνονται εμπορικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ – Να ανακαλέσουν τους μονομερείς δασμούς

Εάν οι ΗΠΑ θέλουν πραγματικά να επιλύσουν το πρόβλημα... θα πρέπει να ακυρώσουν όλα τα μονομερή μέτρα για την Κίνα, είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας

Κίνα: Διαψεύδει ότι γίνονται εμπορικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ – Να ανακαλέσουν τους μονομερείς δασμούς

Δεν υπάρχουν συνεχείς συζητήσεις με τις ΗΠΑ για τους δασμούς, παρά τις ενδείξεις από τον Λευκό Οίκο αυτή την εβδομάδα ότι θα υπάρξει κάποια χαλάρωση των εντάσεων με το Πεκίνο, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του εκπροσώπου του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας.

«Προς το παρόν δεν υπάρχουν καθόλου διαπραγματεύσεις για την οικονομία και το εμπόριο μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ», δήλωσε ο Χε Γιαντόνγκ στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας πως «όσα λέγονται» σχετικά με την πρόοδο στις διμερείς συνομιλίες απορρίπτονται.

Εμφανίστηκε, δε, κατηγορηματικός λέγοντας: «Εάν οι ΗΠΑ θέλουν πραγματικά να επιλύσουν το πρόβλημα… θα πρέπει να ακυρώσουν όλα τα μονομερή μέτρα για την Κίνα», είπε.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ ​​Μπέσεντ ανέφεραν αυτή την εβδομάδα ότι ενδέχεται να υπάρξει χαλάρωση των εντάσεων με την Κίνα. Ο Λευκός Οίκος νωρίτερα αυτόν τον μήνα πρόσθεσε δασμούς 145% σε κινεζικά προϊόντα, στους οποίους το Πεκίνο απάντησε με δικούς του δασμούς και αύξησε τους περιορισμούς στις εξαγωγές ορυκτών ζωτικής σημασίας προς τις ΗΠΑ.

Ο αξιωματούχος της Κίνας επανέλαβε ό,τι είχε πει λίγο νωρίτερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας, σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης.

«Ο,τι χρειαστεί»

«Η Κίνα θέλει σίγουρα να δει τον εμπορικό πόλεμο να αποκλιμακώνεται, καθώς βλάπτει και τις δύο οικονομίες», σχολίασε στο CNBC, ο Yue Su, κύριος οικονομολόγος για την Κίνα στο The Economist Intelligence Institute. «Ωστόσο, λόγω της ασυνέπειας των πολιτικών του Τραμπ και της έλλειψης σαφήνειας σχετικά με το τι πραγματικά θέλει, η στρατηγική της Κίνας έχει μετατοπιστεί από την εστίαση στο “τι χρειάζεσαι» στο “τι χρειάζομαι”».

Η Κίνα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα απείλησε με αντίμετρα εναντίον χωρών που ενδέχεται να συνάψουν συμφωνίες με τις ΗΠΑ σε βάρος των συμφερόντων του Πεκίνου.

«Πρέπει επίσης να αναγνωρίσουμε ότι αυτή είναι μια στιγμή “ό,τι χρειαστεί” για την Κίνα όσον αφορά τις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας», είπε ο οικονομολόγος. «Δεν θα εκπλαγώ αν η Κίνα υιοθετήσει μια πιο επιθετική στάση εάν οι ΗΠΑ συνεχίσουν να κλιμακώνουν τις εντάσεις», πρόσθεσε.

Πολλές τράπεζες της Wall Street μείωσαν τις προοπτικές τους για το ΑΕΠ της Κίνας τις τελευταίες εβδομάδες υπό το φως των δασμών και της κλιμάκωσης των εντάσεων με τις ΗΠΑ.

«Από τη σκοπιά της Κίνας, οποιεσδήποτε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις πιθανότατα θα απαιτήσουν από τις ΗΠΑ να μειώσουν τους δασμούς στο προηγούμενο 20% ή ακόμα χαμηλότερο επίπεδο», δήλωσε ο Jianwei Xu, ανώτερος οικονομολόγος στο Natixis.

«Αλλά για την κυβέρνηση Τραμπ, η υπερβολική μείωση των δασμών θα μπορούσε να εγείρει άβολα ερωτήματα: Ποιο ήταν το νόημα της αντιπαράθεσης αν πρόκειται να καταλήξουμε εκεί που ξεκινήσαμε;»

OT Originals

Περισσότερα από World

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο