Η μεγάλη ανατροπή σημειώθηκε στην κορυφή των λιμανιών εμπορευματοκιβωτίων της Ευρώπης, με βάση τα αποτελέσματα διακίνησης containers το πρώτο τρίμηνο του 2025.

Το λιμάνι της Αμβέρσας-Μπριζ (Port Authority of Port of Antwerp-Bruges) πέρασε στην πρώτη θέση στη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων, εκτοπίζοντας στη δεύτερη θέση το λιμάνι του Ρότερνταμ.

Η θέση του Πειραιά στην κατάταξη των ευρωπαϊκών λιμένων

Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν το λιμάνι του Αμβούργου, της Βαλένθια και ο Πειραιάς, όπως και τα προηγούμενα τρίμηνα.
Το λιμάνι του Ρότερνταμ με βάση τα στοιχεία του 2024 αλλά και πολλών προηγούμενων ετών κατέγραφε την μεγαλύτερη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων με το λιμάνι της Αμβέρσας να ακολουθούσε στην δεύτερη θέση.

Όμως τα τελευταία χρόνια η Αμβέρσα πλησίαζε «απειλητικά» το Ρότερνταμ. Το 2024 έκλεισε με το Ρότερνταμ να έχει διακινήσει 13,82 εκατ. teus έναντι 13,52 εκατ. teus της Αμβέρσας.

Η διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων λειτούργησε ως βασικός μοχλός ανάπτυξης το πρώτο τρίμηνο, σημειώνοντας αύξηση 4,5% σε teus στα 3,4 εκατ. teu σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2024, παρά τις γεωπολιτικές αβεβαιότητες και την αναδιάρθρωση των συμμαχιών εμπορευματοκιβωτίων, αναφέρει η διοίκηση του λιμανιού της Αμβέρσας σχολιάζοντας τα αποτελέσματα στη διακίνηση containers.

Γιατί έμεινε πίσω το Ρότερνταμ

Την ίδια περίοδο το λιμάνι του Ρότερνταμ το μεγαλύτερο της Ευρώπης εδώ και πολλά χρόνια διακίνησε 3,3 εκατ. teus καταγράφοντας άνοδο 2,2% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2024.

Η μικρή άνοδος δικαιολογείται από τη μείωση κατά 8,1% των εξαγωγών εμπορευματοκιβωτίων που οφείλεται όπως αναφέρει, η διοίκηση του λιμανιού, στην αδύναμη θέση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας στην αγορά και της μείωσης του αριθμού των εμπορευματοκιβωτίων που μεταφορτώθηκαν στο Ρότερνταμ.

Οι κακές καιρικές συνθήκες τον Ιανουάριο και οι λειτουργικές διαταραχές στον τερματικό σταθμό HPD2 οδήγησαν σε λιγότερες επισκέψεις πλοίων, καθυστερήσεις και χαμηλότερη παραγωγικότητα το πρώτο τρίμηνο.

Η κατάσταση βελτιώθηκε κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου και η παραγωγικότητα τον Μάρτιο ήταν υψηλότερη από ό,τι τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, αναφέρεται.

Η διακίνηση στην γραμμή του Ατλαντικού μειώθηκε κατά 23,1% το πρώτο τρίμηνο σε σύγκριση με πέρυσι, επειδή δύο γραμμές, μεταφέρθηκαν σε άλλα λιμάνια λόγω της περιορισμένης χωρητικότητας των τερματικών σταθμών στο Ρότερνταμ.

Η διακίνηση από την Ασία αυξήθηκε κατά 8,4% το πρώτο τρίμηνο λόγω της εισαγωγής περισσότερων καταναλωτικών προϊόντων.

Η Βαλένθια και ο Πειραιάς

Στην τρίτη θέση, των λιμανιών της Ευρώπης αναμένεται να παραμείνει όπως και τα προηγούμενα τρίμηνα το λιμάνι του Αμβούργου που μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινώσει στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο ενώ στην τέταρτη θέση βρίσκεται σταθερά το λιμάνι της Βαλένθια, με τον Πειραιά να ακολουθεί σε απόσταση μερικών χιλιάδων teus.

Το λιμάνι της Βαλένθια διακίνησε το πρώτο τρίμηνο του 2025 περί τα 1.294.064 teus, έναντι 1.252.088 Teus το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι σημειώνοντας μία άνοδο 3,35%.

Κίνα και ΗΠΑ οι βασικοί εμπορικοί εταίροι

Η Κίνα και οι ΗΠΑ παραμένουν οι κύριοι εμπορικοί εταίροι του Valenciaport, με τις δύο χώρες μέχρι στιγμής φέτος αντιπροσωπεύει 285.064 TEU που ανταλλάχθηκαν.

Η Κίνα εξακολουθεί να ηγείται της λίστας με 190.412 Teus που διακινήθηκαν την ίδια περίοδο (+19,42%) και τις ΗΠΑ βρίσκονται στη δεύτερη θέση με 94.652 Teus που ανταλλάχθηκαν με λιμάνια της Βόρειας Αμερικής (+11,13%) σχολιάζει η διοίκηση του Valenciaport.

Πόσα conteiner διακινούνται στον Πειραιά

Το λιμάνι του Πειραιά ακολουθεί στην πέμπτη θέση με μια συνολική διακίνηση Containers κοντά στα 1.220.000 teus καθώς η διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων στους τερματικούς σταθμούς 2 και 3 που διαχειρίζεται η «Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά (ΣΕΠ-PCT)» στο λιμάνι του Πειραιά ανήλθε σε 1.019,2 χιλιάδες teus έναντι 931,3 χιλιάδες teus σημειώνοντας άνοδο 9,4%.

Παράλληλα η διακίνηση Containers στο πρώτο προβλήτα που τον διαχειρίζεται η ΟΛΠ ΑΕ πλησίασε τα 200.000 teus, έτσι στο σύνολο του το μεγαλύτερο ελληνικό λιμάνι προσεγγίζει τα 1,22 εκατ. teus το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Παράγοντες του λιμανιού σημειώνουν ότι σε κάθε περίπτωση η ανοδική τάση στη διακίνηση containers στον Πειραιά αποκτά μόνιμα χαρακτηριστικά σε σύγκριση με την περυσινή χρονιά που το λιμάνι επηρεάσθηκε από τα γεγονότα στην Ερυθρά Θάλασσα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Λιμάνια