Χρυσός: Γιατί οι επενδυτές δεν χορταίνουν να αγοράζουν

Ο χρυσός έχει ξεπεράσει μέχρι στιγμής σχεδόν κάθε άλλη κύρια κατηγορία περιουσιακών στοιχείων το 2025

Χρυσός: Γιατί οι επενδυτές δεν χορταίνουν να αγοράζουν

Για αιώνες, ο χρυσός ήταν το χρήσιμο καταφύγιο σε περιόδους πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας. Η θέση του ως ένα αξιόπιστο εμπόρευμα υψηλής αξίας που μπορεί να μεταφερθεί εύκολα και να πωληθεί οπουδήποτε προσφέρει μια αίσθηση ασφάλειας όταν όλα τα άλλα είναι σε αναταραχή.

Ωστόσο, δεν είναι όλοι θαυμαστές. Ο Γουόρεν Μπάφετ αποκάλεσε το πολύτιμο μέταλλο «στείρο» περιουσιακό στοιχείο, λέγοντας στους μετόχους της Berkshire Hathaway σε επιστολή του το 2011 ότι «αν έχετε μια ουγγιά χρυσού για μια αιωνιότητα, θα εξακολουθείτε να έχετε μια ουγγιά στο τέλος της».

Παρόλα αυτά, οι επενδυτές αναζητούν εκ νέου καταφύγιο στον χρυσό καθώς οι εμπορικές και γεωπολιτικές πολιτικές του νέου Αμερικανού προέδρου διαταράσσουν μετοχές, ομόλογα και νομίσματα. Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά το Bloomberg, οι επενδυτές έχουν συσσωρευτεί σε χρηματιστήρια που διαπραγματεύονται με χρυσό, με εισροές να αγγίζουν τα 21 δισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, το υψηλότερο επίπεδο από την πανδημία Covid-19.

Η τάση προς τον χρυσό έχει ωθήσει την τιμή του σε μια σειρά από υψηλά ρεκόρ, ξεπερνώντας τα 3.500 δολάρια στα μέσα Απριλίου και επεκτείνοντας μια άγρια ​​πορεία από πέρυσι. Ο χρυσός έχει ξεπεράσει μέχρι στιγμής σχεδόν κάθε άλλη κύρια κατηγορία περιουσιακών στοιχείων το 2025.

Η ζήτηση στην Κίνα – τον κορυφαίο παραγωγό και καταναλωτή χρυσού – υπήρξε ένας από τους βασικούς μοχλούς για την άνοδο του χρυσού, υποκινούμενη από τις ανησυχίες για τους δασμούς που επέβαλε ο Τραμπ στις εισαγωγές αγαθών στις ΗΠΑ από τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο του.

Γιατί ο χρυσός θεωρείται ασφαλές καταφύγιο;

Για τους σύγχρονους επενδυτές, αυτό οφείλεται κυρίως στη σταθερότητα και τη ρευστότητα του χρυσού παρά σε οποιαδήποτε εγγενή χρησιμότητα.

Ο χρυσός έχει ιστορικό αύξησης της αξίας του σε περιόδους πίεσης στην αγορά. Θεωρείται επίσης ως αντιστάθμισμα έναντι του πληθωρισμού, όταν η αγοραστική δύναμη των νομισμάτων διαβρώνεται. Οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό είναι στο μυαλό πολλών αυτήν τη στιγμή, καθώς οι νέοι δασμοί που έχει επιβάλει ο Τραμπ στις εισαγωγές στις ΗΠΑ, καθώς και τα αντίποινα άλλων χωρών, κινδυνεύουν να αυξήσουν τις τιμές σε ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία.

Το καθεστώς του ασφαλούς καταφυγίου του χρυσού έχει αυξηθεί καθώς η εμπορική ατζέντα του Τραμπ κλονίζει την εμπιστοσύνη σε άλλα τυπικά καταφύγια από τις περιστροφές της αγοράς – συγκεκριμένα το δολάριο ΗΠΑ και τα κρατικά ομόλογα – και απειλεί να τερματίσει την ιδέα της αμερικανικής εξαιρετικότητας.

Ο χρυσός ιστορικά συσχετίστηκε αρνητικά με το δολάριο. Επειδή ο χρυσός τιμολογείται σε δολάρια, όταν το δολάριο αποδυναμώνεται, ο χρυσός γίνεται φθηνότερος για τους κατόχους άλλων νομισμάτων. Στα μέσα Απριλίου, το δολάριο βρισκόταν σε χαμηλό τριετίας έναντι άλλων βασικών νομισμάτων.

Πέρα από τις κινήσεις της αγοράς, η κατοχή χρυσού είναι βαθιά ριζωμένη στον ινδικό και κινεζικό πολιτισμό – δύο από τις μεγαλύτερες αγορές του μετάλλου στον κόσμο – όπου τα κοσμήματα, οι ράβδοι και άλλες μορφές χρυσού μεταβιβάζονται από γενιά σε γενιά ως σύμβολο ευημερίας και ασφάλειας. Τα ινδικά νοικοκυριά κατέχουν περίπου 25.000 μετρικούς τόνους χρυσού, περισσότερο από πενταπλάσιο από αυτό που είναι αποθηκευμένο στο αμερικανικό αποθετήριο στο Fort Knox.

Μπορεί να υπάρχει μια ευαισθησία στις τιμές, αλλά όταν η απήχηση του χρυσού στους επενδυτές στις χρηματοπιστωτικές αγορές αρχίζει να εξασθενεί, οι φυσικοί αγοραστές κοσμημάτων και ράβδων συχνά παρεμβαίνουν για να πάρουν μια συμφωνία, βάζοντας ένα κατώτατο όριο στις τιμές στη διαδικασία.

Οι τιμές ανεβαίνουν μόνο λόγω του εμπορικού πολέμου;

Το αυξανόμενο ράλι των τιμών του μετάλλου από την αρχή του 2024 οφείλεται εν μέρει στις τεράστιες αγορές από τις κεντρικές τράπεζες, ιδιαίτερα στις αναδυόμενες αγορές, καθώς επιδιώκουν να μειώσουν την εξάρτησή τους από το δολάριο ΗΠΑ, το κύριο αποθεματικό νόμισμα στον κόσμο. Ο χρυσός βοηθά στη διαφοροποίηση των συναλλαγματικών αποθεμάτων μιας χώρας και στην προστασία από την υποτίμηση του νομίσματος.

Οι κεντρικές τράπεζες ήταν καθαροί αγοραστές χρυσού τα τελευταία 15 χρόνια, αλλά η ταχύτητα των αγορών τους διπλασιάστηκε στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Καθώς οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους πάγωσαν τα κεφάλαια της ρωσικής κεντρικής τράπεζας που διατηρούνταν στις χώρες τους, φάνηκε πώς τα περιουσιακά στοιχεία σε ξένο νόμισμα είναι ευάλωτα σε κυρώσεις.

Το 2024, οι κεντρικές τράπεζες αγόρασαν περισσότερους από 1.000 τόνους χρυσού για τρίτη συνεχή χρονιά, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, και κατέχουν περίπου το ένα πέμπτο του συνόλου του χρυσού που έχει εξορυχθεί ποτέ.

Ο συνεχής ενθουσιασμός των κεντρικών τραπεζών ώθησε την Goldman Sachs Group να αυξήσει την πρόβλεψή της στο τέλος του έτους για την τιμή του χρυσού στα 3.700 δολάρια ανά ουγγιά τον Απρίλιο. Αναμένει ότι η τιμή θα μπρορούσε να φτάσει τα 4.000 δολάρια μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους.

Τι θα μπορούσε να σταματήσει το ράλι του χρυσού;

Μετά από μια σχεδόν αδιάκοπη ανοδική πορεία της τιμής του χρυσού από τις αρχές του περασμένου έτους, θα μπορούσε τελικά να υπάρξει κάποια ενοποίηση, καθώς οι επενδυτές συγκεντρώνουν τα κέρδη τους. Μια σημαντική αποκλιμάκωση των δασμών του Τραμπ και μια ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας θα μπορούσαν επίσης να προκαλέσουν πτώση των τιμών.

Αλλά οι κεντρικές τράπεζες ήταν ο πιο σημαντικός πυλώνας υποστήριξης της ανοδικής δυναμικής του χρυσού, που σημαίνει ότι έχουν τη δύναμη να κάνουν τη μεγαλύτερη ζημιά εάν περιορίσουν τα αποθέματά τους.

Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι κάποιος μεγάλος κάτοχος το εξετάζει αυτό, σημειώνει το Bloomberg. Οι κεντρικές τράπεζες των ανεπτυγμένων οικονομιών έχουν πουλήσει πολύ λίγο χρυσό τις τελευταίες δεκαετίες σε σύγκριση με τη δεκαετία του 1990, όταν οι επίμονες πωλήσεις μείωσαν τις τιμές κατά περισσότερο από ένα τέταρτο κατά τη διάρκεια της δεκαετίας. Εν μέσω ανησυχιών ότι αυτές οι ασυντόνιστες πωλήσεις αποσταθεροποιούσαν την αγορά, η πρώτη Συμφωνία Χρυσού με την Κεντρική Τράπεζα συνήφθη το 1999, βάσει της οποίας οι υπογράφοντες συμφώνησαν να περιορίσουν τις συλλογικές τους πωλήσεις χρυσού.

Ο χρυσός και τα προβλήματα που προκαλεί στους επενδυτές

Η κατοχή χρυσού συνήθως δεν είναι δωρεάν. Επειδή είναι φυσικό αντικείμενο, οι κάτοχοι πρέπει να πληρώσουν για αποθήκευση, ασφάλεια και ασφάλιση. Οι επενδυτές που αγοράζουν ράβδους χρυσού και νομίσματα θα πληρώσουν συνήθως ένα ασφάλιστρο πάνω από την τιμή spot. Μπορεί να υπάρχουν και γεωγραφικές διαφορές τιμών και οι έμποροι εκμεταλλεύονται αυτές τις ευκαιρίες.

Αυτό συνέβη νωρίτερα φέτος, όταν οι φόβοι ότι ο Τραμπ θα μπορούσε να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές χρυσού ώθησαν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού στην Comex της Νέας Υόρκης σημαντικά πάνω από τις τιμές spot στο Λονδίνο.

Ο χρυσός είναι συνήθως σχετικά απλός στη μετατόπισή του, κρυμμένος στα αμπάρια εμπορικών αεροσκαφών, χωρίς να το γνωρίζουν αυτοί που μετακινούνται για να κάνουν τις διακοπές τους  και οι επαγγελματίες ταξιδιώτες στην καμπίνα. Αλλά δεν είναι τόσο απλό όσο η φόρτωση ενός τζετ από το αεροδρόμιο χάρη σε μια ιδιορρυθμία στην παγκόσμια αγορά χρυσού: διαφορετικές απαιτήσεις μεγέθους. Στο Λονδίνο, οι ράβδοι 400 ουγγιών είναι το πρότυπο, ενώ για τις συμβάσεις Comex, οι έμποροι πρέπει να παραδίδουν ράβδους 100 ουγγιών ή 1 κιλού.

Αυτό σημαίνει ότι ο χρυσός που αποστέλλεται στις αποθήκες της Comex πρέπει πρώτα να πάει στην Ελβετία για να λιώσει και να ξαναχυθεί στις σωστές διαστάσεις, πριν ταξιδέψει στις ΗΠΑ.

OT Originals

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο