Η Ινδία προβλέπει ανάπτυξη της οικονομίας της με ρυθμό 6,5% φέτος, κάτι που εάν επαληθευτεί θα καταστήσει τον ασιατικό γίγαντα την ταχύτερα αναπτυσσόμενη μεγάλη οικονομία στον κόσμο, παρά την αύξηση των παγκόσμιων αβεβαιοτήτων, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα της χώρας.
«Ενώ αυτός ο ρυθμός είναι χαμηλότερος από ό,τι τα τελευταία χρόνια και υπολείπεται των προσδοκιών της Ινδίας, παραμένει σε γενικές γραμμές σύμφωνος με τις προηγούμενες τάσεις και ο υψηλότερος μεταξύ των μεγάλων οικονομιών», δήλωσε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ινδίας, Σαντζάι Μαλχότρα, σε ομιλία του στην Ουάσινγκτον την Παρασκευή και δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της Κεντρικής Τράπεζας της Ινδίας την Κυριακή.
Η Ινδία συνεχίζει να προσφέρει ισχυρή ανάπτυξη και σταθερότητα, καθιστώντας την μια φυσική επιλογή για επενδυτές, δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας
Ινδία: Μείωση επιτοκίων και μεγαλύτερη χαλάρωση
Οι προοπτικές για την παγκόσμια ανάπτυξη έχουν πληγεί καθώς οι δασμοί του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ πυροδοτούν έναν παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο. Για να υποστηρίξει την ανάπτυξη, η Κεντρική Τράπεζα της Ινδίας μείωσε τα επιτόκια στις αρχές Απριλίου και άλλαξε την πολιτική της στάση σε διευκολυντική, σηματοδοτώντας μεγαλύτερη χαλάρωση.
«Σε μια εποχή που πολλές προηγμένες οικονομίες αντιμετωπίζουν οικονομικές αντιξοότητες και επιδεινούμενες οικονομικές προοπτικές, η Ινδία συνεχίζει να προσφέρει ισχυρή ανάπτυξη και σταθερότητα, καθιστώντας την μια φυσική επιλογή για επενδυτές που αναζητούν μακροπρόθεσμη αξία και ευκαιρίες», δήλωσε ο Μαλχότρα.
«Επιπλέον, η ισχυρή εγχώρια ζήτηση και η σχετικά χαμηλότερη εξάρτησή μας από τις εξαγωγές προστατεύουν την ινδική οικονομία από εξωτερικές επιπτώσεις», πρόσθεσε.
Τι ζητούν οι ΗΠΑ από την Ινδία
Οι ΗΠΑ επιδιώκουν να πουλήσουν περισσότερη ενέργεια και αμυντικό εξοπλισμό στην Ινδία, δήλωσε πριν από μερικές εβδομάες ο αμερικανός αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στη χώρα τον περασμένο Απρίλιο , προσθέτοντας ότι οι δεσμοί μεταξύ Ουάσινγκτον και Νέου Δελχί θα διαμορφώσουν τον 21ο αιώνα.
«Αν η Ινδία και οι ΗΠΑ συνεργαστούν επιτυχώς, θα δούμε έναν 21ο αιώνα με ευημερία και ειρήνη», τόνισε ο Βανς σε ομιλία του στην πόλη Τζαϊπούρ στη ΒΔ Ινδία.
«Αλλά εάν δεν καταφέρουμε με επιτυχία να συνεργαστούμε, ο 21ος αιώνας ενδέχεται να είναι μια πολύ σκοτεινή περίοδος για όλη την ανθρωπότητα», πρόσθεσε.