Δισεκατομμύρια αναμένεται να χάσουν οι ΗΠΑ, καθώς οι πολιτικές του Τραμπ αποτρέπουν τους ξένους τουρίστες από το να επισκεπτούν τη χώρα.
Όπως μεταδίδει η εφημερίδα The Guardian, o αριθμός των επισκεπτών μειώθηκε κατά 11,6% τον Μάρτιο, καθώς οι απελάσεις και οι δασμοί καθιστούν τις ΗΠΑ λιγότερο ελκυστικό προορισμό.
Οι ΗΠΑ θα χάσουν δισεκατομμύρια από τουρίστες που δεν θα την επιλέξουν
Πολλοί ξένοι τουρίστες θα σκεφτούν πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο των διακοπων στις ΗΠΑ.
Όπως η Σέριλ από το St Kitts που ταξιδεύει κάθε χρόνο στην Άιοβα.
Όχι όμως φέτος.
Όπως αναφέρει η Guardian, η Σέριλ νοικιάζει κάθε καλοκαίρι ένα σπίτι τριών υπνοδωματίων για εκείνη και τα ενήλικα παιδιά της, που κατοικούν στις ΗΠΑ. Συνήθως νοικιάζει αυτοκίνητο και η οικογένεια βγαίνει έξω για να γευματίσει και να εξερευνήσει τα αξιοθέατα της περιοχής. Η Cheryl ξοδεύει συνήθως 10.000 δολάρια σε αυτό το ταξίδι.
Οι υψηλού προφίλ απελάσεις και κρατήσεις της κυβέρνησης Τραμπ στα σύνορα σημαίνουν ότι η Σέριλ, η οποία κατάγεται από τον Καναδά, δεν θα έρθει στις ΗΠΑ. Είναι άλλο ένα θύμα της σκληρής στάσης του Ντόναλντ Τραμπ και σύμβολο μιας ταξιδιωτικής και τουριστικής βιομηχανίας που αναμένεται να χάσει δισεκατομμύρια δολάρια φέτος, εξαιτίας των πολιτικών και των ενεργειών της κυβέρνησης.
«Δεν αισθάνομαι ασφαλής», λέει η Σέριλ στη Guardian, που μιλά υπό τον όρο της ανωνυμίας, καθώς φοβάται για τυχόν αντίποινα. «Αγαπώ τα παιδιά και την οικογένειά μου περισσότερο από οτιδήποτε άλλο το μόνο που με σταματάει [από το να μιλήσω επωνύμως] είναι η ανασφάλεια».
Η Σέριλ δεν είναι η μόνη που νιώθει ανασφάλεια και έχει ανησυχίες, παρά τη δήλωση του προέδρου ότι «αντιμετωπίζουμε τους τουρίστες μας υπέροχα».
Ο αριθμός των υπερατλαντικών επισκεπτών στις ΗΠΑ μειώθηκε κατά 11,6% τον Μάρτιο σε σχέση με το προηγούμενο έτος, συμπεριλαμβανομμένου της πτώσης κατά 17,2% των ταξιδιωτών από τη Δυτική Ευρώπη, σύμφωνα με δεδομένα της αμερικανικής κυβέρνησης.
Και δεδομένου ότι η μεγαλύτερη ορατότητα γύρω από τις κρατήσεις και απελάσεις ταξιδιωτών ήρθε από τα μέσα Μαρτίου και μετά, ο αριθμός αναμένεται να μειωθεί ακόμη περισσότερο, κάτι που θα είναι καταστροφικό για τη βιομηχανία του τουρισμού – και όχι μόνο.
Πρόβλημα και για τους Καναδούς οι δασμοί
Οι Καναδοί, δυσαρεστημένοι με τις επανειλημμένες απειλές του Τραμπ να αποικίσει τον Καναδά ως «51ο κράτος», βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της πτώσης.
Οι κύριες αεροπορικές εταιρείες του Καναδά αναγκάστηκαν να μειώσουν τις πτήσεις προς αμερικανικούς προορισμούς, όπως το Λας Βέγκας, τη Νέα Υόρκη και το Λος Άντζελες, καθώς οι κρατήσεις για το 2025 έχουν μειωθεί κατακόρυφα, ενώ οι επισκέψεις με αυτοκίνητο μειώθηκαν κατά 32% τον Μάρτιο.
Αυτός έπρεπε να είναι ένας εξαιρετικός χρόνος για τον τουρισμό στις ΗΠΑ. Μετά από μια απότομη πτώση της βιομηχανίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, αναμενόταν ότι ο αριθμός των διεθνών επισκεπτών θα επέστρεφε τελικά στα επίπεδα του 2019. Απ’ ότι φαίνεται, αυτό δεν είναι πια εφικτό.
Ο Άνταμ Σακς, πρόεδρος της Tourism Economics, μιας ερευνητικής ομάδας για τον τουρισμό, υποστηρίζει ότι πριν από την ορκωμοσία του Τραμπ, η ομάδα του είχε προβλέψει αύξηση 9% στις διεθνείς αφίξεις στις ΗΠΑ το 2025.
Τώρα αναμένουν πτώση 12% στις διεθνείς αφίξεις. «Πρόκειται για σημαντικές απώλειες φέτος, περίπου 10 δισ. δολάρια από τις δαπάνες για διεθνή ταξίδια σε σχέση με πέρυσι. Όλα καταλήγουν στη βασική αρχή που έχουμε δει εδώ και δεκαετίες, δηλαδή ότι οι ταξιδιώτες μπορούν να πάνε οπουδήποτε θέλουν, όποτε θέλουν».
Φαίνεται ότι οι πολίτες της Ισπανίας και της Γερμανίας έχουν αποθαρρυνθεί, με 25% και 28% λιγότερους επισκέπτες, ανέφερε το Travel and Tour World.
Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν ενημερώσει για τις οδηγίες ταξιδιού τους ανθρώπους που σκοπεύουν να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ, ενδεχομένως μειώνοντας περαιτέρω τα ταξίδια, και αυτό ήδη γίνεται αισθητό σε μερικούς από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς της χώρας.
Και οι πωλήσεις εισιτηρίων συνεχίζουν να μειώνονται…
Οι πωλήσεις εισιτηρίων για το Άγαλμα της Ελευθερίας έχουν μειωθεί κατά 6% από τον Απρίλιο, αναφέρει η New York Post, ενώ οι κρατήσεις ξενοδοχείων στη Νέα Υόρκη έχουν μειωθεί κατά 20% σε σχέση με πέρυσι.
Στο Λος Άντζελες, όπου η τουριστική βιομηχανία απασχολεί περισσότερους από 500.000 ανθρώπους, οι ανησυχίες είναι εξίσου έντονες.
«Ο τρόπος με τον οποίο μας αντιλαμβάνονται παγκοσμίως είναι ότι καταστρέφουμε όχι μόνο την οικονομία μας, αλλά και την οικονομία όλων των άλλων», λέει στην LA Times η Τζάκι Φίλα, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων του Λος Άντζελες.