Στην Κίνα εναπόκειται να κάνει το πρώτο βήμα για την αποκλιμάκωση της δασμολογικής διαμάχης υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ καθώς «όλες οι πτυχές» της αμερικανικής κυβέρνησης βρίσκονται σε επαφή με το Πεκίνο, ενώ έστειλε το μήνυμα ότι οι ΗΠΑ έχουν στην φαρέτρα τους το όπλο του εμπάργκο.
«Πιστεύω ότι εναπόκειται στην Κίνα να αποκλιμακώσει, επειδή μας πουλάει πέντε φορές περισσότερο από ό,τι τους πουλάμε εμείς, και έτσι αυτοί οι δασμοί 120%, 145% δεν είναι βιώσιμοι» είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης στην εκπομπή “Squawk Box” του CNBC.
Κλιμάκωση με εμπάργκο
Στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης έχουν στείλει διαφορετικά μηνύματα σχετικά με την κατάσταση των διαπραγματεύσεων.
Ο Τραμπ την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε ότι συνομιλούσε με Κινέζους αξιωματούχους που επισκεπτόταν την Ουάσινγκτον. Ωστόσο, σύμφωνα με άλλες αναφορές προέκυψε ότι δεν γίνονταν διαπραγματεύσεις, καθώς οι αξιωματούχοι βρέθηκαν στην αμερικανική πρωτεύουσα για τις συνεδριάσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ιδρύματος.
Η κλιμάκωση θα μπορούσε να περιλαμβάνει ένα «εμπάργκο» είπε.
Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών στη συνέντευξη του στο CNBC είπε ότι αξιωματούχοι των ΗΠΑ συναντήθηκαν με τους Κινέζους ομολόγους τους κατά τη διάρκεια των συναντήσεων ΔΝΤ-Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον την περασμένη εβδομάδα για να μιλήσουν για τη «χρηματοπιστωτική σταθερότητα», ωστόσο δεν ανέφερε ότι οι εμπορικές συζητήσεις αναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια των συνομιλιών.

Το γεγονός ότι οι Κινέζοι εξαιρούν ορισμένα αγαθά από τους δασμούς δείχνει ότι ενδιαφέρονται να μειώσουν τις εντάσεις εκτιμά ο Μπέσεντ, προσθέτοντας ότι «έχω μια σκάλα κλιμάκωσης στην πίσω τσέπη μου και ανυπομονούμε πολύ να μην χρειαστεί να τη χρησιμοποιήσουμε». Η κλιμάκωση θα μπορούσε να περιλαμβάνει ένα «εμπάργκο» είπε.
Πεκίνο: Μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αμερικανικά γεωργικά και ενεργειακά προϊόντα
Νωρίτερα στο Πεκίνο κορυφαίοι αξιωματούχοι παρουσιάστηκαν καθησυχαστικοί δηλώνοντας ότι η χώρα μπορεί να τα καταφέρει χωρίς τις αμερικανικές εισαγωγές γεωργικών προϊόντων και ενέργειας, καθώς δεσμεύτηκαν να επιτύχουν στόχο αύξησης του ΑΕΠ κατά 5% για το έτος, παρά τον εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ.
Ο Ζάο Τσενζίν, αντιπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων της Κίνας, είπε ότι η εγχώρια παραγωγή γεωργικών προϊόντων και ενέργειας, μαζί με τις εισαγωγές από μη αμερικανικές πηγές, θα ήταν υπεραρκετές για να καλύψουν τη ζήτηση.
«Ακόμα κι αν δεν αγοράσουμε σιτηρά για ζωοτροφές και ελαιούχους σπόρους από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αυτό δεν θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στην προσφορά σιτηρών της χώρας μας» υπογράμμισε.
Κοντά σε συμφωνία με την Ινδία
Η κυβέρνηση Τραμπ έχει αναβάλει τους αμοιβαίους δασμούς σε όλες τις χώρες πλην Κίνας ενώ έχει διατηρήσει έναν οριζόντιο δασμό 10% για όλες τις χώρες, τις οποίες κάλεσε να διαπραγματευτούν.
Έκτοτε, οι ΗΠΑ έχουν σημειώσει πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, εξήγησε ο Μπέσεντ, ξεχωρίζοντας την Ινδία για μια πιθανή συμφωνία τις επόμενες ημέρες μεταξύ 15 έως 18 «σημαντικών εμπορικών σχέσεων» που αποτελούν αντικείμενο διαπραγματεύσεων.
«Είχαμε πολλές χώρες που προσήλθαν και παρουσίασαν κάποιες πολύ καλές προτάσεις τις οποίες αξιολογούμε», είπε.
«Θα υπέθετα ότι η Ινδία θα είναι μία από τις πρώτες εμπορικές συμφωνίες που θα υπογράψουμε. Οπότε παρακολουθήστε αυτό το διάστημα», πρόσθεσε.
Τα βέλη στην Ευρώπη
Εκτός από την εκτίμησή του για την κατάσταση με την Κίνα και άλλες ασιατικές χώρες, ο Μπέσεντ έστρεψε τα βέλη της κριτικής στην Ευρώπη λέγοντας ότι πιθανότατα βρίσκεται «σε πανικό» για την ισχύ του ευρώ έναντι του δολαρίου ΗΠΑ από τότε που άρχισαν οι εμπορικές εντάσεις. Το ευρώ έχει αυξηθεί σχεδόν 10% φέτος έναντι του δολαρίου, αντιστρέφοντας την τάση της αρχής της χρονιάς όταν πλησίαζαν σχεδόν στην απόλυτη ισοτιμία.
«Θα δείτε ότι η [Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα] θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια για να προσπαθήσει να ρίξει το ευρώ ξανά προς τα κάτω»είπε χαρακτηριστικά «Οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν ένα ισχυρό ευρώ. Εμείς έχουμε μια πολιτική ισχυρού δολαρίου».

Ωστόσο το αμερικανικό νόμισμα μετά την ανακοίνωση των δασμών αναμενόταν να ενισχυθεί σύμφωνα με την οικονομική θεωρία. Αντ αυτού το δολάριο υποχωρεί, καθώς έχει κλονιστεί η εμπιστοσύνη προς στους Αμερικανούς υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.
Αν συνεχιστεί η συρρίκνωση της εμπιστοσύνης στο δολάριο, το παγκόσμιο αποθεματικό περιουσιακό στοιχείο, το οποίο προσδίδει στις ΗΠΑ τεράστια οικονομική και διπλωματική ισχύ θα είναι μια κρίση που θα πρέπει να διαχειριστεί ο υπουργός Οικονομικών.