Με καταμετρημένο το 99% των ψήφων οι Φιλελεύθεροι του Καναδού πρωθυπουργού Μαρκ Κάρνεϊ διατήρησαν την εξουσία στις εκλογές της χώρας τη Δευτέρα, αλλά δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν την κυβέρνηση πλειοψηφίας που ήταν ο στόχος ώστε να μπορέσει να διαπραγματευτεί πιο αποτελεσματικά το ζήτημα των δασμών με τον Ντόναλντ Τραμπ.
Οι Φιλελεύθεροι προηγούνταν ή εκλέγονταν σε 167 εκλογικές περιφέρειες (έδρες), ακολουθούμενοι από τους Συντηρητικούς με 145. Η επικράτηση του Κάρνεϊ, 59 ετών, σηματοδοτεί την πρώτη νίκη ενός αουτσάιντερ χωρίς πραγματικό πολιτικό υπόβαθρο, ο οποίος τελικά καταφέρνει να εκλεγεί πρωθυπουργός του Καναδά.

Σε ομιλία του τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, και πριν ανακοινωθούν τα τελικά αποτελέσματα, ο Κάρνεϊ χαιρέτισε τη νίκη του κόμματός του και είπε ότι θα αντισταθεί σε οποιεσδήποτε απειλές από την κυβέρνηση Τραμπ.
Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Κάρνεϊ δήλωσε ότι υποστήριζε τους ανταποδοτικούς δασμούς δολάριο προς δολάριο κατά των Ηνωμένων Πολιτειών
«Η Αμερική θέλει τη γη μας, τους πόρους μας, το νερό μας. Αλλά αυτές δεν είναι κούφιες απειλές, ο Πρόεδρος Τραμπ προσπαθεί να μας διαλύσει, ώστε η Αμερική να μας έχει στην κατοχή της. Αυτό δεν θα συμβεί ποτέ, μα ποτέ», δήλωσε ο Κάρνεϊ στην Οτάβα.
«Έχουμε ξεπεράσει το σοκ της αμερικανικής προδοσίας, αλλά δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε τα μαθήματα. Πρέπει να προσέχουμε τους εαυτούς μας και, πάνω απ’ όλα, πρέπει να φροντίζουμε ο ένας τον άλλον».

Από μια απόμακρη επαρχία στο Harvard και στην Οξφόρδη
Ο Μαρκ Κάρνεϊ ήταν ο πρώτος μη Βρετανός που έγινε διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας στα 300 και πλέον χρόνια ιστορίας της, όταν ανέλαβε τη θέση το 2013.
Είχε προηγουμένως καθοδηγήσει τη πατρίδα του στη Μεγάλη Ύφεση ως διοικητής της Τράπεζας του Καναδά, προτού του προσφερθεί η κορυφαία τραπεζική θέση της Βρετανίας.
Αν και ο Κάρνεϊ έχει ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο, δουλεύοντας για την Goldman Sachs σε μέρη όπως η Νέα Υόρκη, το Λονδίνο και το Τόκιο, γεννήθηκε στην απομακρυσμένη βόρεια πόλη Φορτ Σμιθ, στα Βορειοδυτικά Εδάφη.
Γιος γυμνασιάρχη, πήγε στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ με υποτροφία όπου έπαιζε το πλέον καναδικό άθλημα χόκεϊ επί πάγου. Το 1995 απέκτησε το διδακτορικό του στα οικονομικά από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Το 2003, εγκατέλειψε τον ιδιωτικό τομέα για να ενταχθεί στην Τράπεζα του Καναδά ως αναπληρωτής διοικητής και στη συνέχεια εργάστηκε στο Υπουργείο Οικονομικών ως ανώτερος συνυπεύθυνος αναπληρωτής υπουργός.
Το 2007 διορίστηκε διοικητής της Τράπεζας του Καναδά, λίγο πριν οι παγκόσμιες αγορές καταρρεύσουν, οδηγώντας τη χώρα σε βαθιά ύφεση. Η ηγεσία του στην κεντρική τράπεζα επαινείται ευρέως γιατί βοήθησε τη χώρα να αποφύγει τα χειρότερα της κρίσης.
Αν και οι κεντρικοί τραπεζίτες είναι πασίγνωστο ότι είναι κρυψίνοες, ήταν ανοιχτός στις προθέσεις του να διατηρήσει τα επιτόκια χαμηλά για τουλάχιστον ένα χρόνο, αφού πρώτα τα μείωσε δραματικά.

Ένας ικανός κεντρικός τραπεζίτης
Αυτή η κίνηση θα πιστωθεί στο ότι βοήθησε τις επιχειρήσεις να συνεχίσουν να επενδύουν ακόμη και όταν οι αγορές βυθίζονταν. Ακολούθως, θα συνέχιζε να ακολουθεί μια παρόμοια προσέγγιση όταν πήγε στο Λονδίνο – αυτή τη φορά ως διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας.
Όταν εργαζόταν στα κεντρικά γραφεία της Τράπεζας, επέβλεψε σημαντικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του ιδρύματος. Στην αρχή της θητείας του, η Τράπεζα ανέλαβε την ευθύνη για τη χρηματοοικονομική ρύθμιση μετά την κατάργηση της Αρχής Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών.
Τα επιτόκια εδραιώθηκαν σε ιστορικά χαμηλά όταν ανέλαβε, αλλά εισήγαγε μια πολιτική «καθοδήγησης», όπου η Τράπεζα θα προσπαθούσε να στηρίξει περαιτέρω την οικονομία και να ενθαρρύνει τον δανεισμό, δεσμευόμενη να μην αυξήσει τα επιτόκια έως ότου η ανεργία πέσει κάτω από το 7%.
Σε αντίθεση με τους προηγούμενους διοικητές που γενικά κρατούσαν χαμηλό προφίλ, έκανε αμφιλεγόμενες παρεμβάσεις ενόψει δύο μεγάλων συνταγματικών δημοψηφισμάτων για απόσχιση της Σκωτίας και για το Brexit, προειδοποιώντας, μάλιστα, ότι η ψήφος υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ θα μπορούσε να προκαλέσει ύφεση.
Την περιέγραψε ως τη «δυσκολότερη μέρα» του στη δουλειά, αλλά είπε ότι τα σχέδια έκτακτης ανάγκης που έθεσε σε εφαρμογή η Τράπεζα λειτούργησαν αποτελεσματικά.
Η τελευταία του εβδομάδα στη θέση του διοικητή τον Μάρτιο του 2020 συνέπεσε την έναρξη της πιο οξείας φάσης της πανδημίας Covid και η Τράπεζα μείωσε τα επιτόκια κατά 0,5% για να στηρίξει την οικονομία.

Γνωρίζει τον Τραμπ από πρώτο χέρι
Ο Κάρνεϊ είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι η εμπειρία του ως το πρώτο πρόσωπο που διετέλεσε διοικητής δύο κεντρικών τραπεζών -του Καναδά και της Αγγλίας- σήμαινε ότι ήταν ο καλύτερος υποψήφιος για να αντιμετωπίσει τον Τραμπ.
Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Κάρνεϊ δήλωσε ότι υποστήριζε τους ανταποδοτικούς δασμούς δολάριο προς δολάριο κατά των Ηνωμένων Πολιτειών και μια συντονισμένη στρατηγική για την τόνωση των επενδύσεων. Έχει επανειλημμένα παραπονεθεί ότι η ανάπτυξη του Καναδά υπό τον Τριντό δεν ήταν αρκετά καλή.
Η προοπτική ενός νέου ξεκινήματος για το Φιλελεύθερο Κόμμα υπό τον Κάρνεϊ, σε συνδυασμό με τους δασμούς του Τραμπ και τις επανειλημμένες προτάσεις του περί προσάρτησης του Καναδά ως την 51η πολιτεία των ΗΠΑ, οδήγησε σε μια αξιοσημείωτη εκλογική αύξηση των Φιλελευθέρων.
Από το 2011-18, ο Κάρνεϊ ήταν πρόεδρος του Συμβουλίου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο συντόνιζε το έργο των ρυθμιστικών αρχών σε όλο τον κόσμο, δίνοντάς του βασικό ρόλο στην παγκόσμια απάντηση στις πολιτικές της πρώτης θητείας Τραμπ.
Συμμετείχε τακτικά στις συνεδριάσεις της G20, γνωρίζοντας την άποψη του Τραμπ στην παγκόσμια σκηνή.