Επιχειρηματική στρατηγική σε πανεπιστήμιο του Λιβάνου διδάσκει αυτό το διάστημα το πρώην μεγάλο αφεντικό του ομίλου Nissan και Renault, Κάρλος Γκοσν. Ο ίδιος κατάφερε να το σκάσει πριν από πεντέμισι χρόνια στον Λίβανο από την Ιαπωνία, όπου είχε κατηγορηθεί για οικονομικές παρατυπίες στις δύο εταιρείες που διεύθυνε.
Το διεθνή φυγά Κάρλος Γκοσν, με τον ίδιο να αρνείται κάθε κατηγορία, συνάντησε στο Λίβανο ο δημοσιογράφος της Wall Street Journal, Rory Jones. Ο Γκοσν πλέον εργάζεται, μεταξύ άλλων, χωρίς μισθό για σχεδόν πέντε χρόνια στα προγράμματα ηγεσίας στελεχών για επιχειρήσεις στο Πανεπιστήμιο Holy Spirit του Kaslik, το οποίο βρίσκεται περίπου 30 λεπτά βόρεια της πρωτεύουσας του Λιβάνου, της Βηρυτού.
Για το πρώτο πρόγραμμα με τίτλο «Επιχειρηματικές Στρατηγικές και Απόδοση με τον Κάρλος Γκοσν», ο ίδιος κάλεσε πρώην συνεργάτες από τον επιχειρηματικό κόσμο για να βοηθήσουν στις διαλέξεις. Σε αυτούς περιλαμβάνονταν ο Ντίτερ Ζέτσε της Daimler και ο Τιερί Μπολορέ, πρώην διευθύνων σύμβουλος της Renault και της Jaguar Land Rover, αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα.
Το πρόγραμμα αρχικά κόστιζε 10.000 δολάρια για τους συμμετέχοντες με υπηκοότητα Λιβάνου και 20.000 δολάρια για τους ξένους, με τα έσοδα να καταλήγουν στο πανεπιστήμιο. Τελικά θεωρήθηκε υπερβολικά ελιτίστικο, είπε ο Γκοσν, και έκτοτε έχει εξελιχθεί στο πιο προσιτό, τριήμερης διάρκειας πρόγραμμα με τίτλο «Bootcamp Στρατηγικής και Διαχείρισης Κρίσεων με τον Κάρλος Γκοσν» για μάνατζερ μεσαίου επιπέδου, κυρίως από τον Λίβανο. Πάνω από 60 άτομα έχουν εγγραφεί στο πρόγραμμα του επόμενου μήνα, δείχνουν τα στοιχεία του πανεπιστημίου.
Η ζωή του Γκοσν στο Λίβανο
Ο ίδιος ξυπνάει κάθε πρωί στις 5:30 το πρωί. Στη συνέχεια μαζί με τη σύζυγό του, Κάρολ, περπατά στην παραλία με το σκυλί τους, ένα golden retriever με το όνομα τον Melqart – από το θεό των Φοινίκων που συμβόλιζε τη ζωή και τον θάνατο- όπως περιγράφει μέρος της καθημερινότητας Γκοσν η Wall Street Journal. Επίσης το ζευγάρι γυμνάζεται με προσωπικό γυμναστή στην έπαυλη των 20 εκατομμυρίων δολαρίων, η οποία η Nissan ισχυρίζεται ότι ανήκει στην εταιρεία. Άλλες μέρες ο Γκοσν βγαίνει στη θάλασσα με το γιοτ του μήκους 120 ποδών (37 μέτρων), αν και δεν εγκαταλείπει ποτέ τα λιβανέζικα χωρικά ύδατα. Το γιοτ αυτό το διεκδικεί επίσης η Nissan ως δικό της.
Με τριπλό διαβατήριο Λιβάνου, Γαλλίας και Βραζιλίας, ο Γκοσν «κάποτε αυτοαποκαλούνταν πολίτης του κόσμου. Αλλά αφού έφυγε από την Ιαπωνία με ιδιωτικό τζετ κρυμμένος μέσα σε κουτί ηχητικού εξοπλισμού, παραμένει διεθνής φυγάς και έχει κολλήσει στον Λίβανο, περικυκλωμένος από εντάλματα σύλληψης που εκδόθηκαν από Γάλλους και Ιάπωνες εισαγγελείς», σημειώνεται.
Οι κατηγορίες
Γάλλοι και Ιάπωνες εισαγγελείς κατηγορούν τον Γκοσν ότι δεν αποκάλυπτε πλήρως τις αποδοχές του στις αυτοκινητοβιομηχανίες και ότι ενορχήστρωσε πολύπλοκη ροή χρημάτων μεταξύ της Nissan, της Renault και ενός αντιπροσώπου αυτοκινήτων από τη Μέση Ανατολή για προσωπικό όφελος.
Ο Γκοσν αρνείται τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι ομάδα στελεχών της Nissan ανέλαβε δράση για να τον απολύσει καθώς ο ίδιος αγωνιζόταν να διατηρήσει ζωντανή τη συμμαχία μεταξύ της αυτοκινητοβιομηχανίας και της Renault. Υποστηρίζει ότι βρέθηκε αντιμέτωπος με μακρόχρονη δικαστική διαδικασία στην Ιαπωνία σε ένα νομικό σύστημα με σχεδόν 100% ποσοστό καταδικών, μην αφήνοντάς του άλλη επιλογή από το να εγκαταλείψει την Ιαπωνία τον Δεκέμβριο του 2019.
Ιάπωνες και Γάλλοι εισαγγελείς έχουν εκδώσει εντάλματα σύλληψης για τον Γκοσν. Αλλά ο Λίβανος -όπου ο Γκοσν πέρασε μεγάλο μέρος της παιδικής του ηλικίας- δεν εκδίδει τους πολίτες του και ο Γκοσν παραμένει εκεί με ασφάλεια.
Η άποψή του για τους δασμούς
Τα νομικά προβλήματα του Γκοσν δεν έχουν μειώσει τον ενθουσιασμό του για έναν παγκοσμιοποιημένο και διασυνδεδεμένο κόσμο. Παρά την πρόσφατη αστάθεια στις αγορές, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την κατεύθυνση της παγκόσμιας οικονομίας. Οι δασμοί του Ντόναλντ Τραμπ είναι κατά την άποψή του απλώς μια προσπάθεια να διορθωθεί το άνισο εμπορικό ισοζύγιο μεταξύ των ΗΠΑ και άλλων χωρών, ιδίως της Κίνας, αλλά δεν αντιπροσωπεύουν το τέλος της παγκοσμιοποίησης.
Η συμμαχία Nissan και Renault
Ως στέλεχος της Renault, βοήθησε στη διαμόρφωση συμμαχίας με τη Nissan το 1999, πρωτοπορώντας στη διακρατική συνεργασία. Ηγήθηκε και των δύο εταιρειών για περισσότερο από μια δεκαετία. Λέει ότι η απομάκρυνση μεταξύ των αυτοκινητοβιομηχανιών από την αποχώρησή του έχει συμβάλει στις αυξανόμενες οικονομικές δυσκολίες της Nissan. Η Nissan «ζητάει οικονομική βοήθεια», είπε ο Γκοσν, «και η Renault έχει επιστρέψει σε αυτό που ήταν πριν από το 1999, είναι μια μικρή ευρωπαϊκή εταιρεία», ανέφερε στη WSJ. Η Renault αρνήθηκε να σχολιάσει και η Nissan δεν απάντησε σε αιτήματα για σχολιασμό, σημειώνεται.
Τώρα Γάλλοι εισαγγελείς ετοιμάζονται να οδηγήσουν τον Γκοσν σε δίκη. Η Ιαπωνία δεν επιτρέπει δίκες ερήμην σε αντίθεση με τη Γαλλία, -αν και ο Γκοσν δεν έχει αποκλείσει την πιθανότητα να παραστεί αυτοπροσώπως. Ανέφερε ότι είχε ζητήσει προηγουμένως να ταξιδέψει στη Βραζιλία για να δει τη μητέρα του, η οποία, όπως είπε, πάσχει από νόσο Αλτσχάιμερ, αλλά οι λιβανέζικες αρχές απέρριψαν το αίτημά του λόγω των διεθνών ενταλμάτων σύλληψης που υπάρχουν στο όνομά του, σημειώνεται.