Ως μια «σημαντική ψήφο εμπιστοσύνης» στο επενδυτικό περιβάλλον του Ηνωμένου Βασιλείου τη δήλωση του ελληνικού ομίλου ενέργειας και μετάλλων Metlen ότι συνεχίζει τα σχέδια για μια κύρια εισαγωγή στο Λονδίνο, έγραψαν σε άρθρο τους οι The Times.
Η βρετανική εφημερίδα αναφέρεται στην ανακοίνωση του Δεκεμβρίου από τη Metlen, σύμφωνα με την οποία είχε καταθέσει σχέδιο ενημερωτικού δελτίου εισαγωγής στην Αρχή Χρηματοοικονομικής Συμπεριφοράς. Στόχος της είναι να εξασφαλίσει μια κύρια εισαγωγή στο Λονδίνο φέτος και να διατηρήσει μια δευτερεύουσα εισαγωγή στην Αθήνα, όπου διαπραγματεύεται επί του παρόντος, με κεφαλαιοποίηση 6,15 δισ. ευρώ, που θα ήταν αρκετό για να εισέλθει στον FTSE 100, γράφει ο συντάκτης.
Επαναβεβαιώνοντας τα σχέδιά της για πρώτη φορά μετά την αναταραχή της αγοράς του περασμένου μήνα, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, δήλωσε ότι είναι «πολύ στο σπίτι του στο Λονδίνο», επισημαίνει η εφημερίδα, προσθέτοντας ότι η Metlen προσδοκά να επωφεληθεί από τις πρόσφατες αλλαγές κανόνων που επιτρέπουν στις μετοχές της να διαπραγματεύονται στο Λονδίνο σε ευρώ και όχι σε στερλίνα, επικαλούμενη τη δήλωση του κ. Μυτιληναίου ότι «πιθανότατα θα είμαστε η πρώτη μετοχή ευρώ στο χρηματιστήριο».
Οι αναταράξεις για την αγορά του Λονδίνου
Οι προοπτικές για την αγορά IPO του Λονδίνου έχουν τεθεί σε μεγαλύτερη αμφισβήτηση τις τελευταίες εβδομάδες από την άγρια αστάθεια στις αγορές μετοχών που προκλήθηκε από την ταχέως μεταβαλλόμενη στάση του Λευκού Οίκου για τους δασμούς.
Η τράπεζα Shawbrook Bank που υποστηρίζεται από ιδιωτικά κεφάλαια φέρεται να υπαναχώρησε από την IPO της λόγω της αβεβαιότητας.
Στις ΗΠΑ, οι εισαγωγές εταιρειών αξίας άνω των 80 δισεκατομμυρίων δολαρίων αναβλήθηκαν από ομίλους όπως οι Klarna, StubHub και Medline. Ωστόσο, πολλοί στο City στην όλη ελπίζουν σε εισαγωγές το δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Η Metlen έχει συμφέροντα όπως η παραγωγή αλουμινίου, η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και ο εφοδιασμός οικιακής ενέργειας, επισημαίνεται στο άρθρο των The Times.
Οπως γράφει, «ο Μυτιληναίος είπε ότι είδε “πολλά προβλήματα στις Ηνωμένες Πολιτείες… πολλά προβλήματα στην αμερικανική κοινωνία” και πρόσθεσε: “Το Λονδίνο για το μέγεθός μας είναι εντάξει. Δεν χρειάζεται να είμαστε Νέα Υόρκη”».
Επέμεινε, καταλήγει το άρθρο, ότι η εταιρεία δεν επέλεξε το Λονδίνο με την προσδοκία ότι η κίνηση από μόνη της θα ενίσχυε την αξία της: «Δεν θα πάμε στο LSE για να δούμε την τιμή της μετοχής μας να ανεβαίνει, αυτό είναι σίγουρο. Αν ήταν έτσι, θα ήταν τρομερό λάθος».