Ο ρωσικός ενεργειακός γίγαντας Gazprom «μετακινήθηκε» σε καθαρά κέρδη για το σύνολο του 2024 ύψους 1,2 τρισεκατομμυρίων ρουβλίων (14,76 δισ. δολαρίων) από τις ζημιές του προηγούμενου έτους χάρη στη βελτίωση της επιχείρησης φυσικού αερίου και την αύξηση των εσόδων από τόκους από χρηματοοικονομικές επενδύσεις, δήλωσε η εταιρεία την Τετάρτη.
Η Gazprom κατέγραψε καθαρή ζημία σχεδόν 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το 2023, την πρώτη της από το 1999, λόγω της μείωσης των πωλήσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που κάποτε ήταν η κύρια πηγή εσόδων της, σημειώνει το Reuters.
Η Gazprom είναι αναμφισβήτητα η ρωσική επιχείρηση που έχει πληγεί περισσότερο από τις διεθνείς κυρώσεις που επιβλήθηκαν μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία πριν από τρία χρόνια. Αν και η οικονομία της Ρωσίας ήταν ανθεκτική, αυξανόμενα σημάδια πίεσης έχουν εμφανιστεί σε αρκετούς κλάδους.
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του 2024, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Gazprom Φαμιλ Σαντίγκοφ είπε ότι ο όμιλος είχε ένα σημαντικό μαξιλάρι ρευστότητας 1,034 τρισ. ρούβλια.
«Αυτό το απόθεμα κεφαλαίων στον ισολογισμό διασφαλίζει την υψηλή χρηματοοικονομική σταθερότητα του Ομίλου ακόμη και ενόψει της πίεσης των κυρώσεων», είπε.
Οι μετοχές της Gazprom αυξήθηκαν κατά 1,15% στο χρηματιστήριο της Μόσχας στις 13:20 GMT.
Η Gazprom εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προκλήσεις από την κατακόρυφη πτώση των πωλήσεων φυσικού αερίου στην Ευρώπη, καθώς οι προμήθειες φυσικού αερίου στην περιοχή μέσω της Ουκρανίας σταμάτησαν την 1η Ιανουαρίου, αφού δεν παρατάθηκε η προηγούμενη συμφωνία διαμετακόμισης με το Κίεβο.
Σύμφωνα με την έκθεση της Gazprom, οι δραστηριότητές της στο φυσικό αέριο κέρδισαν 756 δισεκατομμύρια ρούβλια πέρυσι, ξεπερνώντας το τμήμα πετρελαίου, του οποίου τα κέρδη ανήλθαν συνολικά σε 649 δισεκατομμύρια ρούβλια.
Τα έσοδα του ομίλου της Gazprom, που αποτελείται από επιχειρήσεις φυσικού αερίου, πετρελαίου και ηλεκτρικής ενέργειας, αυξήθηκαν πέρυσι κατά ένα τέταρτο στα 10,7 τρισεκατομμύρια ρούβλια, το δεύτερο υψηλότερο αποτέλεσμα ποτέ για την εταιρεία, ανέφερε.
Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων αυξήθηκαν κατά 76% στα 3,1 τρισεκατομμύρια ρούβλια το 2024. Η εταιρεία είπε ότι κέρδισε περισσότερα μόνο το 2021 και το 2022, όταν οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη ήταν στα υψηλά ρεκόρ τους.