Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ουκρανία αντιμετώπισαν εμπόδια της τελευταίας στιγμής την Τετάρτη, ενώ βρίσκονταν στο χείλος της υπογραφής μιας συμφωνίας-πλαισίου για την αξιοποίηση των ορυκτών πόρων της Ουκρανίας.
Η συμφωνία, η οποία επρόκειτο να υπογραφεί έπειτα από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις και την οποία έχει δει η Financial Times, προέβλεπε ότι οι ΗΠΑ και η Ουκρανία — μέσω της ανάπτυξης των φυσικών πόρων του Κιέβου και της δημιουργίας ενός κοινού επενδυτικού ταμείου — θα «επιδιώξουν να δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες για την αύξηση των επενδύσεων στην εξόρυξη, την ενέργεια και τις συναφείς τεχνολογίες στην Ουκρανία».
Αυτή η εξέλιξη ήρθε αφού το Κίεβο εξασφάλισε μια σημαντική παραχώρηση από την κυβέρνηση Τραμπ, σύμφωνα με την οποία μόνο η μελλοντική στρατιωτική βοήθεια θα υπολογιζόταν ως η συνεισφορά των ΗΠΑ στη συμφωνία. Η πρώτη αναπληρώτρια πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Γιούλια Σβιριντένκο, ταξίδεψε στην Ουάσινγκτον για να υπογράψει τη συμφωνία με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ, σύμφωνα με τρεις Ουκρανούς αξιωματούχους.
Τα προβλήματα που προέκυψαν
Ωστόσο, προέκυψαν προβλήματα καθώς το αεροπλάνο της Σβιριντένκο κατευθυνόταν προς την Ουάσινγκτον, όταν η ομάδα του Μπέσεντ την ενημέρωσε ότι θα έπρεπε «να είναι έτοιμη να υπογράψει όλες τις συμφωνίες ή να επιστρέψει στην Ουκρανία», όπως ανέφεραν τρία άτομα με γνώση του θέματος. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι επιθυμούσαν οι Ουκρανοί να υπογράψουν τόσο τη συμφωνία-πλαίσιο όσο και μια λεπτομερή συμφωνία για το ταμείο, η οποία θα ολοκλήρωνε τη συνολική συμφωνία για τα ορυκτά, την ίδια ημέρα, σύμφωνα με δύο Ουκρανούς αξιωματούχους.
Ένα άτομο που γνωρίζει τις αμερικανικές θέσεις ανέφερε την Τετάρτη ότι οι διαπραγματεύσεις δεν είχαν ολοκληρωθεί, επειδή η Ουκρανία επιδίωξε να επανεξετάσει όρους που είχαν συμφωνηθεί το προηγούμενο Σαββατοκύριακο. Το ίδιο άτομο σημείωσε ότι ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ ανησυχούσαν πως αυτή η αλλαγή θα μείωνε τη διαφάνεια και τη λογοδοσία, ωστόσο η συμφωνία θα μπορούσε ακόμη να υπογραφεί το συντομότερο την Τετάρτη, εφόσον η Ουκρανία επέστρεφε στους αρχικούς όρους.
«Ο Πρόεδρος Τραμπ έχει δηλώσει ότι η κατάλληλη στιγμή για την ολοκλήρωση αυτής της συμφωνίας είναι τώρα και κινούμαστε με όλη την απαραίτητη ταχύτητα προς αυτόν τον στόχο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν δεσμευμένες στην ταχεία ολοκλήρωση αυτής της ζωτικής σημασίας συμφωνίας και στη διασφάλιση διαρκούς ειρήνης στην Ουκρανία», δήλωσε εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.
Από την πλευρά τους, οι Ουκρανοί αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι η αμερικανική εκδοχή των γεγονότων δεν ήταν ακριβής και ότι δεν ήταν δυνατό να υπογράψουν και τα δύο έγγραφα την Τετάρτη, καθώς η συμφωνία για το ταμείο πρέπει πρώτα να επικυρωθεί από το κοινοβούλιο της Ουκρανίας πριν μπορέσει να υπογραφεί.