Σε παραχωρήσεις που είναι διατεθειμένη να κάνει η Ευρώπη, αλλά και δασμολογικά αντίποινα εάν ναυαγήσουν οι συνομιλίες συνίσταται η στρατηγική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την οποία παρουσίασε στις χώρες μέλη της ΕΕ, σύμφωνα με αξιωματούχο τον οποίο επικαλείται το Politico.
Οι πιθανές «προσφορές» προς τις ΗΠΑ που περιλαμβάνονται στο λεγόμενο «δελτίο όρων» που διαπραγματεύεται η Κομισιόν περιλαμβάνουν την τόνωση των επενδύσεων στην ενέργεια, ενώ αφήνει περιθώρια για χαλάρωση ορισμένων από τους κανονισμούς της ίδιας της ΕΕ.
Όπως και πριν, η μείωση των δασμών στα εισαγόμενα αυτοκίνητα και η αμοιβαία προσφορά μηδέν προς μηδέν στα βιομηχανικά προϊόντα δεν έχουν αφαιρεθεί από το τραπέζι. Η συνεργασία για τους εμπορικούς φραγμούς και την υπερπαραγωγή της Κίνας είναι ένας άλλος τομέας όπου οι Βρυξέλλες βλέπουν χώρο για συνεργασία με την Ουάσιγκτον.
Ωστόσο, οι διπλωμάτες της ΕΕ προειδοποιούν ότι οποιαδήποτε προσφορά θα περιορίζεται αυστηρά από εσωτερικές διαφοροποιήσεις μεταξύ των χωρών μελών, ορισμένες από τις οποίες δεν επιθυμούν να θεωρηθεί πως υποκύπτουν στην πίεση των ΗΠΑ, ενώ άλλες προσέχουν να μην αποξενώσουν έναν από τους ιστορικούς συμμάχους της ΕΕ.
Η ενημέρωση των ευρωπαίων πρεσβευτών πραγματοποιήθηκε από τον ανώτερο συνεργάτη της προέδρου της Κομισιόν, τον Μπιορν Ζάιμπερτ, και την ανώτατη εμπορική αξιωματούχο της Επιτροπής, Σαμπίν Γουέιαντ, δήλωσαν δύο διπλωμάτες της ΕΕ, σύμφωνα με το Politico.
Οι δασμοί της ΕΕ σε προϊόντα των ΗΠΑ ύψους 21 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των μοτοσυκλετών Harley-Davidson, των πουλερικών και των ρούχων, έχουν τεθεί σε παύση έως τις 14 Ιουλίου.
Ασκηση πίεσης και εσωτερικές αντιδράσεις
Παράλληλα με τις προσφορές, η ΕΕ εξακολουθεί να εργάζεται για μια απάντηση στους δασμούς 25% στα αυτοκίνητα και στον δασμό 10% που εξακολουθεί να επιβάλλεται στα προϊόντα της ΕΕ.
Παρά την προηγούμενη εκτίμηση ότι οι Βρυξέλλες θα έπλητταν την Ουάσιγκτον στον τομέα των υπηρεσιών, όπως η Big Tech ή η Wall Street, η Επιτροπή επέλεξε να επιμείνει σε πιο κλασικά αντίποινα για τα αγαθά σε μια προσπάθεια να μην κλιμακώσει τις εμπορικές εντάσεις με την κυβέρνηση Τραμπ.
Αυτό μπορεί να μην είναι αποδεκτό από όλες τις χώρες της ΕΕ, καθώς χώρες όπως η Γαλλία και το Βέλγιο πιέζουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της το μπλοκ.
Η Γαλλία υπήρξε μια από τις ευρωπαϊκές χώρες που απότην αρχή δήλωσε ανοιχτά την πρόθεσή της να ανταποκριθεί σθεναρά στους δασμούς των ΗΠΑ, ενώ έχει επίσης ασκήσει πιέσεις για να γλιτώσει τους παραγωγούς κονιάκ της που πλήττονται ήδη καίρια.
Ο Μακρόν και η φον ντερ Λάιεν αναμένεται να συζητήσουν τους δασμούς τη Δευτέρα στο Παρίσι, στο περιθώριο εκδήλωσης για την επιστήμη και την έρευνα.
Ένας διπλωμάτης είπε στους FT ότι η επιτροπή πιθανότατα θα παρουσιάσει ένα ευρύ σχέδιο δράσης, αφού οι υπουργοί εμπορίου συναντώνται ξανά στις 15 Μαΐου. «Είναι μια ενημέρωση και η πορεία προς τα εμπρός», είπε ένας άλλος.
Ο κύριος στόχος είναι να διατηρηθεί η ενότητα διατηρώντας μια ισορροπία μεταξύ των πιο επιθετικών κρατών-μελών που θέλουν να αντεπιτεθούν και εκείνων που θέλουν να δώσουν προτεραιότητα στις συνομιλίες, σύμφωνα με πηγές των FT.