Στα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα που ρυθμίστηκαν επιτυχώς και αποπληρώνονται πλέον κανονικά από τους δανειολήπτες, μπορούν να στραφούν από εδώ και στο εξής οι τράπεζες για την μεγέθυνση του ενεργητικού τους.
Αν και ακόμη δεν έχει δοθεί το πράσινο φως από τον επόπτη για την απόκτηση δικών τους δανείων που είχαν πουλήσει ή τιτλοποιήσει κατά τη φάση της εξυγίανσης των ισολογισμών, η δευτερογενής αγορά θα μπορούσε να ανοίξει για τους τέσσερις συστημικούς ομίλους με δύο άλλους τρόπους:
– Πρώτον, με την αναχρηματοδότηση δανείων μεμονωμένα
Στην προκειμένη περίπτωση ο δανειολήπτης, το χρέος του οποίου βρίσκεται στην ιδιοκτησία ενός fund, λαμβάνει νέα χορήγηση για την αποπληρωμή του.
Με αυτόν τον έμμεσο τρόπο το δάνειό του μεταφέρεται εκ νέου εντός του τραπεζικού συστήματος.
Οι τράπεζες έχουν ήδη λάβει επίσημη ενημέρωση από τις αρχές πως μπορούν να προχωρήσουν σε τέτοιου τύπου χρηματοδοτήσεις.
– Δεύτερον με την αγορά δανείων άλλων τραπεζών
Η προς ώρας απαγόρευση επαναγοράς ρυθμισμένων ανοιγμάτων ισχύει μόνο στην περίπτωση που αυτά προέρχονται από την ίδια τράπεζα.
Δεν ισχύει όμως το ίδιο εάν ένα πακέτο δανείων έχει πουληθεί ή τιτλοποιηθεί στο παρελθόν από τρίτο πιστωτικό ίδρυμα.
Σε αυτήν την περίπτωση είναι δυνατή η μεταβίβασή του σε άλλη τράπεζα από εκείνη που είχε κάνει αρχικά τις χορηγήσεις.
Η προετοιμασία
Μέσω αυτών των δύο οδών, οι τέσσερις συστημικοί όμιλοι θα μπορούσαν να μεγεθύνουν το δανειακό τους χαρτοφυλάκιο το επόμενο διάστημα, μέχρι να επιτρέψει εκ νέου ο SSM την επαναγορά δικών τους δανείων.
Οι εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων έχουν ήδη ξεκινήσει τη σχετική προετοιμασία, κατηγοριοποιώντας τα ανοίγματα με βάση το χρόνο που εξυπηρετούνται ομαλά, κατά τα πρότυπα που έχουν υιοθετήσει και οι τράπεζες.
Με τον τρόπο αυτό καθίσταται πιο εύκολη και αξιόπιστη η διαμόρφωση πακέτων που θα μπορούσαν να επιστρέψουν εκ νέου στον τραπεζικό τομέα.
Όπως λένε αναλυτές, «μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση από τις τραπεζικές διοικήσεις ότι θα κινηθούν άμεσα προς αυτήν την κατεύθυνση. Ωστόσο, είναι πιθανό να δούμε εφέτος τις πρώτες συναλλαγές της κατηγορίας, για ένα γίνει test drive της αγοράς».
Σημειώνουν δε πως οι όποιες κινήσεις θα εξαρτηθούν και από την πορεία της πιστωτικής επέκτασης.
Σύμφωνα με τους επιχειρησιακούς σχεδιασμούς των τραπεζών η καθαρή άνοδος των δανειακών τους χαρτοφυλακίων εκτιμάται πως θα κινηθεί εφέτος στην περιοχή των 10 δισ. ευρώ.
Αν διαπιστωθεί μέσα στη χρονιά απόκλιση από το στόχο, δεν αποκλείεται να υπάρξει αύξηση των συναλλαγών στη δευτερογενή αγορά.
Τι δείχνουν τα στοιχεία
Προς το παρόν πάντως, με βάση τα επίσημα στοιχεία δεν διαφαίνεται κάτι τέτοιο.
Συγκεκριμένα, οι ρυθμοί πιστωτικής επέκτασης διατηρήθηκαν στο α΄ τρίμηνο του 2025 ισχυροί, ενώ συνεχίστηκε η αύξηση των δανειακών υπολοίπων στο σύνολο της αγοράς.
Αναλυτικότερα, καταγράφηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδος τα εξής:
- Ο ετήσιος ρυθμός πιστωτικής επέκτασης στο σύνολο του ιδιωτικού τομέα παρέμεινε καθόλη τη διάρκεια των πρώτων τριών μηνών της εφετινής χρονιάς πάνω από το 10%.
Τα υπόλοιπα αυξήθηκαν σε αυτό το διάστημα κατά 1,6 δισ. ευρώ, προσεγγίζοντας τα 125 δισ. ευρώ.
- Το ποσοστό αύξησης των δανείων προς επιχειρήσεις διατηρήθηκε στη ζώνη του 16% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
Η αύξηση των ανοιγμάτων της κατηγορίας έφτασε τα 1,88 δισ. ευρώ σε σχέση με το τέλος του 2024.
- Η πιστωτική μεταβολή στις χορηγήσεις των νοικοκυριών έχει σταθεροποιηθεί στην περιοχή του -0,5%, με προοπτική να περάσει σε θετικό έδαφος στο σύνολο της χρήσης για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια
- Η καταναλωτική πίστη συνεχίζει να τρέχει με ρυθμό της τάξης του 6%.
- Περιορίζεται από μήνα σε μήνα το ποσοστό συρρίκνωσης σε ετήσια βάση των στεγαστικών δανείων.
Το Μάρτιο διαμορφώθηκε σε -2,4%, με τα υπόλοιπα σε σχέση με το τέλος του 2024 να μειώνονται κατά 188 εκατ. ευρώ.
Η πτώση αυτή είναι η χαμηλότερη που καταγράφεται εδώ και πάρα πολλά χρόνια, ενώ σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο της περυσινής χρονιάς η διαφορά είναι εντυπωσιακή.
Συγκεκριμένα, το 2024 τα υπόλοιπα στα στεγαστικά δάνεια είχαν υποχωρήσει κατά 860 ευρώ.
Η πολύ χαμηλότερη εφετινή τους συρρίκνωση αποδίδεται και στην άνοδο των νέων εκταμιεύσεων.
Συγκεκριμένα, με βάση τα έως τώρα διαθέσιμα στοιχεία, στο πρώτο δίμηνο του 2025 συμβασιοποιήθηκαν νέα στεγαστικά δάνεια 201 εκατ. ευρώ.
Πρόκειται για τα υψηλότερα επίπεδα που καταγράφονται από το 2014, ενώ σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2024 η άνοδος ξεπερνά το 30%.