Ιαπωνία: Το χαρτί των 1,13 τρισ. δολαρίων – Πώς θα το «παίξει» στις εμπορικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ

Τι είπε για τα αμερικανικά ομόλογα ο υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας

Ιαπωνία: Το χαρτί των 1,13 τρισ. δολαρίων – Πώς θα το «παίξει» στις εμπορικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ

Το χαρτί των αμερικανικών ομολόγων αξίας 1,13 τρισ. δολαρίων που κατέχει η Ιαπωνία πέταξε στο τραπέζι ο υπουργός Οικονομικών, Κατσουνόμπου Κάτο, εν όψει των συνομιλιών με τις ΗΠΑ , τονίζοντας για πρώτη φορά ρητά τη μόχλευση της χώρας ως μεγάλου πιστωτή των ΗΠΑ.

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη υπογράμμισε ότι ο πρωταρχικός σκοπός του χαρτοφυλακίου Treasuries (αμερικανικά ομόλογα) είναι να διασφαλίσει την επαρκή ρευστότητα για παρέμβαση στο γεν αν χρειαστεί. Η Ιαπωνία κατέχει κρατικά ομόλογα ως μέρος ενός ειδικού λογαριασμού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση νομισματικών παρεμβάσεων.

Το ραβδί των ομολόγων

«Αλλά προφανώς πρέπει να ανοίξουμε όλα τα χαρτιά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Θα μπορούσε να είναι μεταξύ αυτών των χαρτιών» είπε όταν ρωτήθηκε αν η Ιαπωνία στις εμπορικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ θα μπορούσε να διαβεβαιώσει την Ουάσινγκτον ότι δεν θα πουλήσει αμερικανικά ομόλογα στην αγορά.

«Ωστόσο, το αν θα χρησιμοποιήσουμε πραγματικά αυτή την κάρτα είναι ένα διαφορετικό ζήτημα» πρόσθεσε.

Οι δηλώσεις του κινούνται σε τελείως διαφορετική κατεύθυνση με το τι είχε δηλώσει ένα μήνα πριν που απέκλεισε τη χρήση των ομολόγων στις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ. Ωστόσο αρνήθηκε να σχολιάσει αν το ιαπωνικό χαρτοφυλάκιο αμερικανικών ομολόγων αναφέρθηκε στη διμερή συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ την περασμένη εβδομάδα.

Υπογράμμισε όμως ότι το τεράστιο ξεπούλημα στην αγορά των κρατικών ομολόγων τον Απρίλιο πιθανόν να επηρέασε την προσέγγιση της Ουάσινγκτον στις συνομιλίες με την Ιαπωνία.

Ιαπωνία

Ιάπωνες επενδυτές πούλησαν περισσότερα από 20 δισ. δολάρια σε διεθνή ομόλογα. Ιδιωτικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών και των συνταξιοδοτικών ταμείων, πούλησαν 17,5 δισ. δολάρια μακροχρόνια ξένα ομόλογα την εβδομάδα έως τις 4 Απριλίου και άλλα 3,6 δισ. δολάρια τις επόμενες επτά ημέρες, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών της Ιαπωνίας.

Ιαπωνία και Κίνα είναι οι μεγαλύτεροι κάτοχοι αμερικανικού χρέους και σ αυτούς εστίασαν στο πρόσφατο sell off που εκτόξευσε τις αποδόσεις, καθώς είναι λίγες οι πληροφορίες για τις κινήσεις τους. Το Τόκιο κατείχε περίπου 1,13 τρισ. δολάρια σε κρατικούς τίτλους στα τέλη Φεβρουαρίου, ο μεγαλύτερος υπερπόντιος κάτοχος του αμερικανικού χρέους, ακολουθούμενος από την Κίνα με 784 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.

Ενώ η Ιαπωνία, ως στενός σύμμαχος των ΗΠΑ, θεωρείται λιγότερο πιθανό να χρησιμοποιήσει τα κρατικά της χαρτοφυλάκια ως διαπραγματευτικό εργαλείο, ορισμένοι αναλυτές εικάζουν ότι η Κίνα μπορεί να ρευστοποιήσει τα χαρτοφυλάκιά της ως «πυρηνική» επιλογή καθώς κλιμακώνονται οι εμπορικές εντάσεις με τις ΗΠΑ.

Πώς βλέπουν οι αναλυτές την κίνηση της Ιαπωνίας

«Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή τακτική που πρέπει να συζητηθεί δημοσίως» εξηγεί στο Bloomberg η Kathy Jones, επικεφαλής στρατηγικής σταθερού εισοδήματος στην Charles Schwab στη Νέα Υόρκη σχολιάζοντας την δήλωση του Ιάπωνα υπουργού Οικονομικών. «Και μόνο η απειλή της θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στην αγορά των ομολόγων, αν και νομίζω ότι οι οικονομικοί αξιωματούχοι της Ιαπωνίας είναι αρκετά έξυπνοι για να γνωρίζουν ότι η πραγματική εφαρμογή της θα μπορούσε να είναι επιζήμια για τη δική τους οικονομία».

Η αρχική αντίδραση των συναλλασσομένων ήταν ήρεμη την Παρασκευή, με τα κρατικά ομόλογα να μεταβάλλονται ελάχιστα κατά τη διάρκεια των ασιατικών ωρών και με συγκρατημένες κινήσεις στα ιαπωνικά ομόλογα και το γεν. Οι μετοχές στο Τόκιο σημείωσαν άνοδο μαζί με εκείνες των άλλων μεγάλων ασιατικών αγορών.

Η Ιαπωνία άνοιξε σίγουρα το κουτί της Πανδώρας

Ωστόσο, η μόχλευση που διαθέτει η Ιαπωνία στην αγορά είναι πιθανό να κρατήσει τους επενδυτές σε εγρήγορση.

Τα σχόλια του Κάτο διαφέρουν επίσης από εκείνα που έκανε ο επικεφαλής πολιτικής του κυβερνώντος κόμματος Itsunori Onodera τον Απρίλιο, όταν δήλωσε ότι «ως σύμμαχος, δεν θα αναλάβουμε σκόπιμα δράση κατά των αμερικανικών κρατικών ομολόγων και η πρόκληση διαταραχών στην αγορά δεν είναι σίγουρα καλή ιδέα».

«Υπάρχει ως συγκεκαλυμμένη απειλή», δήλωσε ο Martin Whetton, επικεφαλής στρατηγικής για τις χρηματοπιστωτικές αγορές της Westpac Banking Corp., σχετικά με τα σχόλια του Kato. «Όπως έλεγε ο Theodore Roosevelt, «μίλα απαλά και κουβάλησε ένα μεγάλο ραβδί» – και τα κρατικά ομόλογα είναι ένα μεγάλο ραβδί».

«Το να παίξεις το χαρτί νωρίς, ενώ η αγορά ομολόγων των ΗΠΑ βρίσκεται στο μυαλό της διοίκησης μετά τις τελευταίες εβδομάδες, είναι μια έξυπνη κίνηση» τονίζει στο Reuters ο Martin Whetton, επικεφαλής στρατηγικής χρηματοοικονομικών αγορών στη Westpac στο Σίδνεϊ. Δεν χρειάζεται να κάνουν τίποτα. Αλλά μπορούν να τεθούν σε σταθερή θέση για να διαπραγματευτούν. Είναι, τελικά, η τέχνη της συμφωνίας.

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ιαπωνίας Ryosei Akazawa βρίσκεται στην Ουάσινγκτον για έναν δεύτερο γύρο συνομιλιών αυτή την εβδομάδα με τους Αμερικανούς ομολόγους του, καθώς οι χώρες σε όλο τον κόσμο παρακολουθούν να δουν πού θα καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις. Ο Akazawa ανέφερε ότι η Ιαπωνία στοχεύει να επιτύχει εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ τον Ιούνιο, ενώ οι διμερείς συζητήσεις υψηλού ρίσκου αναμένεται να αποκτήσουν δυναμική στα μέσα Μαΐου.

«Η Ιαπωνία άνοιξε σίγουρα το κουτί της Πανδώρας αναφέροντας τα Treasuries και τις πιθανές εμπορικές συμφωνίες στην ίδια πρόταση» εκτιμά ο Shoki Omori, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής γραφείου της Mizuho Securities Co. στο Τόκιο. «Υπάρχουν κίνδυνοι υψηλότερων αποδόσεων για τους επενδυτές του Δημοσίου συνολικά, αν πράγματι οι ξένοι απέχουν από την αγορά – ή την πώληση – κρατικών ομολόγων μπροστά».

Πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί το χαρτί του αμερικανικού χρέους

Οι αναλυτές λένε ότι οι τεράστιες συμμετοχές αμερικανικών ομολόγων της Ιαπωνίας μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν ως διαπραγματευτικό εργαλείο σε τυχόν διαφορές που έχει η Ουάσιγκτον με το Τόκιο σχετικά με τα νομίσματα. «(Θα πρέπει) να είναι ένα φύλλο, αν όχι ένα φύλλο άσσου για τη διαπραγμάτευση» σημειώνει ο Naka Matsuzawa, επικεφαλής μακροστρατηγικής της Nomura Securities στο Τόκιο.

«Θα λειτουργούσε όχι μόνο για την ισοπέδωση της καμπύλης (απόδοσης ομολόγων) στις δύο χώρες, αλλά και για την αποφυγή άλλων εξωφρενικών αιτημάτων, όπως η τεχνητή ανατίμηση του γιεν».

Ωστόσο, υπάρχουν ταυτόχρονα όρια σε τέτοιες απειλές, καθώς η εκφόρτωση των ομολόγων θα έβλαπτε την Ιαπωνία και την Κίνα, διαταράσσοντας τις αγορές και προκαλώντας τεράστιες ζημίες στις υπόλοιπες συμμετοχές τους.

Δεδομένου ότι η Ιαπωνία και η Κίνα θα υπέφεραν από την πώληση των αμερικανικών ομολόγων, η ιδέα ήταν «απόλυτα μη θέμα στο παρελθόν» υπογραμμίζει ο Nathan Sheets, πρώην υφυπουργός διεθνών υποθέσεων των ΗΠΑ που είναι επί του παρόντος παγκόσμιος επικεφαλής οικονομολόγος στη Citi Research. «Αλλά οι χώρες πρέπει να χρησιμοποιήσουν όλα τα εργαλεία που διαθέτουν» είπε. «Το γεγονός ότι πρέπει να σκεφτούμε κάτι τέτοιο δείχνει τον κόσμο στον οποίο βρισκόμαστε».

OT Originals

Περισσότερα από Ομόλογα

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο