Με άλμα πάνω από τις 1.720 μονάδες άρχισε τον Μάιο το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο πήρε ώθηση τόσο από την ισχυρή άνοδο των «μεγάλων», όσο και το θετικό κλίμα που επικρατεί το τελευταίο 24ωρο στις διεθνείς αγορές.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,65% στις 1.726,13 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.711,74 μονάδων (+0,80%) και 1.726,13 μονάδων (+1,65%). Ο τζίρος ανήλθε στα 193,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 41,9 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 3,3 εκατ. τεμάχια αξίας 19,8 εκατ. ευρώ.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,98% στις 4.282,27 μονάδες, ενώ στο +0,59% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap στις 2.571,07 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 3,68% στις 1.621,52 μονάδες.
Σε επίπεδο εβδομάδας, ο γενικός δείκτης κέρδισε 5,11%, ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 5,74%, ενώ οι τράπεζες κέρδισαν 8,34%.
H κερδοφορία και πάλι στο προσκήνιο
Ο Απρίλιος ήταν ο έκτος συνεχόμενος ανοδικός μήνας (+0,77) για την εγχώρια αγορά η οποία τρέχει ένα σερί απόδοσης 22,82% από τον Οκτώβριο του 2024. Σε αυτό το εξάμηνο επιβεβαιώθηκε η διατήρηση της κερδοφορίας των εισηγμένων σε επίπεδα ρεκόρ, η ανθεκτικότητα των περιθωρίων κέρδους και η γενναιόδωρη ανταμοιβή των μετόχων οι οποίοι θα εισπράξουν τουλάχιστον 4,9 δις ευρώ από τα κέρδη της χρήσης καθώς ακόμα αναμένονται αποφάσεις διανομών από αρκετές εισηγμένες εταιρίες, σύμφωνα με τον Μ. Χατζηδάκη της Beta Securities.
Σε ένα περιβάλλον γενικότερης υποχώρησης των επιτοκίων οι κοντινές μερισματικές αποδόσεις συνιστούν αν όχι ένα ισχυρό κίνητρο αγοράς σίγουρα ένα πειστικό επιχείρημα διακράτησης καθώς δικαιολογούν το κόστος ευκαιρίας των κεφαλαίων. Παράλληλα η μείωση του ασφάλιστρου κινδύνου που συνεπάγεται η πιστοληπτική αναβάθμιση της χώρας με επιπλέον βήματα μέσα στην επενδυτική βαθμίδα συνεπάγεται μικρότερη έκπτωση την προεξόφληση των κεφαλαίων αυξάνοντας το δυνητικό περιθώριο των αποτιμήσεων.
Ο Μάιος θα έχει τον χαρακτήρα ενός άτυπου στρες τεστ για την κερδοφορία καθώς οι επενδυτές θα αναζητήσουν απτές αποδείξεις για τα περυσινά ισχυρά επίπεδα κερδοφορίας στο αν και κατά πόσο ήταν συγκυριακά ή διαπνέονται από επαναλαμβανόμενη βάση στο μεγαλύτερο τους βαθμό παρά τις νέες προκλήσεις του οικονομικού περιβάλλοντος. Επίσης μέσα στο μήνα οι τακτικές γενικές συνελεύσεις των εταιριών θα πυκνώσουν δίνοντας νέο υλικό πληροφόρησης προϊδεάζοντας ενδεχομένως για τις τάσεις του εξαμήνου ενδυναμώνοντας το εσωτερικό περιεχόμενο της Αγοράς.
Τεχνική εικόνα
Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης παραμένει σε τροχιά νέων υψηλών καθώς είναι εμφατική η άρνηση του να επιστρέψει και να κλείσει τις ανοδικές εκκρεμότητες του χάσματος της 23ης Απριλίου. Ο σχηματισμός που είναι σε εξέλιξη (island reversal) πλέον παραπέμπει σε ένα από τα πιο δημοφιλή ανοδικά μοτίβα έχοντας απομονώσει μια βραχυπρόθεσμη ζώνη τιμών (4-24 Απριλίου 1663-1455 μονάδες) η οποία λειτουργεί σαν βάση στήριξης των τιμών.
Η απομάκρυνση από αυτό το πεδίο στήριξης και η ενίσχυση της σημασίας του είθισται να συνοδεύεται από έντονες εκτονώσεις προς υψηλότερα επίπεδα από τα οποία ξεκίνησε η διορθωτική πορεία. Εκτός από τους κινητούς μέσους που παραμένουν αγορασμένοι οι ταλαντωτές συνηγορούν στο σενάριο υπέρβασης των προηγούμενων υψηλών έχοντας αρκετό περιθώριο ανόδου ως τις υπερτιμημένες ζώνες διαπραγμάτευσης.
Το σβήσιμο των διακυμάνσεων σε συνδυασμό με την μείωση των ημερήσιων συναλλαγών εξελίχθηκε ιδανικά για τους αγοραστές οι οποίοι έχοντας απορροφήσει την βραχυπρόθεσμη προσφορά στην δεκαήμερη συσσώρευση που ακολούθησε την γρήγορη κίνηση από τα χαμηλά των 1455 μονάδων θα έχουν το πάνω χέρι ως την ζώνη των φετινών υψηλών του Γενικού Δείκτη, καταλήγει ο κ. Χαυζηδάκης.
Στο ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, Πειραιώς, Alpha Bank και Aktor έκλεισαν με άλμα άνω του 4%, με τις Eurobank, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ να ακολουθούν με άνοδο άνω του 3%. Άνω του 2% ήταν τα κέρδη σε Εθνική, Cenergy και Aegean και άνω του 1% σε Βιοχάλκο, ΕΛΧΑ, Λάμδα, Motor Oil και Ελλάκτωρ.
Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΟΤΕ, Coca Cola και ΔΑΑ, με τη ΓΕΚ Τέρνα να κλείνει αμετάβλητη. Ήπια πτωτικά έκλεισαν στον αντίποδα, οι Helleniq Energy, Metlen και Optima Bank, με τις Jumbo, ΕΥΔΑΠ, Σαράντη και Τιτάν να χάνουν πάνω από 1%.