Με έντονα ανοδικές διαθέσεις επανήλθε μετά την χθεσινή αργία επανήλθε το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο παίρνει σημαντική ώθηση κυρίως από τον τραπεζικό κλάδο, προκειμένου να εξέλθει της πολυήμερης συσσώρευσης που προηγήθηκε.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 1,14% στις 1.717,48 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 32 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 6,4 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 1,41% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 4.258,06 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός κέρδη 2,79% στις 1.607,64 μονάδες.
Σπάει τη συσσώρευση…
Μετά από έξι μήνες ανόδου, ο γενικός δείκτης προσπαθεί να σπάσει την πλάγια κίνησή του πέριξ των 1.700 μονάδων. Το γράφημα τιμών του ΓΔ για τον Απρίλιο μοιάζει με το αγγλικό γράμμα “V” και αυτό είναι bullish, κατά τον Πέτρο Στεριώτη, πιστοποιημένο διαχειριστή χαρτοφυλακίου και μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών, για το λόγο ότι απεικονίζει το επιθετικό «μάζεμα» των τίτλων στο intraday χαμηλό το οποίο είχε τη «σφραγίδα Τραμπ».
Προφανώς τα σκαμπανεβάσματα του πρώτου μισού του Απριλίου «πέταξαν έξω» αρκετούς ενεργούς traders, οι οποίοι ορθά ακολούθησαν τα stop-loss ή έπεσαν θύματα margin call και ρευστοποίησαν θέσεις μέσα στην αναμπουμπούλα, κατά τον κ. Στεριώτη. Επίσης, πιο συντηρητικοί, «αργοί» επενδυτές πιθανότατα δεν… βιάστηκαν να αγοράσουν μέσα στο πολύ σύντομο παράθυρο ευκαιρίας που όπως αποδεικνύεται εκ των υστέρων παρουσιάστηκε.
Σε γενικότερο πλαίσιο, τα εταιρικά αποτελέσματα των περισσότερων εισηγμένων αφενός μας έπεισαν ότι αυτές έχουν τροχοδρομήσει σωστά τις εργασίες τους, αφετέρου δημιουργούν αισιοδοξία ότι τα business plan είναι επιτεύξιμα. Ο προεξοφλητικός μηχανισμός του ΧΑ προφανώς αποτιμά τις εξελίξεις, δίχως βέβαια αυτό να σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν «παγίδες» στην πορεία.
Μπαίνοντας στο 2ο φετινό τετράμηνο, θεωρούμε ότι το εύρος τιμών μεταξύ του 15ετούς υψηλού των 1.750 και του φετινού χαμηλού των 1.450 μονάδων αποτελεί τον πρώτο «μπούσουλα» για την γενικότερη «ανάγνωση» και τη διαγραμματική αντίσταση/στήριξη του Γενικού Δείκτη, κατά τον κ. Στεριώτη. Με βάση τους δείκτες τάσης, αυτή είναι ανοδική για τον ΓΔ, δίχως να απουσιάζουν τα φαινόμενα βραχυχρόνιας «υπερθέρμανσης».
Σε επίπεδο επιμέρους τίτλων, ορισμένοι εντυπωσιάζουν με νέα πολυετή ή και ιστορικά υψηλά, ενώ άλλοι μοιάζουν πιο «κουρασμένοι», χωρίς να έχουν εκμεταλλευτεί στον ίδιο βαθμό, ακόμη και πριν ξεκινήσει ο «τυφώνας Τραμπ», το γενικότερο παγκόσμιο μετοχικό bull market.
Κρίσιμο, λοιπόν, το stock picking για τους επενδυτές και το επόμενο διάστημα, δίχως «κολλήματα» και πάντα διαβάζοντας προσεκτικά τα θεμελιώδη, έχοντας πλέον μπει στον Μάιο και ενθυμούμενοι το χρηματιστηριακό ρητό “sell in May and go away” των φίλων μας από την Αμερική, καταλήγει ο κ. Στεριώτης.
Στο ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, Alpha Bank και Πειραιώς σημειώνουν κέρδη 3,90% και 3,73% αντίστοιχα, με τις Eurobank, Εθνική και ΔΕΗ να ακολουθούν με άνοδο που ξεπερνά το 2%. Άνω του 1% είναι τα κέρδη σε Ελλάκτωρ, Βιοχάλκο, Cenergy, Aegean και Λάμδα.
Ήπια ανοδικά κινούνται οι ΕΛΧΑ, Metlen, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΑΑ, Aktor, Helleniq Energy, ΓΕΚ Τέρνα και ΕΥΔΑΠ, με τις Coca Cola και Τιτάν να είναι αμετάβλητες. Στον αντίποδα, ήπια πτωτικά κινούνται οι Optima Bank, Motor Oil και Jumbo, με τον Σαράντη να χάνει 1,63%, καθώς διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα, ύψους 0,3139 ευρώ/μετοχή.