Όταν ο «ασύλληπτος» καλλιτέχνης του δρόμου Banksy ζωγράφισε με σπρέι ένα μπαλόνι σε σχήμα καρδιάς καλυμμένο με ένα τσιρότο στον τοίχο μιας αποθήκης στο Μπρούκλιν, το απροσδιόριστο τούβλινο κτίριο μετατράπηκε αμέσως σε καλλιτεχνικό προορισμό και σε καμβά μιας απίθανης διαμάχης γκράφιτι, σύμφωνα με το Associated Press.
Σχεδόν αμέσως μόλις ο Banksy αποκάλυψε το έργο το 2013, ένας ανώνυμος tagger πήγε με θράσος και έγραψε με σπρέι τις λέξεις «Omar NYC» με κόκκινο χρώμα δίπλα στο μπαλόνι, προς απογοήτευση των θεατών.
Λίγες μέρες αργότερα, κάποιος έγραψε το «είναι ένα μικρό κορίτσι» με λευκά και ροζ χρώματα δίπλα στην ετικέτα του Omar, ακολουθούμενο από μια φαινομενικά σαρκαστική φράση με μαύρα χρώματα: «Θυμάμαι το πρώτο μου ταγκ». Κάποιοι πιστεύουν ότι ήταν ο ίδιος ο Banksy που επέστρεψε κρυφά στη σκηνή για να προσθέσει τον αντίλογο.
Η προφανής μάχη των γκράφιτι δεν τελείωσε εκεί. Ένας άλλος tagger προσπάθησε επίσης να αφήσει το σημάδι του, αλλά εμποδίστηκε από τους φρουρούς ασφαλείας. Σήμερα η φράση «SHAN» (μάλλον Shane) εξακολουθεί να είναι ορατή με ανοιχτό μωβ χρώμα.
Ελληνοαμερικανοί οι πωλητές
Η Μαρία Γκεοργκιάντες (Μαρία Γεωργιάδη ντε), της οποίας η οικογένεια ήταν ιδιοκτήτρια της κατεδαφισμένης πλέον αποθήκης και τελικά αφαίρεσε το τμήμα του τοίχου για να διατηρήσει το έργο τέχνης, λέει ότι το γκράφιτι είναι χαρακτηριστικό της Νέας Υόρκης.
«Μοιάζει με πόλεμο», δήλωσε πρόσφατα. «Κυριολεκτικά παλεύουν πάνω στον τοίχο». Ο διατηρημένος τοίχος, που φέρει την ονομασία «Battle to Survive a Broken Heart» (Μάχη για να επιβιώσει μια ραγισμένη καρδιά), θα βγει προς πώληση στις 21 Μαΐου στον οίκο δημοπρασιών Guernsey’s της Νέας Υόρκης.
Η Γεωργιάδη, δασκάλα στο Μπρούκλιν, λέει ότι η πώληση είναι γλυκόπικρη. Ο πατέρας της, ο Βασίλειος Γεωργιάδης, διατηρούσε την εταιρεία του για στέγες και αποκατάσταση αμιάντου από την αποθήκη που κοσμούσε το μπαλόνι.
Θα αφιερώσουν ένα μέρος των εσόδων στην μνήμη του πατέρα της οικογένειας
Ο Βασίλειος Γεωργιάδης πέθανε πριν από τέσσερα χρόνια σε ηλικία 67 ετών από καρδιακή προσβολή, γι’ αυτό και μέρος των εσόδων από την πώληση θα διατεθεί στην Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία.
«Είναι απλά πολύ σημαντικό για εμάς γιατί το αγαπούσε και ήταν τόσο γεμάτος αγάπη», δήλωσε η Μαρία σε πρόσφατη επίσκεψή της στην αποθήκη τέχνης όπου το έργο φυλασσόταν για περισσότερο από μια δεκαετία.
«Είναι σαν την καρδιά με τον επίδεσμο. Όλοι έχουμε αγάπη, αλλά όλοι έχουμε περάσει πράγματα και απλά βάζουμε ένα μικρό τσιρότο και συνεχίζουμε να προχωράμε, σωστά; Έτσι το αντιλαμβάνομαι».
Ο Banksy μπορεί να μην έχει ζωγραφίσει την απάντηση στον tagger
Ο πρόεδρος του οίκου δημοπρασιών Guernsey, Άρλαν Έτινγκερ, δήλωσε ότι είναι αδύνατο να γνωρίζουμε με βεβαιότητα, επειδή ο Banksy εργάζεται με μυστικότητα. Είπε όμως ότι το προσεγμένο στένσιλ και η διατύπωση «υποδηλώνουν έντονα ότι αυτός ήταν ένας ευγενικός τρόπος του Banksy να βάλει τον άλλο καλλιτέχνη στη θέση του».
Ο Ούλριχ Μπλανς, λέκτορας ιστορίας της τέχνης στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης στη Γερμανία, χαρακτήρισε το έργο ως ένα «πολύ καλά εκτελεσμένο» στένσιλ που είναι αξιοσημείωτο εν μέρει λόγω της απόφασης του Banksy να το τοποθετήσει στην περιοχή Red Hook του λιμανιού του Μπρούκλιν.
«Αυτό το τμήμα της Νέας Υόρκης δεν ήταν εύκολα προσβάσιμο εκείνη την εποχή», δήλωσε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. «Ο Banksy ήθελε οι άνθρωποι να πάνε σε μέρη της Νέας Υόρκης που δεν είχαν δει ποτέ και να τα αγαπήσουν εξίσου».
Ωστόσο, ο Μπλανς αμφισβήτησε το κατά πόσον το πρόσθετο κείμενο που είναι γραμμένο με στένσιλ ήταν πραγματικά έργο του Banksy, λέγοντας ότι η επιλογή των λέξεων και ο σχεδιασμός δεν φαίνεται να συνάδουν με το ύφος του καλλιτέχνη εκείνη την εποχή.
«Το να αποκαλέσει έναν γκραφιτά κορίτσι δεν είναι κάτι που θα έκανε ο Banksy το 2013. Αυτό είναι μισογυνικό και ανώριμο με σεξιστικό τρόπο», έγραψε. «Τρεις διαφορετικές γραμματοσειρές που δεν ταιριάζουν και τρία χρώματα – γιατί να το κάνει αυτό; Πάρα πολύ περιττά επεξεργασμένο χωρίς λόγους. Έτσι νομίζω ότι αυτό προστέθηκε από κάποιον άλλο» αιτιολόγησε ο λέκτορας.
Γνώρισε ο μπαμπάς Γεωργιάδης τον πιο διάσημο καλλιτέχνη στένσιλ του κόσμου;
«Όταν, μετά από μια δύσκολη μέρα δουλειάς, ο 59χρονος Βασίλειος Γεωργιάδης έδωσε χρήσιμες συμβουλές σε έναν διερχόμενο οδηγό βαν, δεν μπορούσε ποτέ να φανταστεί ότι ο οδηγός αυτός ήταν ένας παγκοσμίου φήμης καλλιτέχνης. Ή ότι αυτός ο καλλιτέχνης – ο Banksy – θα επέστρεφε στη μέση της νύχτας για να δημιουργήσει έναν μοναδικό πίνακα ακριβώς εκεί στον τοίχο της αποθήκης του Βασίλειου», λέει η γκαλερί που πουλά το στένσιλ.
Ενστικτωδώς, ο Βασίλειος φωνάζει στον οδηγό του φορτηγού να προσέχει το σημείο που παρκάρει, έναν άνδρα περίπου ίδιας ηλικίας. Αφού ενημερώνεται για την επικινδυνότητα της θέσης στάθμευσης, ο οδηγός ξεκαθαρίζει ότι σταματάει μόνο για λίγα λεπτά, με σκοπό να τρέξει στο κοντινό κατάστημα.
Τα οχήματα που σταθμεύουν πολύ κοντά στη διασταύρωση έχουν πολλές πιθανότητες να χτυπηθούν από αυτούς που στρίβουν.
Με αυτό, ο Βασίλειος χαιρετά τον οδηγό στεκόμενος στην είσοδο της αποθήκης του γνωρίζοντας πως είναι ασφαλής από κίνδυνο. Ακολουθώντας τις οδηγίες, ο οδηγός ετοιμάζεται τώρα να βγει από το φορτηγάκι για τη σύντομη διαδρομή προς το κατάστημα, όταν προσφέρει στον Βασίλειο καφέ και τσιγάρα. «Ευχαριστώ, αλλά έχω τα δικά μου» λέει ο Βασίλειος. Ο οδηγός του βαν με την ιδιαίτερη βρετανική προφορά του λέει ευγενικά «Ευχαριστώ, το εκτιμώ!».
Ο οδηγός, δείχνοντας ότι έτσι κι αλλιώς έπρεπε να πάει στο μαγαζί, λέει ότι θα μετακινήσει το φορτηγάκι του σε λίγα λεπτά. Καθώς είχε αρχίσει να σκοτεινιάζει, οι δύο άνδρες μίλησαν για λίγα λεπτά και στη συνέχεια πήραν τους δρόμους τους… Ο Βασίλειος στη σύζυγό του Κούλα που θα τον περίμενε το δείπνο και ο οδηγός του φορτηγού στο ψιλικατζίδικο.
Αληθινή ή όχι η απίθανη αυτή ιστορία, είναι σίγουρα μια πολύ καλή ιστορία για να πουλήσεις κάτι. Άλλωστε σε πολλά πράγματα και ειδικά στις δημοπρασίες, η ιστορία μπορεί να είναι όλη η υπεραξία και το καλό storytelling ανταμείβεται.
Δύσκολο να προσδιοριστεί η τιμή
Ο αδελφός της Μαρίας Γεωργιάδη, Αναστάσιος, δήλωσε ότι ο πατέρας του ήλπιζε επίσης να κρατήσει το έργο στο Red Hook, αφού το είχε κόψει από τον τοίχο και το είχε πλαισιώσει με χοντρό ατσάλι για να το φυλάξει.
Ο ηλικιωμένος Γεωργιάδης, είπε, οραματιζόταν το έργο ως το επίκεντρο μιας ανάπτυξης λιανικού εμπορίου και κατοικιών σε ακίνητο, ένα όνειρο που δεν πραγματοποίησε. Το ακίνητο έχει έκτοτε πωληθεί από την οικογένεια.
Ο Έτινγκερ δήλωσε ότι είναι δύσκολο να πει κανείς τι μπορεί να πιάσει το έργο. Υπάρχει ελάχιστο προηγούμενο για την πώληση ενός έργου του Banksy αυτού του μεγέθους, είπε.
Το 2018, ένας καμβάς που αποτελούσε μέρος της σειράς «Girl With Balloon» του Banksy πωλήθηκε στο Λονδίνο για 1,04 εκατομμύρια λίρες, μόνο για να αυτοκαταστραφεί με ενσωματωμένο καταστροφέα εγγράφων μπροστά στο έκπληκτο πλήθος της δημοπρασίας.
Μπορείς να το πιστέψεις Μαρία; Είναι μια καρδιά
Η Μαρία Γεωργιάδη δήλωσε ότι ελπίζει όποιος αγοράσει τη «Σπασμένη καρδιά» να βρει την ίδια ομορφιά και το ίδιο νόημα που άντλησε ο πατέρας της από το έργο.
Όταν το ζωγράφισε ο Banksy, η οικογενειακή επιχείρηση είχε ανακάμψει από τις καταστροφικές πλημμύρες που προκάλεσε ο τυφώνας Sandy το προηγούμενο έτος. Η Γεωργιάδη θυμάται ότι ο πατέρας της δεν είχε ιδέα ποιος ήταν ο Banksy, αλλά συγκινήθηκε από την απλή εικόνα.
«Ο πατέρας μου είχε στο μυαλό του ότι ο Banksy ήξερε τι περάσαμε», είπε. Επαναλαμβάνει τα λόγια του, «Μπορείς να το πιστέψεις Μαρία; Είναι μια καρδιά».
Πηγή: In.gr