Οι επενδυτές προεξοφλούν θετικό σενάριο στη Wall Street – Η μεταβλητότητα παραμένει

Μετά την ψυχρολουσία των πρώτων ημερών του Απριλίου, τα απανωτά sell-off έδωσαν τη θέση τους σε επιλεκτική τοποθέτηση σε μια μεγάλη γκάμα μετοχών. Ο S&P500 δείχνει να αναρρώνει σιγά σιγά.

Οι επενδυτές προεξοφλούν θετικό σενάριο στη Wall Street – Η μεταβλητότητα παραμένει

Καταρχάς, να διευκρινιστεί ότι η πτωτικότητα που απέκτησε ο S&P500 ελέω ανακοινώσεων για τη δασμολογική πολιτική στις αρχές Απριλίου ήταν η κορυφή του παγόβουνου.

Τα sell off έως και την 7η Απριλίου, που ανάγκασαν τον δείκτη να καταγράψει έως και -21% από τα ιστορικά του υψηλά, ήταν το τέλος μιας περιόδου ρευστοποιήσεων, και όχι η απαρχή.

Διότι, την 2α Απριλίου όταν και ο Trump ανακοίνωνε τα παράλογα περί δασμών, ο δείκτης έχανε ήδη 9%, ώστε απλά να υπάρξει συνέχιση των ρευστοποιήσεων, ή ακόμα πιο αυστηρά δοσμένο, απροθυμία των αγοραστών να υποστηρίξουν τις θέσεις τους.

Κι όμως, όπως φαίνεται στο διάγραμμα, η τόσο επιθετική πτώση αναχαιτίστηκε με μεγάλη ακρίβεια στην τεχνική μακροπρόθεσμη στήριξη των 4900 μονάδων.

Η οποία οριοθετούσε και την διετή ανοδική τάση.

Έτι περαιτέρω, και μετά από έναν πολύ δύσκολο μήνα από πλευράς μεταβλητότητας, ο S&P500 όχι μόνο κατάφερε να απομακρυνθεί από τον κίνδυνο απώλειας των προαναφερθέντων και πολύ κρίσιμων επιπέδων, αλλά φαίνεται να έχει πορσπελάσει και την αντίσταση των 5450 μονάδων, ως τελευταίο προπύργιο για την ανοδική συνέχιση προς τις 5850.

Και μάλιστα, το πισωγύρισμα των τελευταίων συνεδριάσεων έδωσε και επιβεβαίωση του σημείου, παράγοντας νέο αγοραστικό σήμα. Να σημειωθεί, επίσης, ότι ο δείκτης καταγράφει κέρδη +16% από τα χαμηλά της 7ης Απριλίου.

Για τους λάτρεις των στατιστικών, ο S&P500 βρίσκεται ήδη σε αρνητικό έδαφος από 1/1, μετρώντας απώλειες 5,3%. Οι πιθανότητες την τελευταία 50ετία δεν ευνοούν τις πτωτικές χρονιές, αφού οριακά αφορούν στο 1/5. Ειδικότερα, ο 500άρης έχει κλείσει αρνητικός 9 φορές τα τελευταία 50 έτη (1977, 1981, 1990, 2000, 2001, 2002, 2008, 2018, 2022). Και μάλιστα, οι μόνες “αξιόλογες” πτώσεις ήταν εκείνες του 2022 (-18,11%), 2008 (-37%), 2002 (-22,1%) και 2001 (-11,89%)..

Για τη συνέχεια, τα πάντα είναι ρευστά, διότι εξαρτώνται σε πολύ μεγάλο βαθμό από μια παράδοξη ειδησεογραφία που αναβλύζει από έναν παράλογο σχεδιασμό. Οι αποφάσεις της Κυβέρνησης των ΗΠΑ για κάτι τόσο σοβαρό οδηγούν σε δύο ακραία συμπεράσματα: είτε πάμε για μια βαθιά ύφεση με προεκτάσεις σε αποδολαριοποίηση και ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις, ή όλο αυτό είναι ένα επικοινωνιακό παιχνίδι (καλά στημένο), για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων. Μεταφράζοντας αυτά στις χρηματαγορές, προς το παρόν το μόνο σίγουρο είναι η μεταβλητότητα, που προκύπτει από την ασάφεια στις επενδυτικές αποφάσεις και την ανάληψη επιπλέον κινδύνων που δεν μπορούν να τιμολογηθούν ακόμα και από τους πιο έμπειρους αναλυτές.

Μια “εξαέρωση” ήταν αναγκαία, έως και ευκταία για την ανοδική συνέχιση, και ήρθε με αφορμή τη δασμολογική πολιτική του Trump. Και επηρεασμένες από αυτήν την αναταραχή, πολλε΄ς εισηγμένες αποσύρουν τις αισιόδοξες προβλέψεις τους στις παρουσιάσεις των αποτελεσμάτων α’ τριμήνου, με τους ιθύνοντας να γίνονται λίγο πιο μετριοπαθείς.

Σε κάθε περίπτωση, η κερδοφορία στις περισσότερες περιπτώσεις συνεχίζεται, με το κλίμα να παραμένει θετικό. Μην ξεχνάμε, εξάλλου και την απερχόμενη ρητορική του DeepSeek, που κλόνισε την εμπιστοσύνη των επενδυτών μονάχα για λίγες ημέρες, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι πάντα θα εμφανίζονται κρίσιμες μεταβλητές, όπως και ευκαιρίες για επανατοποθετήσεις.

Άλλο είναι το ζήτημα στο μέτωπο της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ. Η προβληματική στέκει στην απροθυμία της Fed να μειώσει το επιτόκιο, και δικαιολογημένα, αφού δεν μπορεί να ρισκάρει μειωμένο κόστος δανεισμού σε αυτήν τη φάση, διότι ενδέχεται να πυροδοτήσει νέες πληθωριστικές προκλήσεις.

Κι όμως, κάτι τέτοιο δεν ήταν στα σχέδια του Trump, ο οποίος φαίνεται να θέλει χαμηλότερο επιτόκιο ώστε να τονώσει εξαιρετικά την αμερικανική οικονομία, και οι επενδυτές αμφιβάλλουν για τα συμπεράσματα που βγάζουν. Ως αποτέλεσμα, οι αποδόσεις στα αμερικανικά ομόλογα και έντοκα γραμμάτια παραμένουν υψηλές (το T-Bill στο 4,2%..), αναχαιτίζοντας ενδογενώς και την όποια υποτίμηση του δολαρίου, σε αυτήν τη δύσκολη συνθήκη. Και οι δύο ισχυροί άντρες των ΗΠΑ, Powell και Trump, να βρίσκονται στα ..μαχαίρια, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά και εντείνοντας τη νευρικότητα των εμπλεκομένων.

OT Originals

Περισσότερα από Απόψεις

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο