Καθώς οι επενδυτές ανακάμπτουν από έναν ασταθή μήνα λόγω του “πολέμου” των δασμών, το επίμονο ερώτημα στη Wall Street είναι πόσο έχει αποδυναμωθεί η θέση που έχει το αμερικανικό δολαρίου στις διεθνείς αγορές ως το κατεξοχήν παγκόσμιο νόμισμα, όπως σημειώνει σχετική ανάλυση του investopedia.
Ο «βασιλιάς δολάριο» είναι απίθανο να εκθρονιστεί σύντομα, δεδομένης της έλλειψης μιας λογικής εναλλακτικής λύσης, λένε οι αναλυτές. Το δολάριο παραμένει το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο νόμισμα στο παγκόσμιο εμπόριο, ένας ρόλος που κατέχει από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, και οι προηγούμενες προσπάθειες για την αντικατάστασή του έχουν αποτύχει.
Το δολάριο ΗΠΑ συμμετείχε σε περίπου 90% των συναλλαγών το 2022 στην αγορά όπου επενδυτές και εταιρείες διαπραγματεύονται ξένα νομίσματα, σύμφωνα με την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών
Παρόλα αυτά, οι δασμολογικές πολιτικές και οι επιθέσεις του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα έχουν σπείρει αμφιβολίες στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές, αποδυναμώνοντας αυτή την κυριαρχία. Ενώ έκτοτε έχει χαλαρώσει και στα δύο αυτά ζητήματα και οι χρηματιστηριακές αγορές των ΗΠΑ έχουν ανακάμψει κάπως, οι αμφιβολίες μεταξύ των παγκόσμιων επενδυτών δεν φαίνεται να εξαφανίζονται πλήρως.
«Είναι δύσκολο να βάλεις το τζίνι πίσω στο μπουκάλι όταν εγείρονται τέτοιες ανησυχίες», έγραψε ο στρατηγικός αναλυτής της Morgan Stanley, Vishwanath Tirupattur, σε σημείωμα προς τους πελάτες την περασμένη εβδομάδα. Ωστόσο, η μαζική μετατόπιση του ρόλου του δολαρίου θα είναι μια δύσκολη υπόθεση.
Το δολάριο μπορεί να αντιμετωπίζει προσωρινή αδυναμία…
Δεδομένου ότι το δολάριο είναι αναπόσπαστο μέρος του παγκόσμιου εμπορίου, οι χώρες και οι κεντρικές τους τράπεζες διατηρούν μεγάλα ποσά δολαρίων στα ταμεία τους. Το δολάριο ΗΠΑ αποτελούσε περίπου το 57% των συναλλαγματικών αποθεμάτων πέρυσι, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σε σύγκριση με 20% για το ευρώ, 6% για το ιαπωνικό γεν και 5% για τη λίρα στερλίνα.
Το δολάριο ΗΠΑ συμμετείχε σε περίπου 90% των συναλλαγών το 2022 στην αγορά όπου επενδυτές και εταιρείες διαπραγματεύονται ξένα νομίσματα, σύμφωνα με την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών.
Δεν υπάρχει «πραγματικά καμία εναλλακτική λύση» στο δολάριο, δήλωσε ο Brent Coggins, επικεφαλής επενδύσεων στην Triad Wealth Partners στο Κάνσας. Το ευρώ είναι «πολύ κατακερματισμένο», το νόμισμα της Κίνας δεν κυκλοφορεί ελεύθερα στις αγορές και το γεν «δεν έχει κλίμακα» για να γίνει ανταγωνιστικό, είπε.
Η κυριαρχία του δολαρίου ενοχλεί εδώ και καιρό ορισμένες χώρες – και όχι μόνο εκείνες που υπόκεινται σε κυρώσεις των ΗΠΑ, όπως η Ρωσία ή το Ιράν. Τη δεκαετία του 1960, ένας Γάλλος αξιωματούχος δήλωσε ότι η κυριαρχία του δολαρίου δίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες ένα «υπερβολικό προνόμιο», ένας χαρακτηρισμός που έχει παραμείνει έκτοτε.
Οι χώρες της BRICS
Πιο πρόσφατα, οι χώρες BRICS – στις οποίες περιλαμβάνονται η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία και η Κίνα – φέρεται να εγκατέλειψαν την ιδέα της ανάπτυξης ενός κοινού νομίσματος, ακόμη και καθώς επιδιώκουν να ενισχύσουν τα τοπικά τους νομίσματα στις εμπορικές συμφωνίες αντί του δολαρίου ΗΠΑ. Ήταν η τελευταία νίκη για το δολάριο ΗΠΑ, το οποίο, όπως σημείωσε ο Coggins, έχει μέχρι στιγμής ξεπεράσει μια σειρά από πιθανές εναλλακτικές λύσεις.
«Παρόλο που περνάει μια αναστάτωση αυτή τη στιγμή και οι άνθρωποι το αμφισβητούν, έχει αντιμετωπίσει προκλήσεις στο παρελθόν και πάντα βγαίνει κερδισμένο», δήλωσε ο Coggins. «Δεν βλέπουμε αυτό να διαφέρει».
…Αλλά εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μια «κρίση εμπιστοσύνης»
Παρά την ιστορική του κυριαρχία, το δολάριο αντιμετωπίζει μια ευρύτερη «κρίση εμπιστοσύνης» στα αμερικανικά asset, δήλωσε ο Arun Sai, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής πολλαπλών περιουσιακών στοιχείων στην ευρωπαϊκή εταιρεία Pictet Asset Management.
Οι επενδυτές αμφισβητούν εάν τα ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου – τα οποία εκδίδει η κυβέρνηση για να χρηματοδοτήσει τα ελλείμματά της – εξακολουθούν να είναι το «ασφαλές καταφύγιο» που ήταν κάποτε. Επίσης, αποβάλλουν μέρος των συμμετοχών τους σε αμερικανικές μετοχές, με τις εταιρείες τεχνολογίας να δέχονται ισχυρό πλήγμα και τις ανησυχίες για την οικονομία των ΗΠΑ να θολώνουν τις προοπτικές για άλλες.
Η πώληση περιουσιακών στοιχείων σε δολάρια ΗΠΑ έχει ασκήσει πιέσεις στο δολάριο, το οποίο έχει αποδυναμωθεί κατά 8% φέτος έναντι ενός καλαθιού ξένων νομισμάτων.
Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι τα χειρότερα μπορεί να έχουν περάσει. Η εκποίηση του δολαρίου ήταν «άτυπη και πιθανώς προσωρινή», έγραψε σε ερευνητικό σημείωμα ο διεθνής οικονομολόγος της Wells Fargo, Nick Bennenbroek.
Ενώ ο Sai είπε ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές των ΗΠΑ και οι «απολύτως εξαιρετικές εταιρείες» εξακολουθούν να δικαιολογούν επενδύσεις, οι παγκόσμιοι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων όπως η Pictet επανεξετάζουν τα μεγάλα ανοίγματά τους στις ΗΠΑ και σταθμίζουν εναλλακτικές λύσεις. Μερικοί αγοράζουν χρυσό, ο οποίος φτάνει σε ιστορικά υψηλά. Τα γερμανικά ομόλογα είναι επίσης μια δημοφιλής επιλογή για όσους αναζητούν ένα ασφαλές καταφύγιο. Οι αναδυόμενες αγορές βλέπουν επίσης εισροές.