Μέχρι και 120 δόσεις για την εξόφληση οφειλών μικρομεσαίων επιχειρήσεων προς τον ΕΦΚΑ που δεν ξεπερνούν τις 10.000 ευρώ συζητούν τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας.
Οι νέες ρυθμίσεις χρεών – που θα έχουν ατομικό χαρακτήρα – συνδέονται με την κυβερνητική ρύθμιση για την είσοδο ιδιωτών στη διαχείριση των ανείσπρακτων χρεών του ΕΦΚΑ, που αγγίζουν τα 50 δισ. ευρώ.
Η νέα νομοθετική διάταξη δίνει η δυνατότητα στον ΕΦΚΑ να αναθέσει σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, υποστηρικτικές υπηρεσίες σχετικές με τη διαχείριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, με στόχο την ενίσχυση της εισπραξιμότητας των ασφαλιστικών εισφορών
Την διάταξη υποδέχθηκαν με πλήθος αντιδράσεων οι εργοδοτικές οργανώσεις κυρίως μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των εμπόρων, αφού αυτούς κυρίως στοχεύει.
Μάλιστα τόσο οι έμποροι (ΕΣΕΕ) και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΓΣΕΒΕΕ), όσο και το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο εξέφρασαν πλήθος αντιρρήσεων σημειώνοντας ότι θα πληγούν οι επιχειρήσεις και θα επέλθει συρρίκνωση του εγχώριου επιχειρείν, χωρίς – τελικώς – να βελτιωθεί η εισπραξιμότητα του ΕΦΚΑ για την οποία λαμβάνεται το μέτρο. Αντιπροτείνουν μάλιστα την θέσπιση «διευρυμένης και ρεαλιστικής ρύθμισης οφειλών (ασφαλιστικών και φορολογικών)» προς το Δημόσιο με 100 ή 120 μηνιαίες δόσεις.
Η κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να ενεργοποιήσει νέα ρύθμιση οφειλών σε συνδυασμό με την ένταξη των ιδιωτών στη διαδικασία είσπραξης των χρεών, η οποία τοποθετείται στις αρχές του 2026.
Η νέα ρύθμιση
Η νέα ρύθμιση αναμένεται να αφορά οφειλές που δεν μπορούν να ενταχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό και σήμερα η μοναδική διαθέσιμη επιλογή σταδιακής αποπληρωμής είναι η πάγια ρύθμιση των 24 έως 48 δόσεων, η οποία δεν καλύπτει επαρκώς τις ανάγκες της πλειονότητας των ελεύθερων επαγγελματιών. Γι’ αυτό και κρίνεται αναγκαία η ενεργοποίηση νέας ρύθμισης με περισσότερες δόσεις.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις αφορά 500.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις με οφειλές προς τον ΕΦΚΑ μέχρι 10.000 ευρώ, για τις οποίες συζητείται η αποπληρωμή της οφειλής σε 72 ή και 120 δόσεις. Το μέτρο ενδέχεται να συνδυαστεί με περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, κάτι που η κυβέρνηση έχει αφήσει ανοιχτό ως ενδεχόμενο.
Την οικονομική δυσπραγία της πλειονότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αναδεικνύει έρευνα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας (ΒΕΑ) η οποία αναφέρει πως οκτώ στις δέκα επιχειρήσεις δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην πληρωμή των οφειλών τους. Μάλιστα έξι στις δέκα από αυτές προχώρησαν – τους τελευταίους δώδεκα μήνες – σε αύξηση της τιμής των προϊόντων ή των υπηρεσιών τους, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στο αυξημένο κόστος λειτουργίας.
Για το λόγο αυτό το ΒΕΑ ζητά από την κυβέρνηση, να προχωρήσει άμεσα σε νέες παρεμβάσεις για την αλλαγή του φορολογικού καθεστώτος, την επαναφορά ρύθμισης οφειλών, ειδικά για οφειλές έως 10.000 ευρώ, την περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μια μονάδα έως το 2027, αλλά και την αδειοδότηση βιοτεχνικών κλάδων και τεχνικών επαγγελμάτων.
Σύμφωνα με την έρευνα, οι ατομικές επιχειρήσεις είναι αυτές που πλήττονται περισσότερο, με το 59,8% να εκτιμά ότι η κατάσταση θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο. Στις κεφαλαιουχικές επιχειρήσεις, τα πράγματα είναι κάπως πιο ισορροπημένα, με το 51% να προσδοκά μια καλύτερη πορεία.
Τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις – όπως καταγράφει η έρευνα – είναι η βαριά φορολογία (77,1%), ενώ ακολουθεί το κόστος ενέργειας (34,7%), που συμπιέζει τα περιθώρια κέρδους. Το 27,5% των επαγγελματιών επισημαίνει την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού, ενώ η πρόσβαση σε χρηματοδότηση (17,3%) και ο εκσυγχρονισμός των υποδομών (6%) παραμένουν δυσεπίλυτα ζητήματα.