Με το Bitcoin να φλερτάρει και πάλι με τα 100.000 δολάρια, η αγορά κρυπτονομισμάτων ακολουθεί τις παγκόσμιες αγορές, με τους υποστηρικτές τους να τονίζουν ότι αποτελούν μία ασφαλή επένδυση, που μπορεί να αποτελέσει αντιστάθμισμα στις πληθωριστικές πιέσεις, αλλά και επενδυτικό καταφύγιο σε περιόδους αστάθειας.
Ωστόσο, υπάρχει έντονος προβληματισμός, καθώς τα crypto δεν υπόκεινται σε συγκεκριμένους ρυθμιστικούς κανόνες.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να επιβάλει σαρωτικούς κανόνες κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (AML) που θα απαγορεύουν τα tokens που προστατεύουν την ιδιωτικότητα και τους ανώνυμους λογαριασμούς κρυπτονομισμάτων από το 2027.
Δείτε το πρόγραμμα και τους ομιλητές
Τα κρυπτονομίσματα αναμένεται να αποτελέσουν ειδική θεματική ενότητα στο 5o ΟΤ FORUM: «Νέα εποχή για τις κεφαλαιαγορές: Το στοίχημα για βιώσιμη επιχειρηματικότητα και χρηματοοικονομική αειφορία» που διοργανώνεται 5 & 6 Μαΐου 2025 στο φιλόξενο και ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Μικρού Χρηματιστηρίου Αθηνών.
Η Νατάσα Στάμου, Β’ Αντιπρόεδρος Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ο Κωνσταντίνος Δράκος, Καθηγητής ΟΠΑ και ο Ηλίας Τσινταβής, Partner στο Michael Kyprianou Law Firm, θα συμμετάσχουν στο πάνελ με τίτλο Στην εποχή των Crypto: Ο ρόλος των stablecoins, η μόδα των memecoins και η τάση στα ETFs – Το θεσμικό πλαίσιο», αναλύοντας την επενδυτική προοπτική που προσφέρουν τα crypto και οι πιθανοί κίνδυνοι που ελλοχεύουν
Ο ισχύων κανονισμός
Σύμφωνα με τον νέο Κανονισμό κατά της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες (AMLR), τα πιστωτικά ιδρύματα, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και οι πάροχοι υπηρεσιών κρυπτονομισμάτων (CASP) θα απαγορεύονται να διατηρούν ανώνυμους λογαριασμούς ή να χειρίζονται κρυπτονομίσματα που προστατεύουν την ιδιωτικότητα, όπως το Monero.
«Το άρθρο 79 του Νόμου περί Διαχείρισης Νομισμάτων και Ποινικών Καταστάσεων (AML) θεσπίζει αυστηρές απαγορεύσεις για τους ανώνυμους λογαριασμούς […]. Απαγορεύεται στα πιστωτικά ιδρύματα, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τους παρόχους υπηρεσιών κρυπτονομισμάτων να διατηρούν ανώνυμους λογαριασμούς», σύμφωνα με το Εγχειρίδιο AML, που δημοσιεύτηκε από την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Κρυπτονομισμάτων (EUCI).