«Ήταν υποχρέωσή μας για λόγους δημοκρατίας», δήλωσε ο Σωκράτης Φάμελλος, πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αναφερόμενος στη μηνυτήρια αναφορά στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας την οποία κατέθεσε σήμερα σχετικά με τη χρηματοδότηση της «Ομάδας Αλήθειας» και της σχέσης της με την ΝΔ αλλά και στην κοινοποίηση της αναφοράς αυτής στον πρόεδρο της Αρχής Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.

Όπως τόνισε ο κ. Φάμελλος, στο 50 OT FORUM με θέμα «Νέα εποχή για τις κεφαλαιαγορές: Το στοίχημα για βιώσιμη επιχειρηματικότητα και χρηματοοικονομική αειφορία», υπάρχει παραβίαση της νομοθεσίας περί χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων, ενώ υπάρχει και παραβίαση της δημοκρατίας και του τρόπου άσκησης πολιτικής. Σχολιάζοντας τη φράση του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι «ιδιώτης πληρώνει ιδιώτη», αναρωτήθηκε «για να εξυπηρετούν κομματικά συμφέροντα» και με «δημόσια χρηματοδότηση»;
Όταν οι δημοσιογράφοι Ελ. Στεργίου και Δ. Μανιάτης του έθεσαν το ερώτημα πώς σχολιάζει την εξέλιξη ότι η Ομάδα Αλήθειας ανακοίνωσε πως θα καταθέσει αγωγή σε βάρος του, δήλωσε έκπληκτος και απάντησε ότι «καθαρός ουρανός αστραπές δε φοβάται», ενώ διαμήνυσε ότι καλό είναι «να μην κουνούν το δάκτυλο αυτοί που σήμερα ελέγχονται» και πως αυτή η αντίδραση είναι «ακραία προσβλητική για τη δημοκρατία μας».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρθηκε και στο γενικότερο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής επισημαίνοντας ζητήματα όπως οι υποκλοπές, η διαχείριση προσωπικών δεδομένων, τα Τέμπη, η επίθεση στις ανεξάρτητες αρχές και ότι όλα αυτά επηρεάζουν τη δημοκρατία και την οικονομία αλλά και την εικόνα της χώρας προς το εξωτερικό. «Δε θα σταματήσουμε», τόνισε ωστόσο ο Σ. Φάμελλος προσθέτοντας ότι «έχουμε υποχρέωση να το κάνουμε».
Κρίση σε Γερμανία και Ευρώπη
Αναφερόμενος στο αποτέλεσμα – σοκ στη Γερμανία όσον αφορά στην εκλογή του νέου πρωθυπουργού και την αποτυχία του Μέρτς, ο Σ. Φάμελλος έκανε λόγο για κρίση της Ευρώπης σε μια κρίσιμη στιγμή γενικευμένης παγκόσμιας ανασφάλειας, πολεμικής οικονομίας, πολέμων κ.α. Μίλησε ειδικότερα για μια «αδύναμη, χρεοκοπημένη πολιτική που ακολουθεί η Ευρώπη».
Στηλίτευσε δε την προηγούμενη κυβέρνηση της Γερμανίας κάνοντας λόγο για χρεοκοπία μιας προοδευτικής επιλογής των γερμανών πολιτών που οδήγησε σε στροφή στο συντηρητικό CDU και για αποτυχία της «αλλήθωρης», προς τα κεντροδεξιά, πολιτικής στη Γερμανία, που απώλεσε το ξεκάθαρο προοδευτικό πρόσημο. Επιπρόσθετα, οι τελευταίες εξελίξεις σηματοδοτούν την αδυναμία της Ευρώπης καθώς η ΕΕ δεν κατάφερε ποτέ να αποτελέσει μια πολιτικά ενοποιημένη επιλογή π.χ. το Ταμείο Ανάκαμψης χρηματοδότησε κάποιες δραστηριότητες, δεν διοχετεύτηκε προς όλη την κοινωνία.
Σε σχέση με την Ελλάδα, τόνισε ότι τροφοδοτούνται τα υπερκέρδη λίγων ομίλων όχι όμως προς όφελος της κοινωνίας και κατηγόρησε για υποκρισία την κυβέρνηση Μητσοτάκη σε σχέση με τις διάφορες δήθεν φιλελεύθερες, πράσινες πολιτικές που εξήγγειλε η ΝΔ.
Μείωση έμμεσων φόρων, ειδικό τέλος στα υπερκέρδη
Ο κ. Φάμελλος πρότεινε, από τα υπερέσοδα του ΦΠΑ που τον χαρακτήρισε ως άδικο φόρο, να μειωθούν οι έμμεσοι φόροι και να θεσπιστεί ειδικό τέλος στα 4,7 δισ. κερδών των τραπεζών και να επιστραφεί σε χρηματοδότηση της αποκεντρωμένης, μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας σε βάθος τετραετίας και η στεγαστική πολιτική. Στη συνέχεια το μέτρο αυτό να επεκτεθεί σε όλα τα υπερκέρδη μεγάλων ομίλων ώστα τα χρήματα αυτά να επιστραφούν στην αγορά.
Σχολιάζοντας δε τον αναπτυξιακό νόμο, τόνισε την ανάγκη χρηματοδότησης κλάδων με παραγωγικές επενδύσεις και όχι π.χ. των funds που παίρνουν κόκκινα δάνεια, επισημαίνοντας ότι «το αναπτυξιακό μοντέλο πρέπει να αλλάξει.»
Πολιτικές συγκλίσεις
Στο επίπεδο των πολιτικών πρωτοβουλιών, ο Σ. Φάμελλος τόνισε την ανάγκη για πολιτικό διάλογο και συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων για μια πρόταση προοδευτικής διακυβέρνησης και διεξόδου στις επόμενες εκλογές, ενώ υπογράμμισε ότι αυτή την πρόταση την απευθύνει ο ΣΥΡΙΖΑ εντός και εκτός βουλής.
Ειδικότερα για στην ερώτηση για το ενδεχόμενο συνεργασιών με ΠΑΣΟΚ ή Νέα Αριστερά, ο κ. Φάμελλος απάντησε εμφατικά ότι «το πηγαίνετε πολύ μακριά!», αλλά εστίασε στην ανάγκη τα προοδευτικά κόμματα να αποδείξουν ότι έχουν πολιτική βούληση, σχολιάζοντας ωστόσο ότι τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΕΑΡ «απέδειξαν ότι δεν έχουν βούληση σήμερα».