Στο 1,5 δισ ευρώ ανέρχεται ο δημοσιονομικός χώρος του 2026, στον οποίο θα στηριχθούν τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, σύμφωνα με τα όσα είπε ο Προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού Μιχάλης Αργυρού, μιλώντας στους δημοσιογράφους Νίκο Φιλιππίδη και Ελένη Στεργίου, στο πλαίσιο του 5ου OT FORUM. Ο ίδιος σημείωσε ότι «οι ανακοινώσεις θα γίνουν τον Σεπτέμβριο» αλλά «η διακηρυγμένη θέση της κυβέρνησης» είναι στην κατεύθυνση της ελάφρυνσης της φορολογίας εισοδήματος.
Όπως εξήγησε ο ίδιος, η πρώτη αναγκαιότητα είναι η στήριξη των εργαζομένων και η μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης. Κι αυτό γιατί -πέραν όλων των άλλων- «δίνει κίνητρα σε περισσότερους να πάνε στην αγορά εργασίας» αλλά και «κίνητρο για τις επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα». Ο κ. Αργυρού πρόσθεσε πως είναι «Σημαντικό να προσεγγίσεις τη γεννιά του brain drain», ενώ το μέτρο της ελάφρυνσης της φορολογίας του εισοδήματος θα «είναι υπέρ της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας», αποφεύγοντας, ωστόσο, να γίνει συγκεκριμένος, καθώς σημείωσε πως «το τι ακριβώς θα ανακοινωθεί θα φανεί».

Σε άλλο σημείο ο Προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού υποστήριξε ότι η αλλαγή της φορολογικής κλίμακας και των φορολογικών συντελεστών βρίσκεται στην προτεραιότητα της κυβέρνησης, τονίζοντας παράλληλα ότι όλα γίνονται στο πλαίσιο της δημοσιονομικής σταθερότητας.
Ρήτρα διαφυγής
Αναφορικά με το πώς προκύπτει ο δημοσιονομικό χώρος για το 2026, ο κ. Αργυρού τον προσδιόρισε στο 1,5 δισ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αυτό το ποσό εμπεριέχεται τόσο το 1,1 δισ. ευρώ μέτρων που ανακοινώθηκε πριν λίγες ημέρες, ενώ έχουν συνυπολογιστεί και τα 600 εκατ. ευρώ που προκύπτουν από την εφαρμογή της ρήτρας διαφυγής, κάτι που είπε και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης, μιλώντας στο 5ο OT FORUM. Τα παραπάνω ποσά γίνονται με βάση τις σημερινές εκτιμήσεις ενώ δεν αποκλείεται να «έχουμε μια θετική έκπληξη που θα μπορούσε να μα βοηθήσει και το 2026», σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε ο κ. Αργυρού αλλά «Αυτό θα το γνωρίζουμε αργότερα», όπως συνέβη και για τα στοιχεία του 2024.