Τα θετικά βήματα προόδου που έχει καταγράψει η ελληνική οικονομία μεταξύ άλλων στο μέτωπο των επενδύσεων και της φοροδιαφυγής υπογράμμισαν από το βήμα του 5ου ΟΤ Forum ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας στέλνοντας πολλαπλά μηνύματα στον κόσμο της οικονομίας και των επιχειρήσεων εντός και εκτός των συνόρων.
Ο κ. Πιερρακάκης ανοίγοντας τις εργασίες του 5ου ΟΤ Forum σε μια ομιλία που επιφύλαξε πολλές ειδήσεις αναφέρθηκε στο φλέγον ζήτημα της παραοικονομίας που «ταλαιπωρεί» διαχρονικά την ελληνική αγορά και υπονομεύει τις δυνατότητες μιας στέρεης και δίκαιης ανάπτυξης.
Τα POS και η μάχη κατά της φοροδιαφυγής
Σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, η παραοικονομία έχει χτυπηθεί σε σημαντικό βαθμό τα τελευταία χρόνια, έχοντας πλέον υποχωρήσει σε επίπεδα κάτω του 15% από 30% προηγουμένως, γεγονός που όπως είπε θα αποτυπωθεί στη μελέτη του ΔΝΤ που θα δημοσιεύσει το επόμενο διάστημα.
Καταλυτικό ρόλο στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, συμπλήρωσε ο κ. Πιερρακάκης, έπαιξε η σύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές. Κάτι που αναγνωρίστηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του υπουργού, στο πλαίσιο της Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Η διοίκηση Τραμπ και οι αμερικανικές επενδύσεις
Ο κ. Πιερρακάκης σχολιάζοντας την προοπτικές προσέλκυσης αμερικανικών κεφαλαίων και εάν υπάρχει αλλαγή σκηνικού με την επιστροφή Τραμπ στον Λευκό Οίκο αναφέρθηκε στις αμερικανικές επενδύσεις που έχουν υλοποιηθεί ήδη στην χώρα μας. «Το 2019 ήμασταν στη λίστα 301 του αμερικανικού εμπορίου. Είναι μια λίστα που δε θέλεις να είσαι εκεί. Βγήκαμε από τη λίστα και ήρθε η Google, η Amazon και η Microsoft», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Πιερρακάκης : H παραοικονομία έχει χτυπηθεί σε σημαντικό βαθμό τα τελευταία χρόνια, έχοντας πλέον υποχωρήσει σε επίπεδα κάτω του 15% από 30% προηγουμένως,
Σε παρόμοιο μήκος κύματος και η τοποθέτηση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος μιλώντας στο ΟΤ Forum υπογράμμισε την πολύ καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας. «Η Ελλάδα έχει επιστρέψει στην κανονικότητα», είπε με νόημα.
Δεν παρέλειψε ωστόσο να στείλει και μήνυμα για την παραμονή στο δρόμο της δημοσιονομικής υπευθυνότητας και τήρησης του κανόνα του πλεονάσματος και των δαπανών. «Η συνταγή για την Ελλάδα ως χώρα που μπαίνει στην κανονικότητα… είναι να συνεχίσουμε τη δημοσιονομική υπευθυνότητα και σταθερότητα», ανέφερε και επέμεινε στο τρίπτυχο: Δημοσιονομική υπευθυνότητα, μεταρρυθμίσεις και χρηματοοικονομική σταθερότητα.
Δεν δίστασε πάντως να επικροτήσει τη στάση της κυβέρνησης να μοιράσει ένα μέρος του πλεονάσματος που εξήγγειλε σε επενδύσεις αλλά και την ορθή στάση να κατευθύνεται ένα μεγάλο μέρος στη μείωση του δημοσίου χρέους.
Έμφαση στις μεταρρυθμίσεις
Ειδική μνεία έκανε στα ζητήματα των μεταρρυθμίσεων, λέγοντας πως πρέπει «να χτυπήσουμε το κακό στο κεφάλι» για να συμπληρώσει με νόημα πως «η δικαιοσύνη καθυστερεί». Ακόμη, αναφέρθηκε στην στενότητα της αγοράς εργασίας και στην ανισορροπία στις δεξιότητες που απαιτούνται ενώ τόνισε την ανάγκη να αρθούν τα εμπόδια για να αυξηθεί η παραγωγή.
Στουρνάρας: Η συνταγή για την Ελλάδα, ως χώρα που μπαίνει στην κανονικότητα… είναι να συνεχίσουμε τη δημοσιονομική υπευθυνότητα και σταθερότητα
Ολα τα διαρθρωτικά προβλήματα της Ελλάδας, επεσήμανε καταλήγουν στο μεγάλο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Βέβαια, όπως έσπευσε να τονίσει, «ένα μέρος από αυτό οφείλεται στο ότι αναπτυσσόμαστε περισσότερο σε σχέση με άλλες χώρες», αλλά πρόσθεσε ότι είναι καλύτερο για την Ελλάδα να πιάσει ένα λογικό ποσοστό της τάξης του 3% και όχι 6%, όπως είναι σήμερα.
Ο αντίκτυπος των δασμών Τραμπ
Όσον αφορά στον αντίκτυπο της δασμολογικής πολιτικής του νέου Αμερικανού προέδρου στη χώρα μας, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε πως οι άμεσες επιπτώσεις είναι μικρές για αυτό και η ΤτΕ δεν έχει προχωρήσει στην αναθεώρηση του 2,3% για την ανάπτυξη.