Οι πρώτες 100 ημέρες της δεύτερης θητείας του Ντόναλντ Τραμπ χαρακτηρίστηκαν από αυξημένη πολιτική αβεβαιότητα, αλλαγές στην εμπορική πολιτική και ανησυχητικές αντιδράσεις από τις χρηματιστηριακές αγορές. Πλέον οι επενδυτές έχουν να αντιμετωπίσουν σημαντικές προκλήσεις, ενώ καλούνται να προσαρμοστούν σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον.
Αυτή ήταν η ουσία του roundtable που διοργάνωσε η UBS για τις «100 ημέρες του Τραμπ» (100 days of Trump 2.0), όπου μίλησαν οι Mark Haefele (Chief Investment Officer), Paul Donovan (Chief Economist), Nadia Lovell (Senior Equity Strategist) και Dominic Schnider (Head Global FX & Commodity).
Η ανάλυση του τι έχει γίνει μέχρι τώρα κρίνεται απαραίτητη, καθώς ο Πρόεδρος Τραμπ υπέγραψε περισσότερα από 140 προεδρικά διατάγματα στις πρώτες 100 ημέρες της θητείας του—περισσότερα από οποιονδήποτε πρόσφατο πρόεδρο—με στόχο τη μεταρρύθμιση της κυβερνητικής γραφειοκρατίας, την αναμόρφωση των παγκόσμιων εμπορικών σχέσεων και της εξωτερικής πολιτικής, την ανατροπή πολλών ενεργειών της προηγούμενης κυβέρνησης και την αποκατάσταση της εξουσίας στην εκτελεστική εξουσία.
Οι Ρεπουμπλικανοί στο Κογκρέσο έχουν δείξει ελάχιστο ενδιαφέρον να ανακόψουν τη φιλόδοξη ατζέντα του προέδρου, καθώς προχωρούν γρήγορα στην ψήφιση του βασικού του νομοσχεδίου για την επέκταση των φοροαπαλλαγών του 2017. Τα δικαστήρια έχουν παρέμβει επιλεκτικά για να επιβραδύνουν ή να αναστείλουν ορισμένα από τα διατάγματα. Περισσότερες νομικές προσφυγές βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά με αβέβαια αποτελέσματα.

Επιπτώσεις από τις εμπορικές πολιτικές και την πολιτική αβεβαιότητα
Η υιοθέτηση δασμών και οι εκτελεστικές εντολές που υπέγραψε ο Τραμπ στις πρώτες 100 ημέρες της δεύτερης θητείας του είχαν σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία των ΗΠΑ και στις αγορές. Η αβεβαιότητα που δημιούργησαν οι συνεχείς αλλαγές στην πολιτική του προκάλεσε αναταράξεις, με την αγορά να ανταποκρίνεται θετικά σε κάποιες αποφάσεις, αλλά και να ανησυχεί για τις συνέπειες της εμπορικής πολιτικής και των νέων δασμών.
Ο χρυσός, ως παραδοσιακό “καταφύγιο ασφαλείας”, βρέθηκε σε ιστορικά υψηλά, ενώ οι μετοχές παρουσίασαν αστάθεια λόγω των νέων αυτών πολιτικών.
Η αβεβαιότητα στην εμπορική πολιτική πιθανότατα θα παραμείνει αυξημένη, ακόμη κι αν αρχίσει να μειώνεται από τα σημερινά ακραία επίπεδα. Μόλις ανακοινωθεί η πρώτη εμπορική συμφωνία, αυτή θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο αναφοράς που θα βοηθήσει στο να διαμορφωθούν οι προσδοκίες για μελλοντικές συμφωνίες.
Αναμένεται η κυβέρνηση να καταλήξει σε συμφωνίες που θα μειώνουν ορισμένους δασμούς, ενώ οι επιχειρήσεις θα προσαρμοστούν σε ένα νέο, υψηλότερο επίπεδο δασμών, σύμφωνα με τη UBS.
Οικονομικές προβλέψεις
Σύμφωνα με τους αναλυτές της UBS, η ανάπτυξη του ΑΕΠ στις ΗΠΑ για το 2025 αναμένεται να είναι χαμηλότερη από τις αρχικές εκτιμήσεις, ενώ οι τιμές των καταναλωτικών αγαθών θα αυξηθούν περισσότερο από ό,τι είχε προβλεφθεί στην αρχή του έτους.
Οι δασμοί είναι στασιμοπληθωριστικοί και η αβεβαιότητα της πολιτικής επηρεάζει αρνητικά την οικονομική δραστηριότητα. Σύμφωνα με έρευνες οικονομολόγων, η διάμεση πρόβλεψη του Bloomberg για την ανάπτυξη του ΑΕΠ των ΗΠΑ το 2025 έχει μειωθεί από 2,1% στην αρχή του έτους σε 1,4% στα τέλη Απριλίου. Οι τιμές καταναλωτή προβλέπεται πλέον να αυξηθούν κατά 3,2% το 2025, έναντι της αρχικής εκτίμησης για άνοδο 2,5%. Πιστεύουμε ότι οι δασμοί και η γενικότερη πολιτική αβεβαιότητα είναι πιθανό να έχουν σχετικά μεγαλύτερο αντίκτυπο στην οικονομία των ΗΠΑ από ό,τι στις περισσότερες άλλες μεγάλες παγκόσμιες οικονομίες.
Πλέον η UBS αναμένει οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ της τάξεως του 1,5% το 2025, έναντι προβλέψεων για πάνω από 2,0% νωρίτερα μέσα στο έτος. Για τη ζώνη του ευρώ αναμένουμε ανάπτυξη 0,7% το 2025 (περίπου 0,2 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις) και κάτω από 4% για την Κίνα (περίπου 0,5 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα).
Επίσης, πιστεύει ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed) θα μειώσει τα επιτόκια κατά 75-100 μονάδες βάσης ξεκινώντας από τον Σεπτέμβριο, όταν αναμένεται να εμφανιστεί αδυναμία στην αγορά εργασίας.
Ωστόσο, βραχυπρόθεσμα, η ευελιξία της Fed όσον αφορά την πολιτική της φαίνεται να είναι περιορισμένη, καθώς πρέπει να ισορροπήσει μεταξύ των ανησυχιών για την ανάπτυξη και του κινδύνου αναζωπύρωσης του πληθωρισμού.
Αυτή η ένταση στην εντολή της νομισματικής πολιτικής προκάλεσε τον πρόεδρο να απειλήσει για άλλη μια φορά με αποπομπή του προέδρου της Fed, Jerome Powell, προτού ανακαλέσει τη δήλωση εν μέσω της αναστάτωσης στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Στρατηγικές για επενδυτές
Η UBS συνιστά στους επενδυτές να προετοιμαστούν για την αυξημένη μεταβλητότητα, επενδύοντας σε στρατηγικές που να εξασφαλίζουν προστασία του κεφαλαίου και εκμεταλλεύονται τις ευκαιρίες που δημιουργούνται από τις αναταράξεις στην αγορά.
Την ίδια ώρα, η αλλαγή στάσης της κυβέρνησης Τραμπ σχετικά με τους δασμούς, ως απάντηση στην αναστάτωση στις αγορές μετοχών και ομολόγων, δείχνει κάποια ευαισθησία στο άγχος των αγορών, κάτι που υποδηλώνει την ύπαρξη ενός είδους «Trump put» (μιας άτυπης εγγύησης ότι θα ληφθούν μέτρα για την προστασία των αγορών).
Καθώς πολλές χώρες εκφράζουν την πρόθεση να διαπραγματευτούν με τις ΗΠΑ για την εμπορική πολιτική, και καθώς η κυβέρνηση Τραμπ δέχεται πίεση να επιδείξει κάποια «επιτυχία», η UBS αναμένει να υπάρξουν διάφορες συμφωνίες ή εξαιρέσεις ανά τομέα κατά τη διάρκεια της 90ήμερης περιόδου παύσης, η οποία ενδέχεται να παραταθεί για να δοθεί περισσότερος χρόνος για διαπραγματεύσεις.
Η επένδυση σε ομόλογα υψηλής ποιότητας και η διαφοροποίηση των χαρτοφυλακίων παραμένουν σημαντικές στρατηγικές, ενώ οι επενδυτές καλούνται να αναζητήσουν ευκαιρίες σε περιοχές όπως το ασήμι και το χρυσό, τα οποία φαίνεται να παραμένουν ισχυρά στηριγμένα από την ζήτηση για “ασφαλή καταφύγια”.
Ο δείκτης S&P 500 έχει επίσης ιστορικά παρουσιάσει καλή απόδοση μετά από περιόδους αυξημένης μεταβλητότητας στις αγορές. Αν και κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, σύμφωνα με δεδομένα από το 1990, όταν ο δείκτης VIX ξεπερνά τις 40 μονάδες (έφτασε μέχρι και τις 60 στις αρχές Απριλίου), οι μέσες αποδόσεις για τον επόμενο χρόνο στον S&P 500 υπερβαίνουν το 30%.
Έτσι, η UBS αναμένει ότι ο S&P 500 θα φτάσει τις 5.800 μονάδες έως το τέλος του 2025, καθώς η αβεβαιότητα γύρω από τους δασμούς υποχωρεί, η Fed πιθανότατα μειώνει τα επιτόκια, και η προσοχή των επενδυτών στρέφεται στην προοπτική ανάκαμψης των κερδών των αμερικανικών εταιρειών το 2026.
