Σοβαρούς κινδύνους για την Αττική εγείρει η ματαίωση του Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) Αργυρούπολης κυρίως λόγω της αύξησης στη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας που θα επιφέρει τα επόμενα χρόνια η ανάπτυξη της νέας «πόλης» στο Ελληνικό, αλλά και του εξηλεκτρισμού των λιμανιών (το λεγόμενο cold ironing). Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, κ. Μάνος Μανουσάκης, μιλώντας στο 5ο OT FORUM, στο λεκανοπέδιο έπρεπε να λειτουργούν πέντε ΚΥΤ ούτως ώστε το ηλεκτρικό σύστημα να είναι απολύτως ασφαλές.
«Έχουμε τέσσερα ΚΥΤ γιατί ποτέ δεν υλοποιήσαμε το πέμπτο της Αργυρούπολης. Το έργο έχει ματαιωθεί (σ.σ. λόγω αντιδράσεων και δικαστικών εμπλοκών). Πρέπει να ξανα-ξεκινήσει η συζήτηση με την τοπική κοινωνία και την πολιτεία, προκειμένου να έχουμε το 5ο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης που χρειαζόμαστε στην Αττική. Ξανανοίγουμε τη συζήτηση, διότι με το Ελληνικό και το cold ironing το φορτίο της Αττικής θα ανέβει», επεσήμανε ο επικεφαλής του Διαχειριστή.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η διασφάλιση της ασφαλούς ηλεκτροδότησης είναι τόσο σημαντική ώστε «οι απαραίτητες υποδομές, οι οποίες με τον έναν άλλο τρόπο επιβαρύνουν, πρέπει με κάποιο τρόπο να μοιραστούν στη χώρα, προκειμένου να διασφαλίσουμε την ομαλή ηλεκτροδότηση» καθώς η καθυστέρηση αυτών των έργων θα αυξήσει τις πιθανότητες τοπικών διακοπών ή, ανάλογα και με τις συνθήκες, και ολικού blackout.
Τρεις κρίσιμες διασυνδέσεις
Τέτοια έργα, τα οποία πρέπει απρόσκοπτα να προχωρήσουν, είναι οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις Κορίνθου – Αττικής, Χανίων – Δαμάστας Ηρακλείου και Λάρυμνας – Αλιβερίου. «Η διασύνδεση της Αττικής με την Κόρινθο είναι πάρα πολύ σημαντική. Ωστόσο, ήδη έχουν ξεκινήσει αντιδράσεις που αφορούν την όδευση της γραμμής από ορισμένα οικόπεδα. Αν δεν έχουμε διασύνδεση της Αττικής με την Κόρινθο, η Πελοπόννησος δεν θα παραμείνει ενεργειακά ασφαλής. Το γεγονός ότι δεν είχαμε τον Δυτικό Διάδρομο (σ.σ. λόγω της δικαστικής διαμάχης με την Ιερά Μονή Αγίων Θεοδώρων) καθιστούσε την Πελοπόννησο ανασφαλή για χρόνια. Τώρα επιτέλους ολοκληρώθηκε με μια παράκαμψη, την οποία ωστόσο πληρώσαμε όλοι περισσότερο ακριβά», τόνισε ο κ. Μανουσάκης.
Επίσης, το επίπεδο ασφαλείας του ηλεκτρικού δικτύου περιορίζεται και από την καθυστέρηση της νέας γραμμή μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας Χανίων – Δαμάστας Ηρακλείου. Όπως εξήγησε ο επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ, με τη λειτουργία των δύο καλωδίων διασύνδεσης του νησιού με το ηπειρωτικό σύστημα (Πελοποννήσου – Κρήτης και Αττικής Κρήτης) «για να είναι απόλυτα ασφαλές το σύστημα χρειάζεται και το καλώδιο Χανίων – Ηρακλείου που θα συνδέει τις δύο γραμμές, καθώς εάν δεν το κάνουμε, μειώνεται το επίπεδο της ασφάλειας». Επίσης στα βασικά έργα για την ασφάλεια του συστήματος περιλαμβάνεται και η γραμμή Λάρυμνας – Αλιβερίου.
Άμεσα οι υπογραφές για το καλώδιο Ελλάδας – Ιταλίας
Όσο για την ενίσχυση των διασυνδετικών γραμμών της Ελλάδας με τις γειτονικές χώρες, το αμέσως επόμενο διάστημα ο ΑΔΜΗΕ υπογράφει συμφωνία με τον αντίστοιχο Ιταλό Διαχειριστή για το δεύτερο καλώδιο που θα ενώνει ηλεκτρικά τις δύο χώρες. «Το 50% της ρυθμιζόμενης βάσης του καλωδίου θα το έχει ο ΑΔΜΗΕ και το υπόλοιπο 50% ο Ιταλός Διαχειριστής. Είχαμε το προηγούμενο διάστημα διαπραγματεύσεις, σε τεχνικό επίπεδο για το πώς θα μοιραστούμε τις αρμοδιότητες του έργου, τι τεχνολογίες θα χρησιμοποιηθούν κλπ. Έχουμε καταλήξει και το έργο θα μπει στις ράγες. Απομένει η έγκριση από τις Ρυθμιστικές Αρχές των δύο χωρών καθώς εντάσσεται στα 10ετή μας πλάνα», σημείωσε ο κ. Μανουσάκης. Και πρόσθεσε: «Η δεύτερη διασύνδεση Ελλάδας – Ιταλίας είναι πάρα πολύ σημαντική διότι η πρώτη είναι εδώ και χρόνια συνεχώς “γεμάτη”. Υπάρχει μεγάλη ανάγκη και θα βοηθήσει να εξαχθεί από την Ελλάδα ενέργεια προς την Ιταλία, κατά κύριο λόγο, αφού η Ιταλία είναι κυρίως εισαγωγική».
Ψηφιοποίηση της συντήρησης του συστήματος και AI
Εκτός από την ψηφιοποίηση του ηλεκτρικού συστήματος, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ, προτεραιότητα αποτελεί η ψηφιοποίηση και της συντήρησής του, η οποία περιλαμβάνεται και στην στρατηγική του ΑΔΜΗΕ για την τετραετία 2024 – 2028. «Η συντήρηση του συστήματος, παραδοσιακά σε όλους τους Διαχειριστές, γίνεται με έναν κάπως αναλογικό τρόπο. Θέλουμε και έχουμε ήδη ξεκινήσει να εισάγουμε drones και κάμερες, να έχουμε άμεση επίβλεψη. Όταν συμβεί μια βλάβη να μπορέσουμε να στείλουμε ένα drone, να δούμε σε ένα δευτερόλεπτο τι ακριβώς έχει συμβεί προκειμένου να επιταχύνουμε την αποκατάστασή της. Και για να τα κάνουμε όλα αυτά χρειαζόμαστε ένα ψηφιακό κέντρο ελέγχου – αντίστοιχο με το Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας που έχουμε σήμερα – για τη συντήρηση. Έχει ήδη δρομολογηθεί, είναι επενδύσεις που θα κάνουμε το αμέσως επόμενο διάστημα», υπογράμμισε, συμπληρώνοντας ότι παράλληλα εισάγεται και ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, όπως μια AI πλατφόρμα για τους χειρισμούς όλων των μηχανημάτων ώστε κάθε τεχνικός θα έχει απευθείας πρόσβαση σε κάθε είδους πληροφορία.
Επίσης, ο ΑΔΜΗΕ επενδύει και στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο (cyber security). Ήδη εδώ και δυόμισι χρόνια λειτουργεί ένα Security Operations Center. «Θέλουμε να είμαστε συνεχώς στην αιχμή της τεχνολογίας για να μην απειληθεί το εθνικό σύστημα μεταφοράς. Είμαστε υποχρεωμένοι να θωρακιστούμε», κατέληξε ο κ. Μανουσάκης.