Χωρίς παρεκκλίσεις θα συνεχίσουν οι ελληνικές τράπεζες τα σχέδια συγχωνεύσεων και εξαγορών (M&A) τους παρά τις αναταράξεις που έχουν δημιουργήσει στις αγορές οι δασμοί του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, αναφέρει στην έκθεσή της η Standard and Poor’s.
Το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν ανήκει στις 10 κορυφαίες χώρες της ΕΕ σε εξαγωγές προς τις ΗΠΑ την καθιστά σχετικά προστατευμένη από τις διακυμάνσεις των δασμών σε σύγκριση με γειτονικές της χώρες.
Οι πρόσφατες αναδιαρθρώσεις τους τις έχουν καταστήσει ενεργούς παίκτες σε κινήσεις εξαγορών και όχι παθητικούς στόχους
Η αβεβαιότητα σχετικά με τους δασμούς στην πραγματικότητα θα μπορούσε να ενισχύσει τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών στον τομέα του M&A, εάν οδηγήσει σε μεγαλύτερη χρηματοπιστωτική αυτονομία εντός της ΕΕ, υπογραμμίζει η Ελένη Ισμαήλου, αντιπρόεδρος του τμήματος έρευνας της Axia Ventures Grou . Όχι μόνο θα μπορούσαν να προσελκύσουν αυξημένο ενδιαφέρον εάν η περιφερειακή ενοποίηση αποκτήσει μεγαλύτερη σημασία, αλλά οι πρόσφατες αναδιαρθρώσεις τους τις έχουν καταστήσει ενεργούς παίκτες σε κινήσεις εξαγορών και όχι παθητικούς στόχους, σημειώνει.
Η δραστηριότητα των ελληνικών τραπεζών στον τομέα του M&A καθορίζεται κυρίως από «μακροπρόθεσμους στρατηγικούς στόχους και όχι από βραχυπρόθεσμες γεωπολιτικές αναταράξεις» τονίζει η κα Ισμαήλου. Επιπλέον, πρόσθεσε ότι οι αμερικανικοί δασμοί δεν έχουν επηρεάσει ουσιαστικά τις τρέχουσες ή προγραμματισμένες συμφωνίες.
Τράπεζες όπως η Πειραιώς και η Alpha Bank έχουν πολλαπλές εξαγορές σε εξέλιξη και έχουν δείξει την επιθυμία τους να συνεχίσουν τη δραστηριότητα τους στον τομέα του M&A, που θα τροφοδοτηθεί από τα πλεονάζοντα κεφάλαια που έχουν συσσωρεύσει μέσω της βελτίωσης των ισολογισμών τους.
Παρόλο που οι παγκόσμιες εμπορικές εντάσεις αυξάνουν τους κινδύνους εκτέλεσης των κινήσεων M&A, αυτοί αναμένεται να είναι διαχειρίσιμοι για τις ελληνικές τράπεζες λόγω του μεγέθους των συμφωνιών και του ιστορικού τους στην ολοκλήρωση εξαγορών, εκτιμά ο Andrea Costanzo, αντιπρόεδρος του τμήματος Ευρωπαϊκών Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων της Morningstar DBRS.
Οι επενδυτές έχουν ήδη αντιδράσει στη μεταβλητότητα των αγορών, προχωρώντας σε θετική επανεκτίμηση των μετοχών των ελληνικών τραπεζών, με τις αποτιμήσεις να πλησιάζουν στη 1 φορά την λογιστική τους αξία για το 2025 και να μειώνουν το χάσμα με τις ευρωπαϊκές τράπεζες, επισημαίνει ο Δημήτρης Γιαννούλης, αναλυτής της ResearchGreece. Μετά τους νέους δασμούς, οι επενδυτές αναζητούν εναλλακτικούς προορισμούς επένδυσης στην Ευρώπη, πρόσθεσε.

Συμφωνίες σε εξέλιξη
Αν και οι συμφωνίες που ανακοινώθηκαν πρόσφατα από τις ελληνικές τράπεζες δεν είναι μετασχηματιστικές, αντιπροσωπεύουν τα πρώτα βήματα για την αύξηση της κλίμακας, την ενίσχυση της γεωγραφικής διαφοροποίησης και την επέκταση των προσφερόμενων προϊόντων, σημειώνει ο Costanzo. Η ανάπτυξη σε τομείς που παράγουν αμοιβές, όπως η διαχείριση περιουσιακών στοιχείων, η ασφάλιση και η επενδυτική τραπεζική, αποτελεί βασικό θέμα, ανέφερε ο Γιαννούλης.

Αlpha Bank
Η Αlpha Bank έχει ανακοινώσει τέσσερις συμφωνίες μέχρι στιγμής το 2025, συμπεριλαμβανομένων των εξαγορών της κυπριακής τράπεζας AstroBank PCL, της επενδυτικής εταιρείας Axia Ventures Group Ltd. και της πλατφόρμας πληρωμών Flexfin.
Για την Αlpha Bank, κάθε συγχώνευση ή εξαγορά πρέπει να είναι κερδοφόρα, να παράγει απόδοση επένδυσης τουλάχιστον 15% και να μην επηρεάζει τις τακτικές διανομές μερισμάτων, εξηγεί ο CEO Βασίλειος Ψάλτης κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης για τα οικονομικά αποτελέσματα στις 28 Φεβρουαρίου.
«Δεν θα μείνουμε αδρανείς εάν υπάρχουν ευκαιρίες που μπορούν να δημιουργήσουν αξία για τους μετόχους μας», τόνισε ο Ψάλτης. «Και πιστέψτε με, στο τρέχον περιβάλλον, υπάρχουν πολλές τέτοιες ευκαιρίες».
Eurobank
Η Eurobank προχώρησε τον Φεβρουάριο στην ανάληψη του πλήρους ελέγχου της κυπριακής Hellenic Bank PCL. Τον Απρίλιο, ολοκλήρωσε την εξαγορά της CNP CYPRUS Insurance Holdings Ltd. μέσω της Ελληνικής Τράπεζας, μια συμφωνία που «δημιουργεί τον μεγαλύτερο ασφαλιστικό πάροχο στη χώρα και τη δυνατότητα να διερευνήσει τις ανεκμετάλλευτες δυνατότητες bancassurance» επισημαίνει ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής κλήσης για τα κέρδη της 27ης Φεβρουαρίου.
Η τράπεζα έχει πάνω από 1,5 δισ. ευρώ ικανότητα για συγχωνεύσεις και εξαγορές, δήλωσε ο Καραβίας. Οι όποιες συμφωνίες θα πραγματοποιηθούν κατά πάσα πιθανότητα στην Ελλάδα, την Κύπρο, τη Βουλγαρία ή το Λουξεμβούργο και στους τομείς των τραπεζών, των ασφαλίσεων ή της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, είπε.
Η Eurobank ενδιαφέρεται επίσης να δει αν θα μπορούσε να επωφεληθεί από το Danish Compromise, που επιτρέπει στις τράπεζες να πραγματοποιούν εξαγορές μέσω των ασφαλιστικών τους δραστηριοτήτων με ευνοϊκούς κεφαλαιακούς όρους.
«Αν το Danish Compromise μπορεί να εφαρμοστεί και για μια τράπεζα του μεγέθους μας, αυτό θα είναι κάτι θετικό και θα το εξετάσουμε πολύ σοβαρά», σημείωσε ο Καραβίας.
Τον Μάρτιο, η Piraeus ανακοίνωσε την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής από την CVC Capital Partners PLC για 600 εκατ. ευρώ. Η τράπεζα έχει δηλώσει ότι οποιεσδήποτε μελλοντικές συγχωνεύσεις δεν θα γίνουν εις βάρος των μετόχων.
Σταθερές Προοπτικές
Η ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων των ελληνικών τραπεζών αναμένεται να παραμείνει υγιής το 2025, με τους δείκτες μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) να μειώνονται περαιτέρω για τρεις από τις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Visible Alpha, θυγατρικής της S&P Global Market Intelligence.

Ο δείκτης CET1 θα αυξηθεί σε όλες τις μεγάλες ελληνικές τράπεζες, εκτός από την Εθνική Τράπεζα. Οι ανακοινώσεις για δασμούς δεν θα έχουν άμεση αρνητική επίδραση στις ελληνικές τράπεζες βραχυπρόθεσμα, αν και υπάρχουν έμμεσες επιπτώσεις λόγω των σχέσεων της Ελλάδας με ευρωπαϊκές χώρες που έχουν ισχυρές συνεργασίες με τις ΗΠΑ, ανέφερε ο Costanzo.
Οι ανακοινώσεις για τους δασμούς δεν θα πρέπει να έχουν έντονο αρνητικό αντίκτυπο στις ελληνικές τράπεζες βραχυπρόθεσμα, αν και υπάρχουν έμμεσες επιπτώσεις, δεδομένων των υφιστάμενων σχέσεων της Ελλάδας με ευρωπαϊκές χώρες που είναι περισσότερο αφοσιωμένες σε καθιερωμένες συνεργασίες με τις ΗΠΑ, δήλωσε ο Costanzo.
Οι κυριότεροι κίνδυνοι θα ήταν οι δευτερογενείς επιπτώσεις που θα προκαλούσε μια ύφεση στην Ευρώπη ή στην Ελλάδα ειδικά, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει τα επιχειρηματικά σχέδια των πιθανών στόχων και να ασκήσει πίεση στη ρευστότητα και την ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών, δήλωσε ο Γιαννούλης.