Αν και το άνοιγμα του νέου καταστήματος του ΙΚΕΑ στην Oxford Street καθυστέρησε περίπου 18 μήνες, είναι πλέον γεγονός.
Πώς θα ταιριάξει το νέο κατάστημα σε μια γειτονιά που κάποτε «φιλοξενούσε» καταστήματα όπως τα Maple & Co, Waring & Gillow, Liberty και Heals, οι βιτρίνες των οποίων γέμιζαν από πολυτελή κομμάτια επίπλων, που αργότερα εισήγαγαν το μοντερνισμό στις μάζες;
Θα αναβιώσει το νέο ΙΚΕΑ την Oxford Street;
Το νέο κατάστημα έχει ανοίξει στο χώρο που πριν καταλάμβανε το Topshop και πιο πριν το πολυκατάστημα Peter Robinson.
Καταλαμβάνει 5.800 τ.μ. και είναι έργο του αρχιτεκτονικού γραφείου Building Design Partnership, το οποίο σχεδίασε και το αντίστοιχου μεγέθους –αλλά όχι τόσο κεντρικό– κατάστημα του Hammersmith το 2022.
Ο Σουηδός λιανοπωλητής έχει δημιουργήσει ένα κατάστημα που απευθύνεται σε πελάτες του Λονδίνου, οι οποίοι, όπως γνωρίζουμε, διαμένουν σε χώρους με περιορισμένα τετραγωνικά.
«Το ιδιαίτερα μοναδικό χαρακτηριστικό του καταστήματος της Oxford Street είναι αυτό που αποκαλούμε «συστάδες πολιτισμού» – κάθε δωμάτιο έχει σχεδιαστεί από κάποιον που ζει στο Λονδίνο», δήλωσε ο διευθυντής αγοράς της IKEA, Matt Gould, στο Dezeen.
«Θέλαμε να μείνουμε πιστοί στους χώρους στους οποίους ζουν οι άνθρωποι στο Λονδίνο», προσθέτει.
Ο δήμαρχος Sadiq Khan ήταν στα εγκαίνια, διαλαλώντας την αναβίωση ενός δρόμου που έχει υποστεί δεκαετίες παρακμής, σχολιάζουν οι Financial Times (FT).
IKEA has officially moved into Oxford Street!
A huge vote of confidence in London and our plans to unlock Oxford Street’s true potential ⬇️ pic.twitter.com/sWX51ztpQw
— Sadiq Khan (@SadiqKhan) May 6, 2025
Αν τα παλιά πολυκαταστήματα της Oxford Street προσπαθούσαν να «αποπλανήσουν» τους πελάτες τους μέσα από την πολυτέλεια, το νέο ΙΚΕΑ σκοπεύει να εντυπωσιάσει με την ποσότητα και τις χαμηλές τιμές.
Ο Edwin Heathcote των FT περιγράφει: «Καθώς παρακολουθούσα κυρίως νεαρούς πελάτες να γεμίζουν τις τσάντες τους με πιάτα και σετ μαχαιροπίρουνων των 0,75€ φθηνότερα από μια σακούλα πατατάκια, δεν μπορούσα παρά να αναρωτηθώ αν αυτό είναι όντως το μέλλον».
Μια γενιά που θέλει να ξεφύγει από την αισθητική των γονιών τους
Εξηγεί ότι η επιτυχία της αλυσίδας στο Ηνωμένο Βασίλειο βασίστηκε σε μια γενιά που απεγνωσμένα ήθελε να ξεφύγει από την αισθητική των σπιτιών των γονιών της.
Ήθελαν να ζήσουν σαν σύγχρονοι ενήλικες σε μοντέρνα σπίτια, με κομψά ράφια και ωραία τραπεζάκια σαλονιού, βενετσιάνικα στόρια αντί για swags, να ζήσουν όπως οι άνθρωποι στα lofts.
Το κόλπο του λιανοπωλητή ήταν να δημιουργήσει «συνεκτικά» περιβάλλοντα δωματίων που επέτρεπαν στους πελάτες να βλέπουν τον εαυτό τους σε ένα σύγχρονο περιβάλλον πλήρως εξοπλισμένο με ταιριαστά έπιπλα, καλά φωτισμένο, με χρωματικά ταιριαστά και διασκεδαστικά.

H κριτική των Βρετανών αρθρογράφων
Προς το παρόν, πάντως, οι αρθρογράφοι που ασχολήθηκαν με το θέμα και επισκέφτηκαν το κατάστημα, δεν εκφράστηκαν με κολακευτικά σχόλια.
«Είναι ένα περίεργο θέαμα…Οι βιτρίνες είναι μαυρισμένες με μεγάλες, άσχημες διαφημίσεις. Πρόκειται για μια βιτρίνα που δεν επιστρέφει τίποτα στο δημόσιο χώρο», αναφέρει ο Heathcote.
Ένας από τους χώρους θυμίζει στην Clare Dowdy του Design Week τα γνωστά, αφορολόγητα καταστήματα σε αεροδρόμια. «Χωρίς φυσικό φως, και με βέλη και γραμμές στο πάτωμα που σε καθοδηγούν προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις», περιγράφει η Dowdy.
Θα γοητευτούν οι σημερινοί νέοι;
Για πολλούς, ο τρόπος ζωής και οι «γενναιόδωροι» χώροι των γονιών τους δεν αποτελούν ανάμνηση ασφυκτικού συντηρητισμού, αλλά ένα άπιαστο όνειρο, αναφέρει ο Heathcote.
Μένει να φανεί αν ο Σουηδός λιανοπωλητής θα μπορέσει να σαγηνεύσει τους Βρετανούς αλλά και να ταιριάξει αισθητικά σε έναν από τους εμπορικότερους δρόμους της Ευρώπης, που όμως δεν χαρακτηρίζεται πλέον από την άλλοτε αίγλη του.