Ο δισεκατομμυριούχος και φιλάνθρωπος Μπιλ Γκέιτς ενέτεινε τη διαμάχη του με τον Έλον Μασκ, κατηγορώντας τον πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο ότι «σκοτώνει τα φτωχότερα παιδιά του κόσμου» μέσω, όπως υποστήριξε, λανθασμένων περικοπών στην αμερικανική αναπτυξιακή βοήθεια.
Ο Γκέιτς, ο οποίος ανακοίνωσε ένα σχέδιο για την επιτάχυνση της φιλανθρωπικής του δράσης τα επόμενα 20 χρόνια, με στόχο την πλήρη παύση του Ιδρύματος Γκέιτς το 2045, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι ο επικεφαλής της Tesla ενήργησε από άγνοια.
Τον Φεβρουάριο, το λεγόμενο Υπουργείο Αποτελεσματικότητας Κυβέρνησης (Doge) του Μασκ ουσιαστικά διέκοψε τη λειτουργία της Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ, της κύριας πηγής αμερικανικής βοήθειας, δηλώνοντας ότι «ήρθε η ώρα να πεθάνει».
Ο συνιδρυτής της Microsoft, που υπήρξε και ο ίδιος κάποτε ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, ανέφερε ότι η αιφνίδια αυτή περικοπή άφησε τρόφιμα και φάρμακα που σώζουν ζωές να λήγουν σε αποθήκες, ενώ προειδοποίησε ότι η κίνηση αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει στην επανεμφάνιση ασθενειών όπως η ιλαρά, ο HIV και η πολιομυελίτιδα. «Η εικόνα του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο να σκοτώνει τα φτωχότερα παιδιά του κόσμου δεν είναι όμορφη», δήλωσε χαρακτηριστικά στους Financial Times.
Η περίπτωση της Μοζαμβίκης
Ο Γκέιτς κατηγόρησε τον Μασκ ότι ακύρωσε επιχορηγήσεις σε νοσοκομείο στη Μοζαμβίκη (στην περιοχή Γάζα), το οποίο αποτρέπει τη μετάδοση του HIV από μητέρες στα μωρά τους, βασιζόμενος σε λανθασμένη πεποίθηση ότι οι ΗΠΑ προμήθευαν προφυλακτικά στη Χαμάς στη Γάζα της Μέσης Ανατολής. «Θα ήθελα πολύ να πάει εκεί και να συναντήσει τα παιδιά που τώρα έχουν μολυνθεί με HIV επειδή έκοψε αυτά τα χρήματα», δήλωσε ο Γκέιτς.
Ο Γκέιτς ανακοίνωσε σχέδια να ξοδέψει σχεδόν ολόκληρη την περιουσία του τα επόμενα 20 χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, εκτιμά ότι το ίδρυμά του θα δαπανήσει περισσότερα από 200 δισεκατομμύρια δολάρια για την παγκόσμια υγεία, την ανάπτυξη και την εκπαίδευση, σε σύγκριση με τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια που δαπανήθηκαν τα προηγούμενα 25 χρόνια. Το Ίδρυμα Γκέιτς θα κλείσει τις πόρτες του το 2045, πολύ νωρίτερα από ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί.
Ο Γκέιτς εξήγησε ότι η επιτάχυνση των δαπανών έχει στόχο να μεγιστοποιήσει τον αντίκτυπο της φιλανθρωπικής του δράσης, με την ελπίδα να βρεθούν οριστικές λύσεις σε προβλήματα όπως η εξάλειψη της πολιομυελίτιδας και η θεραπεία του HIV.