Κατά 25 μονάδες βάσης μείωσε η Τράπεζα της Αγγλίας τα επιτόκια που διαμορφώθηκε στο 4,25%, όπως ανέμεναν οι οικονομολόγοι, εν μέσω της αδύναμης οικονομικής ανάπτυξης και της αβεβαιότητας που έχουν επιφέρει οι αμερικανικοί δασμοί.
Η ανακοίνωση της απόφασης πραγματοποιήθηκε δύο λεπτά αργότερα από το συνηθισμένο, για να μη διακοπεί η στιγμή σιγής για την 80ή επέτειο από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη.
Πώς ψήφισαν τα μέλη της Επιτροπής
Σύμφωνα με ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας πέντε μέλη υποστήριξαν μείωση κατά 25 μονάδες βάσης, δύο ψήφισαν υπέρ της μείωσης κατά 50 μονάδες βάσης και δύο ήθελαν να διατηρήσουν αμετάβλητα τα επιτόκια.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής Dhingra και Taylor ψήφισαν υπέρ της μείωσης των επιτοκίων κατά 0,5%, οι Mann και Pill ψήφισαν υπέρ της διατήρησης των επιτοκίων στο 4,5%.
Μεταξύ των πέντε μελών της MPC που τάχθηκαν υπέρ της μείωσης κατά 25 μονάδες βάσης, τα περισσότερα θεώρησαν ότι οι ειδήσεις για το παγκόσμιο εμπόριο αποδεικνύουν την ανάγκη μείωσης, ενώ άλλοι θεώρησαν ότι η ανάγκη μείωσης ήταν ήδη σαφής.
The Monetary Policy Committee voted by a majority of 5-4 to cut interest rates to 4.25%.
Find out more in our #MonetaryPolicyReport https://t.co/F16kEWSzz5 pic.twitter.com/nI7rZqWTGT
— Bank of England (@bankofengland) May 8, 2025
Ο πληθωρισμός
Η επιβράδυνση των πληθωριστικών πιέσεων, με τον πληθωρισμό να υποχωρεί το Μάρτιο στο 2,6% σε ετήσια βάση έναντι 2,8% τον προηγούμενο μήνα έδωσε περιθώριο ελιγμών στην τράπεζα.
Ωστόσο σύμφωνα με την ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα ακολουθήσει μια ανώμαλη πορεία. «Θα αυξηθεί προσωρινά φέτος, προτού υποχωρήσει στο στόχο του 2%.
»Παρ’ όλα αυτά, ο πληθωρισμός είναι πιθανό να αυξηθεί στο 3,7% έως τον Σεπτέμβριο. Αυτό οφείλεται εν μέρει στις αυξήσεις των τιμών της ενέργειας και στις αυξήσεις ορισμένων ρυθμιζόμενων τιμών, όπως οι λογαριασμοί νερού.
»Στη συνέχεια ο πληθωρισμός αναμένεται να υποχωρήσει στο στόχο του 2%. Υπάρχουν όμως κίνδυνοι γύρω από αυτή την πορεία του πληθωρισμού.
»Ο πληθωρισμός θα μπορούσε να παραμείνει υψηλότερος από το αναμενόμενο εάν οι τιμές ορισμένων υπηρεσιών συνεχίσουν να αυξάνονται αρκετά γρήγορα. Από την άλλη πλευρά, η ζήτηση στην οικονομία θα μπορούσε να είναι ασθενέστερη από ό,τι αναμενόταν, γεγονός που θα μείωνε τις τιμές.»
Η BoE μείωσε τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό για το 2025, το 2026 και το 2027.
Σταδιακές και προσεκτικές μειώσεις των επιτοκίων
Η BOE έχει διατηρήσει αμετάβλητη την καθοδήγησή της από τον Φεβρουάριο, όταν είπε στους επενδυτές να αναμένουν «σταδιακές και προσεκτικές» μειώσεις των επιτοκίων.
Η λέξη «προσεκτική» προστέθηκε επειδή η επιτροπή ήθελε να εκτιμήσει τον αντίκτυπο των εμπορικών πολιτικών του Τραμπ. Υπήρχαν εκτιμήσεις ότι αυτή η φράση θα εξαφανιζόταν, στέλνοντας σήμα για ταχύτερο ρυθμό μείωσης των επιτοκίων.
Η BOE αναφέρει επίσης ότι η πολιτική θα πρέπει «να συνεχίσει να παραμένει περιοριστική για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα έως ότου θεωρηθεί ότι ο πληθωρισμός αποτελεί λιγότερο κίνδυνο».
«Με βάση την εξελισσόμενη άποψη της Επιτροπής για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές του πληθωρισμού, μια σταδιακή και προσεκτική προσέγγιση για την περαιτέρω άρση των περιορισμών της νομισματικής πολιτικής παραμένει κατάλληλη.
Η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τους κινδύνους εμμονής του πληθωρισμού και τα στοιχεία που μπορεί να αποκαλύπτουν για την ισορροπία μεταξύ συνολικής προσφοράς και ζήτησης στην οικονομία. Η νοµισµατική πολιτική θα πρέπει να συνεχίσει να παραµένει περιοριστική για αρκετά µεγάλο χρονικό διάστηµα, έως ότου διαλυθούν περαιτέρω οι κίνδυνοι για τη βιώσιµη επιστροφή του πληθωρισµού στο στόχο του 2% µεσοπρόθεσµα. Η Επιτροπή θα αποφασίζει τον κατάλληλο βαθμό περιοριστικότητας της νομισματικής πολιτικής σε κάθε συνεδρίαση».
Η αβεβαιότητα που φέρνουν οι δασμοί
Μεγάλο μέρος της δήλωσης της κεντρικής τράπεζας επικεντρώνεται στην αβεβαιότητα που προκαλεί η πολιτική δασμών των ΗΠΑ στην προοπτική της παγκόσμιας οικονομίας και στο πόσο δύσκολο είναι να προβλεφθεί τι θα ακολουθήσει.
Η BOE υπογράμμισε ότι υιοθετεί την υπόθεση είναι οι εξελίξεις στην εμπορική πολιτική μέχρι τη συνεδρίαση θα μειώσουν τη δραστηριότητα στην οικονομία της Βρετανίας. Ο αντίκτυπος στον πληθωρισμό, ωστόσο, είναι «πιο διφορούμενος».
Περιγράφοντας το ευρύ φάσμα των αποτελεσμάτων που θα μπορούσαν να προκύψουν, η τράπεζα δήλωσε:
«Η βασική προσδοκία ήταν ότι οι εξελίξεις αυτές θα πίεζαν ελαφρώς προς τα κάτω τον πληθωρισμό κατά την περίοδο πρόβλεψης. Ωστόσο, υπήρχαν ουσιαστικοί κίνδυνοι και από τις δύο πλευρές γύρω από αυτή την εκτίμηση, μεταξύ άλλων από: την ασθενέστερη παγκόσμια ζήτηση, τον βαθμό εκτροπής των εξαγωγών σε αγορές εκτός των ΗΠΑ, το πόσο στενά η μετακύλιση από τις παγκόσμιες τιμές των εξαγωγών στις εγχώριες τιμές καταναλωτή αντιστοιχούσε στην προηγούμενη εμπειρία, το επίπεδο της διαταραχής των αλυσίδων εφοδιασμού, την έκταση των περαιτέρω ανακοινώσεων δασμολογικής πολιτικής και τον κίνδυνο ευρύτερου κατακερματισμού της παγκόσμιας οικονομίας και του χρηματοπιστωτικού συστήματος».
Η αντίδραση των αγορών
Οι αποδόσεις των διετών βρετανικών ομολόγων αυξήθηκαν κατά επτά μονάδες βάσης. Το βραχύ άκρο της καμπύλης των ομολόγων είναι το πιο ευαίσθητο στις αλλαγές της νομισματικής πολιτικής. Η ενίσχυση των αποδόσεων εκτιμάται ότι οφείλεται στην γερακίσια διάσπαση των ψήφων και στην διατήρηση στην γλώσσα της κεντρικής τράπεζας της έκφρασης «σταδιακά και προσεκτικά» που οδηγεί τους επενδυτές να αποσύρουν τα στοιχήματά τους για μείωση των επιτοκίων.
Η στερλίνα συνεχίζει επίσης να κινείται υψηλότερα με την ίδια δυναμική που προβλέπει βραδύτερο ρυθμό μείωσης των επιτοκίων.
Οι βρετανικές μετοχές διατηρούν τα κέρδη τους, καθώς επίκειται η ανακοίνωση της εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ.