Το σχέδιο αντιμετώπισης των ιώσεων και ακάρεων που προκαλούν παραμόρφωση στις καλλιέργειες των πυρηνόκαρπων (βιομηχανικά και επιτραπέζια ροδάκινα και νεκταρίνια), που εφαρμόζει το ΥπΑΑΤ βρέθηκε στο επίκεντρο της σύσκεψης του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύση Σταμενίτη με εκπροσώπους του Μπενακείου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου και των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου.
Ειδικότερα, από πλευράς Μπενακείου έγινε εκτενής ενημέρωση αναφορικά με την εξέλιξη της έρευνας και παρακολούθησης του φαινομένου. Συγκεκριμένα, αναλύθηκε ο τρόπος με τον οποίο ερευνάται το φαινόμενο ενώ παρουσιάστηκαν τα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσουν. Όπως τονίστηκε, η έρευνα επικεντρώνεται στον κύκλο που ακολουθεί το ακάρι στο δένδρο (πχ. χρόνος εισόδου του στους οφθαλμούς), στοιχείο που θα δώσει σημαντικές πληροφορίες για τον έλεγχο και περιορισμό του πληθυσμού του.
Θα εκδοθεί νέα οδηγία με τις απαραίτητες ενέργειες που απαιτούνται από τους παραγωγούς
Παράλληλα, αποφασίστηκε η έκδοση νέας οδηγίας με τις απαραίτητες ενέργειες που απαιτούνται από τους παραγωγούς, σύμφωνα με τα δεδομένα που προκύπτουν από την έρευνα που διεξάγεται. Επιπρόσθετα, αποφασίστηκε η συνέχιση χρηματοδότησης της έρευνας από το Ταμείο Γεωργίας και Κτηνοτροφίας.
Δεδομένου του χρόνου που απαιτείται για την ολοκλήρωση της έρευνας, ώστε να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για την ασθένεια, είναι εξαιρετικά κρίσιμο οι παραγωγοί να ακολουθούν τις οδηγίες και τις καλλιεργητικές πρακτικές που συστήνονται από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο και τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Επιστημονική προσέγγιση
«Από την πρώτη στιγμή είχαμε τονίσει ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια εξέλιξη, την οποία πρωτίστως πρέπει να την προσεγγίσουμε επιστημονικά. Δίνουμε τον χρόνο που απαιτείται στην επιστημονική έρευνα, καθώς πιστεύουμε ότι είναι ο μόνος δρόμος για την ουσιαστική αντιμετώπιση της ασθένειας», δήλωσε σχετικά ο κ. Σταμενίτης.
Παράλληλα, όπως είπε «εξετάζουμε και άλλες μεθόδους ώστε να δώσουμε στους παραγωγούς την επιλογή στροφής σε άλλες καλλιέργειες. Σε κάθε περίπτωση έχουμε αποδείξει ότι βρισκόμαστε πάνω από το πρόβλημα, δίπλα στους παραγωγούς μας αλλά και με εμπιστοσύνη στο επιστημονικό μας προσωπικό, που είναι ο οδηγός μας σε κάθε ενέργεια και απόφαση».
Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή της Διευθύντριας του Τμήματος Φυτοπαθολογίας του Μπενάκειου, Δρ. Χριστίνας Βαρβέρη, της ερευνήτριας του Τμήματος Ακαρεολογίας, Δρ. Ελευθερίας Καπαξίδη, της Προϊσταμένης της Διεύθυνσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής, Αννούλας Μαυρίδου, του Προϊστάμενου του Τμήματος Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου, Χρήστου Αραμπατζή, του Προϊσταμένου του Τμήματος Βιοκτόνων Προϊόντων, Βασίλειου Βάγια, της Προϊσταμένης του Τμήματος Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων, Δανάης Πιταροκοίλη και του Προϊσταμένου του Τμήματος Προστασίας Φυτών, Αθανάσιου Ζούνου.