Πεκίνο και Ουάσινγκτον ξεκίνησαν τις εμπορικές διαπραγματεύσεις υψηλού ρίσκου στη Γενεύη το Σάββατο, καθώς τα επίσημα κινεζικά μέσα ενημέρωσης επανέλαβαν τις εκκλήσεις τους προς τις ΗΠΑ να άρουν τους δασμούς στις εξαγωγές από τη χώρα, σε ένδειξη της «ειλικρίνειάς» τους.
Η συνάντηση μεταξύ Κινέζων διαπραγματευτών με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Χε Λίφενγκ και μιας αμερικανικής ομάδας με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ έρχεται μια ημέρα αφότου ο Ντόναλντ Τραμπ έδειξε ότι είναι ανοιχτός στη μείωση των δασμών στην Κίνα για την αποκλιμάκωση του εμπορικού τους πολέμου.
«Ξεκίνησαν στη Γενεύη οικονομικές και εμπορικές συνομιλίες υψηλού επιπέδου μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών», ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua σε σύντομη ανακοίνωση σχετικά με τη συνάντηση, η οποία αναμένεται να διαρκέσει δύο ημέρες. Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για την ομάδα του Χε. Ο Μπέσεντ συνοδεύεται στις συνομιλίες από τον εμπορικό εκπρόσωπο Τζέιμσον Γκριρ.
Η ταμπλόιντ εφημερίδα του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, η Global Times, επανέλαβε το Σάββατο τις εκκλήσεις του Πεκίνου προς τις ΗΠΑ να μειώσουν τους δασμούς για να τεθούν οι βάσεις για συνομιλίες.
«Οι ΗΠΑ θα πρέπει να κάνουν προετοιμασίες και να αναλάβουν δράση σε θέματα όπως η διόρθωση των λανθασμένων πρακτικών τους και η άρση των μονομερών δασμών», ανέφερε το υπουργείο Εμπορίου της χώρας.
Ένα ψήφισμα «εξαρτάται από το αν η Ουάσινγκτον μπορεί να επιδείξει την απαραίτητη ειλικρίνεια στις συνομιλίες», ανέφεραν οι Global Times.

Η κινεζική παροιμία
Επαναλάμβανε μια κινεζική παροιμία που λέει ότι «για να λύσεις την καμπάνα, χρειάζεσαι το άτομο που την έδεσε» — που σημαίνει ότι το άτομο που δημιούργησε ένα πρόβλημα είναι υπεύθυνο για την επίλυσή του.
Οι αναρτήσεις Τραμπ
Προσπαθώντας να προδικάσει κάποιο αποτέλεσμα, ο Ντόναλντ Τραμπ έγραψε χθες στην πλατφόρμα Truth Social: «Ο δασμός 80% στην Κίνα φαίνεται σωστός! Εναπόκειται στον Scott B. (στον Σκοτ Μπέσεντ, υπουργό Οικονομικών)», υπογράμμισε κάνοντας σαφή αναφορά στον υπουργό Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ, ο οποίος θα ηγηθεί της αμερικανικής αντιπροσωπείας στην ελβετική πόλη.
Λίγα λεπτά νωρίτερα έγραψε: Η ΚΙΝΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ — ΘΑ ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΓΙΑ ΑΥΤΕΣ!!! ΟΙ ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΠΛΕΟΝ!!!
Τυχαίο νούμερο
Σχολιάζοντας ο Λευκός Οίκος, τόνισε ότι ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ παραμένει σταθερός στην άποψή του ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρόκειται να μειώσουν μονομερώς τους δασμούς σε κινεζικά προϊόντα χωρίς παραχωρήσεις από την Κίνα, υπογραμμίζοντας ότι το 80% είναι ένα τυχαίο νούμερο. «Αυτός ήταν ένας αριθμός που ανέφερε ο πρόεδρος και θα δούμε τι θα συμβεί αυτό το Σαββατοκύριακο», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Καρολάιν Λίβιτ, στους δημοσιογράφους.
Η Ουάσιγκτον και το Πεκίνο βρίσκονται σε έναν κλιμακούμενο εμπορικό πόλεμο από τότε που ο Τραμπ ξεκίνησε υψηλούς δασμούς σε όλους τους σημαντικούς εμπορικούς εταίρους στις αρχές Απριλίου, κλονίζοντας την παγκόσμια οικονομία.
Πολλοί σύμμαχοι των ΗΠΑ επέλεξαν να προσπαθήσουν να διαπραγματευτούν με την κυβέρνηση Τραμπ αντί να ανταποδώσουν με τους δικούς τους δασμούς. Ωστόσο, το Πεκίνο ανταπέδωσε με δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα, ωθώντας τον Τραμπ να αυξήσει τους δασμούς στην Κίνα στο 145%.
Μιλώντας από το Οβάλ Γραφείο την Πέμπτη, ο Τραμπ άφησε να εννοηθεί ότι οι ΗΠΑ είναι ανοιχτές στο να μειώσουν τους δασμούς τους σε κινεζικά προϊόντα μετά τη συνάντηση μεταξύ Αμερικανών και Κινέζων αξιωματούχων στην Ελβετία αυτό το Σαββατοκύριακο.
Προηγούμενες αναφορές είχαν υποδείξει ότι η κυβέρνηση Τραμπ σκόπευε να μειώσει τους δασμούς κάτω από το 60%.
Διαπραγματευτική τακτική
Πηγές που επικαλούνται οι Financial Times, υπογραμμίζουν ότι τα στοιχεία που ανέφερε ο Τραμπ στην ανάρτησή του στο Truth Social ήταν πιθανώς μια διαπραγματευτική τακτική ενόψει των συνομιλιών του Σαββάτου και όχι ένας πραγματικός στόχος.
Τα σχόλια του Τραμπ σχετικά με τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας τους τελευταίους μήνες έχουν επανειλημμένα αποδειχθεί αναξιόπιστα, συμπεριλαμβανομένων των ισχυρισμών ότι μίλησε με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ από τότε που επιέβαλε δασμούς – κάτι που άτομα που γνωρίζουν την κατάσταση ανέφεραν ότι δεν ισχύει.
Ο Μπέσεντ δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η συνάντησή του με τον Κινέζο ομόλογό του Χε Λιφένγκ δεν είχε σκοπό να διαπραγματευτεί μια μεγάλη συμφωνία, αλλά ήταν μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου. Ο Μπέσεντ έχει δηλώσει ότι το τρέχον υψηλό επίπεδο δασμών που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ και η Κίνα η μία στην άλλη «δεν είναι βιώσιμο».
Η συνάντηση με Κινέζους αξιωματούχους έρχεται λίγες μέρες αφότου οι ΗΠΑ συνήψαν μια περιορισμένη εμπορική συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο . Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με πολλές χώρες τον τελευταίο μήνα, αφότου ο Τραμπ ανέστειλε τους δασμούς του για 90 ημέρες στους περισσότερους εμπορικούς εταίρους.
Την Παρασκευή, ο Τραμπ έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι υπήρχαν «Πολλές εμπορικές συμφωνίες στο κυνήγι, όλες καλές (ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΕΣ!)!»
Ιδιωτικά, ωστόσο, πολλοί ξένοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ φαίνεται να προχωρούν αργά, καθώς οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν μπορούν να διατυπώσουν συγκεκριμένες απαιτήσεις.
Μικρό καλάθι
Ωστόσο, οι ελπίδες για μια σημαντική εξέλιξη αυτό το Σαββατοκύριακο με τους Κινέζους παραμένουν συγκρατημένες. Ο Τραμπ -ο οποίος εδώ και καιρό επικρίνει τα εμπορικά ελλείμματα που έχουν οι ΗΠΑ με την Κίνα και άλλες χώρες- προσπάθησε αυτή την εβδομάδα να παρουσιάσει τη δραματική επιβράδυνση των εισαγωγών από την Κίνα ως θετικό σημάδι. «Χάναμε ένα τρισεκατομμύριο δολάρια ετησίως, τώρα δεν χάνουμε τίποτα, καταλαβαίνετε; Έτσι το βλέπω εγώ», δήλωσε την Πέμπτη.
Ορισμένοι αναλυτές είναι επιφυλακτικοί ως προς το αν η συνάντηση θα οδηγήσει σε απτά αποτελέσματα. «Οι ΗΠΑ δεν έχουν ενδιαφερθεί ιδιαίτερα για το τι θέλουν οι άλλοι», λέει η Μαίρη Λάβλι, ειδικός στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας και ανώτερη συνεργάτιδα στο Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Peterson. «Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να εξαρτώνται από την Κίνα για πολλά μεμονωμένα αγαθά, επομένως η Κίνα εξακολουθεί να έχει μεγάλη δύναμη σε αυτή τη σχέση».
Οι κύριοι παίκτες
Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ηγούνται από τον υπουργό Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ και τον Εμπορικό Εκπρόσωπο Τζέιμισον Γκριρ, οι οποίοι έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι βλέπουν αυτές τις αρχικές συνομιλίες ως μια ευκαιρία για να ξεκινήσει η άμβλυνση των εντάσεων. «Η αίσθησή μου είναι ότι θα πρόκειται για αποκλιμάκωση, όχι για τη μεγάλη εμπορική συμφωνία», δήλωσε ο Μπέσεντ στο Fox News την Τρίτη.
Οι Κινέζοι διαπραγματευτές, με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Χε Λιφένγκ, φτάνουν με παρόμοια προσοχή, επιφυλακτικοί στο να κάνουν παραχωρήσεις χωρίς σημάδια συμβιβασμού από τις ΗΠΑ. «Το να πιέζουμε ή να εξαναγκάζουμε την Κίνα με οποιονδήποτε τρόπο απλά δεν λειτουργεί», έγραψε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Λιν Τζιαν στο X.
Ωστόσο, η απόφαση να έρθουν στο τραπέζι ανώτεροι διαπραγματευτές και από τις δύο πλευρές θεωρείται από ορισμένους αναλυτές ως ένα θετικό βήμα προς τα εμπρός μετά από μήνες οικονομικών κρίσιμων διαπραγματεύσεων. Ενώ οι προσδοκίες για μια σημαντική πρόοδο παραμένουν χαμηλές, το γεγονός ότι και οι δύο χώρες συμφώνησαν να συνομιλήσουν σηματοδοτεί μια αναγνώριση του υψηλού κόστους της παρατεταμένης σύγκρουσης. «Αν δούμε κάτι να προκύπτει σχετικά με το πώς θα μπορούσε να συνεχιστεί η διαδικασία, αυτό θα ήταν μια νίκη», λέει η Λόβελι.
Ο Τραμπ υιοθέτησε έναν προκλητικό τόνο πριν από τις συνομιλίες, λέγοντας στους δημοσιογράφους την Πέμπτη ότι η δασμολογική στρατηγική της κυβέρνησής του είχε αφήσει την Κίνα «χωρίς καμία απολύτως δουλειά» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι συνομιλίες θα είναι «πολύ ουσιαστικές».
Ξεκινώντας με μια διαφωνία
Παρά την αμοιβαία απόφαση για διεξαγωγή συνομιλιών στη Γενεύη, και οι δύο πλευρές προσφέρουν εντελώς διαφορετικές εκδοχές για το πώς προέκυψε η συνάντηση, υπογραμμίζοντας τη συνεχιζόμενη δυσπιστία που έχει καθορίσει την αντιπαράθεση μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.
Κινέζοι αξιωματούχοι έχουν υποστηρίξει ότι οι ΗΠΑ ζήτησαν τις συνομιλίες, στις οποίες ο Τραμπ απάντησε λέγοντας στους δημοσιογράφους ότι «πρέπει να επιστρέψουν και να μελετήσουν τα αρχεία τους».
«Όλοι μπορούμε να παίξουμε παιχνίδια», είπε. «Ποιος έκανε την πρώτη απόφαση, ποιος όχι; Δεν έχει σημασία. Σημασία έχει μόνο τι συμβαίνει σε εκείνη την αίθουσα. Αλλά θα σας πω ότι η Κίνα θέλει πολύ να κάνει μια συμφωνία».
Η διαμάχη σχετικά με το ποιος ξεκίνησε τις συνομιλίες αντικατοπτρίζει βαθύτερες προκλήσεις: καμία πλευρά δεν θέλει να φαίνεται αδύναμη.
Τι δείχνει η ιστορία
Η Λίμπι Κάντριλ, επικεφαλής δημόσιας πολιτικής στον αμερικανικό όμιλο ομολόγων Pimco, προειδοποίησε ότι ενώ «κάποια χαλάρωση των δασμών τις επόμενες εβδομάδες» μπορεί να είναι πιθανή, «οι πιθανότητες μιας διαρκούς και ουσιαστικής συμφωνίας που θα προκύψει από αυτές τις συνομιλίες του Σαββατοκύριακου είναι πολύ χαμηλές».
Τόνισε ότι οι εμπορικές συμφωνίες ιστορικά χρειάζονταν κατά μέσο όρο 18 μήνες για να συμφωνηθούν και άλλους 25 για να εφαρμοστούν, και ότι η σχέση ΗΠΑ-Κίνας «μόνο επιδεινώθηκε» από την πρώτη θητεία του Τραμπ.