Οι καιρικές συνθήκες υποχρεώνουν σε εισαγωγές σιταριού τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Κινέζοι αγόρασαν απο 400.000 έως 500.000 μετρικούς τόνους σιταριού από την Αυστραλία και τον Καναδά τις τελευταίες εβδομάδες, δήλωσαν έμποροι, καθώς η ζέστη απειλεί να βλάψει τις καλλιέργειες στην Κίνα.
Η Κίνα είναι ο κορυφαίος παραγωγός σιταριού στον κόσμο και εισάγει επίσης μεγάλες ποσότητες σιτηρών όταν η εγχώρια προσφορά υπολείπεται της ζήτησης.
Προειδοποίηση
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η επαρχία Χενάν, η οποία καλλιεργεί περίπου το ένα τρίτο της κινεζικής σοδειάς, εξέδωσε προειδοποίηση κινδύνου καθώς ο ζεστός, ξηρός καιρός απειλούσε το σιτάρι που καλλιεργείται στα χωράφια της, αναφέρει σε αποκλειστικό του θέμα το Reuters.
Οι Κινέζοι αγοραστές έχουν αγοράσει τέσσερα ή πέντε φορτία σιταριού 55.000 τόνων από την Αυστραλία για παράδοση τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο και περίπου 200.000 τόνους από τον Καναδά, δήλωσαν πηγές σε δύο μεγάλες εμπορικές εταιρείες στην Αυστραλία. Το σιτάρι είναι ποιότητας άλεσης.
Οι κρατήσεις από την Αυστραλία ήταν οι πρώτες που έκανε η Κίνα από τη χώρα αυτή από πέρυσι, δήλωσε ένας από τους εμπόρους.
Η COFCO, η κρατική κινεζική εταιρεία που διαχειρίζεται το μεγαλύτερο μέρος των εισαγωγών σιταριού της χώρας, δεν ανταποκρίθηκε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.
Η Κίνα τα τελευταία χρόνια είναι ένας από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς σιταριού στον κόσμο, αγοράζοντας περίπου 11 εκατομμύρια τόνους αξίας 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2024. Η Αυστραλία και ο Καναδάς είναι συνήθως οι μεγαλύτεροι προμηθευτές της.
Όμως οι αποστολές επιβραδύνθηκαν απότομα μετά τις μεγάλες συγκομιδές σιταριού και καλαμποκιού στην Κίνα πέρυσι και έκτοτε παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, αναφέρει το Reuters.
Αγορές κριθαριού
Μία από τις πηγές δήλωσε ότι η εταιρεία τους είχε μειώσει την πρόβλεψή της για την κινεζική παραγωγή σιταριού το 2025 κατά περίπου 5 εκατομμύρια τόνους, αλλά δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα ακολουθήσουν περισσότερες αγορές, επειδή η Κίνα έχει μεγάλα αποθέματα σιταριού.
Οι Κινέζοι αγοραστές θα απέφευγαν να αγοράσουν αμερικανικό σιτάρι λόγω των δασμών και του εμπορικού πολέμου μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου, δήλωσε ένας έμπορος. Η Κίνα στο παρελθόν ήταν κορυφαίος προορισμός για τις πωλήσεις αμερικανικού σιταριού.
Οι Κινέζοι εισαγωγείς έκλεισαν επίσης μεγάλη ποσότητα κριθαριού, σύμφωνα με τους εμπόρους.
Ορισμένοι δήλωσαν ότι έξι πλοία χύδην φορτίου panamax που μεταφέρουν περίπου 360.000 τόνους γαλλικού ή ουκρανικού κριθαριού νέας σοδειάς είχαν πωληθεί για παράδοση τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο, ενώ άλλοι ανέφεραν ότι ο όγκος είναι πολύ μεγαλύτερος, περίπου 1 εκατομμύριο τόνοι, επίσης για αποστολή αυτό το καλοκαίρι.