Οι παγκόσμιοι εμπορικοί πόλεμοι απειλούν να αυξήσουν τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη, περιορίζοντας το περιθώριο για περαιτέρω μειώσεις των επιτοκίων, προειδοποίησε η Ιζαμπέλ Σνάμπελ. Η κ. Σνάμπελ, μέλος του εξαμελούς εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, υπογράμμισε ότι ο προστατευτισμός και η αύξηση των αμυντικών δαπανών στην Ευρώπη, ιδίως στη Γερμανία , σημαίνουν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να «κρατήσουν σταθερό χέρι και να διατηρήσουν τα επιτόκια κοντά στα σημερινά τους επίπεδα».
Μιλώντας στο πανεπιστήμιο Στάνφορντ στην Καλιφόρνια. ανέφερε ότι «υπάρχουν κίνδυνοι ότι μια διαρκής και ουσιαστική αύξηση των δασμών θα ενισχύσει την ανοδική πίεση στον υποκείμενο πληθωρισμό που προκύπτει από τις υψηλότερες δημοσιονομικές δαπάνες μεσοπρόθεσμα».
Η ΕΕ αντιμετωπίζει δασμό 20% σε όλες τις εξαγωγές της προς τις ΗΠΑ, με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να δηλώνει αυτή την εβδομάδα ότι το μπλοκ «προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα».
Η Σνάμπελ αναγνώρισε ότι ο βαθμός του σοκ εξαρτάται «καίρια» από το τελικό αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων για τους δασμούς.
Τα σχόλιά της αμφισβητούν μια ολοένα και πιο ήπια συναίνεση μεταξύ οικονομολόγων και επενδυτών, οι οποίοι προβλέπουν ότι η ΕΚΤ θα προβεί σε άλλη μια μείωση κατά 25% στη συνεδρίασή της τον Ιούνιο. Συνολικά, οι traders στοιχηματίζουν σε δύο ή τρεις τέτοιες μειώσεις μέχρι το τέλος του έτους.
Η πορεία χαλάρωσης
Η ΕΚΤ έχει μειώσει το κόστος δανεισμού σε επτά βήματα από τον Ιούνιο, περικόπτοντας το βασικό της επιτόκιο από 4% σε 2,25% κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
Ακόμη και πριν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοινώσει «αμοιβαίους» δασμούς σε πολλούς μεγάλους εμπορικούς εταίρους στην εκδήλωση για την «ημέρα της απελευθέρωσης» στις 2 Απριλίου, η Σνάμπελ είχε εγείρει το ζήτημα για παύση στη χαλάρωση του κόστους δανεισμού.
Στην ομιλία της, η Σνάμπελ διεφώνησε με την αναδυόμενη άποψη ότι ο εμπορικός πόλεμος του Τραμπ μπορεί να μετριάσει αντί να τροφοδοτήσει τις αυξήσεις των τιμών καταναλωτή στην ευρωζώνη – ένα σενάριο βάσει του οποίου η ΕΚΤ θα μπορούσε να επιταχύνει τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της για να αποφύγει ο πληθωρισμός να υποχωρήσει από τον στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα.
Τον Απρίλιο, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη ήταν σταθερός στο 2,2%, ξεπερνώντας τις προσδοκίες, ωστόσο παρέμεινε πάνω από τον στόχο του 2% για έκτο συνεχόμενο μήνα.
Σημειώνεται πάντως, ότι πολλοί αναλυτές υποστήριξαν ότι τα στοιχεία του Απριλίου παραμορφώθηκαν από έκτακτες επιπτώσεις και αναμένουν μείωση του πληθωρισμού τους επόμενους μήνες. Αυτό το επιχείρημα υποστηρίζεται από την απροσδόκητη ενίσχυση του ευρώ μετά τις σαρωτικές ανακοινώσεις δασμών του Τραμπ, οι οποίες θα κάνουν τις εισαγωγές στην ευρωζώνη φθηνότερες. Οι τιμές του πετρελαίου έχουν επίσης μειωθεί απότομα και οι εξαγωγές των ΗΠΑ αναμένεται να πληγούν.
Οι δαπάνες
Σύμφωνα με τη Σνάμπελ, μεσοπρόθεσμα, οι υψηλότερες δημοσιονομικές δαπάνες και η δυνατότητα των δασμών να πλήξουν τις αλυσίδες εφοδιασμού σημαίνουν ότι οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό «πιθανώς έχουν ανοδική τάση».
Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε στους δημοσιογράφους τον Απρίλιο ότι ο «καθαρός αντίκτυπος» του δασμολογικού πολέμου στον πληθωρισμό «θα γίνει μόνο πιο σαφής με την πάροδο του χρόνου», προσθέτοντας ότι η διαμάχη δημιούργησε ένα «αρνητικό σοκ ζήτησης» που θα έχει «κάποιο αντίκτυπο στην ανάπτυξη» στην Ευρωζώνη.