Τεχνητή νοημοσύνη: Πόσο πρωτότυπες μπορεί να είναι οι συνταγές στην εποχή της ΑΙ;

Ο μπακλαβάς έχει γίνει αφορμή για μια διαμάχη που φουντώνει, με αλληλοκατηγορίες για κλοπή της συνταγής

Τεχνητή νοημοσύνη: Πόσο πρωτότυπες μπορεί να είναι οι συνταγές στην εποχή της ΑΙ;

Αναστάτωση έχει προκαλέσει τελευταία η συνταγή του αγαπημένου εδέσματος, του μπακλαβά. Δύο Αυστραλοί σεφ, και οι δύο υποψήφιοι για ένα σπουδαίο βραβείο βιβλίου μαγειρικής, ισχυρίζονται ότι συνέθεσαν την ίδια ακριβώς συνταγή για μπακλαβά.

«Όμως, το ίδιο δεν θα μπορούσαμε να πούμε και για μια συνταγή για καραμελωμένο γλυκό με μπισκότο; Ή για ένα κέικ βανίλιας;»;

Με αφορμή τη διαμάχη για τον μπακλαβά, η συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής Έλλα Ρίσμπριντζερ γράφει σε κείμενό της στους Financial Times για τις συνταγές, την λογοκλοπή και το AI.

Πόσο πρωτότυπες μπορεί να είναι οι συνταγές στην εποχή του ΑΙ;

Όπως εξηγεί η 33χρονη συγγραφέας – που οι Times έχουν χαρακτηρίσει ως «την πιο ταλαντούχα νέα συγγραφέα βιβλίων μαγειρικής της γενιάς της» – όταν διαβάζει κανείς πολλές συνταγές, αρχίζει να βλέπει μοτίβα.

«Είναι δύσκολο για μένα να φανταστώ μια συνταγή για μπακλαβά, καραμελωμένο γλυκό ή κέικ βανίλιας που να είναι τόσο πρωτότυπη, ώστε να ξέρω χωρίς αμφιβολία ότι είναι αποκλειστικά δική μου», γράφει στους Financial Times για το δημοφιλές γλυκό η Ρίσμπριντζερ.

Η Ρίσμπριντζερ πιστεύει ότι όταν μαγειρεύει κανείς πολύ, είναι δύσκολο να θυμάται ποια σημεία της συνταγής προέρχονται από ποιο φίλο, ποιο βιβλίο, ποιο blog ή ποιο ξεχασμένο τηλεοπτικό πρόγραμμα.

«Υπάρχουν εκατομμύρια συνταγές στο διαδίκτυο και κάποιος, κάπου, πιθανώς είχε την ίδια ιδέα με σένα. Τη γκουγκλάρεις, βρίσκεις τη δική τους εκδοχή, και μετά; Δεν δοκιμάζεις τη δική τους τεχνική να δεις αν είναι καλύτερη από τη δική σου;».

Η τεχνητή νοημοσύνη οδηγεί στην λογοκλοπή

Αυτή η διαμάχη για τον μπακλαβά μοιάζει λίγο με καταιγίδα σε φόρμα για cupcakes, εξηγεί η Ρίσμπριντζερ, η οποία αναφέρει ότι η πρωτοτυπία, στο σύγχρονο κόσμο που ζούμε, είναι πλέον σπάνιο πράγμα.

«Μπορώ να σκεφτώ ίσως 15 πραγματικά πρωτότυπες συνταγές που έχω διαβάσει την τελευταία δεκαετία. Όλες οι άλλες που αγάπησα —και ήταν πολλές— πιθανότατα μπορώ να τις εντοπίσω στην αρχική τους πηγή. Θεωρητικά, κάποιος θα μπορούσε να σχεδιάσει έναν τεράστιο χάρτη επιρροών, έμπνευσης, μίμησης — και, ναι, ίσως και λογοκλοπής — για κάθε μάγειρα που έχει μαγειρέψει ποτέ. Και αυτό είναι το νόημα».

Σήμερα, στον κόσμο του ChatGPT και των αμέτρητων εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης, μπορεί κανείς να βρει δωρεάν συνταγές για τα πάντα. Γιατί λοιπόν να αγοράσει κάποιος ένα βιβλίο μαγειρικής, αν δεν εμπιστεύεται την/τον συγγραφέα;

«Γιατί να το αγοράσεις, εκτός κι αν νιώθεις μια σύνδεση μαζί του — κάτι που καμία τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί να αντιγράψει;», αναφέρει η Ρίσμπριντζερ.

Η Ρίσμπριντζερ θεωρεί απίθανο «οποιοσδήποτε από τους εμπλεκόμενους σεφ να επινόησε συνταγή για μπακλαβά — μια ιδέα του 15ου αιώνα – — που να μην οφείλει τίποτα στους γαστρονομικούς του προγόνους. Πόσο πιο θαυμαστό είναι να συνειδητοποιείς ότι, μέσα από αιώνες και χιλιάδες χιλιόμετρα, όλοι ελπίζουμε για μια δόση της ίδιας γλύκας; Και πόσο πιο γλυκό να το αναγνωρίζουμε;», καταλήγει η συγγραφέας στο κείμενό της.

OT Originals

Περισσότερα από World

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο