Οι ΗΠΑ και η Κίνα σημείωσαν «ουσιαστική πρόοδο» μετά από δύο ημέρες συνομιλιών στην Ελβετία με στόχο την αποκλιμάκωση ενός εμπορικού πολέμου. Αυτό δήλωσαν ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Σκοτ Μπέσεντ και ο Εμπορικός Αντιπρόσωπος Τζέιμισον Γκριρ, προσθέτοντας πως θα ανακοινώσουν περισσότερες λεπτομέρειες τη Δευτέρα και ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είναι πλήρως ενήμερος για τα αποτελέσματα των «παραγωγικών συνομιλιών».
Ο Τζέιμσον Γκριρ περιέγραψε το αποτέλεσμα των διήμερων διαπραγματεύσεων ως «μια συμφωνία που πετύχαμε με τους Κινέζους εταίρους μας» η οποία θα συμβάλει στη μείωση του παγκόσμιου ελλείμματος εμπορικών αγαθών των ΗΠΑ 1,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
«Και αυτό ήταν», όπως είπε ο ίδιος, «ένα πολύ εποικοδομητικό διήμερο. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε πόσο γρήγορα καταφέραμε να καταλήξουμε σε συμφωνία, γεγονός που αντικατοπτρίζει ότι ίσως οι διαφορές δεν ήταν τόσο μεγάλες όσο ίσως πιστεύαμε» και πρόσθεσε ότι οι κινέζοι αξιωματούχοι ήταν «σκληροί διαπραγματευτές».
Αν και ο Μπέσεντ είπε ότι οι διμερείς δασμοί ήταν πολύ υψηλοί και έπρεπε να μειωθούν σε μια κίνηση αποκλιμάκωσης, δεν έδωσε λεπτομέρειες για τις μειώσεις που συμφωνήθηκαν και δεν απάντησε ερωτήσεις από δημοσιογράφους, σύμφωνα με το Reuters.
Νωρίτερα, ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Κέβιν Χάσετ δήλωσε ότι οι Κινέζοι ήταν «πολύ, πολύ πρόθυμοι» να συμμετάσχουν σε συζητήσεις και να εξισορροπήσουν τις εμπορικές σχέσεις με τις ΗΠΑ.
Η ανακοίνωση ήρθε μετά από ώρες συναντήσεων μεταξύ των δύο αξιωματούχων της αμερικανικής κυβέρνησης και του κινέζου αντιπροέδρου He Lifeng. Οι συνομιλίες φιλοξενήθηκαν από τον ελβετό πρεσβευτή στα Ηνωμένα Έθνη, η κατοικία του οποίου χρησιμοποιήθηκε ως χώρος διεξαγωγής των συζητήσεων των δύο χωρών.
Ανάγκα και Θεοί πείθονται…
Μετά την κορύφωση των εμπορικών εντάσεων μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονμιών του κόσμου, με τον Ντόναλτν Τραμπ να επιβάλει δασμούς στις εσιαγωγές από την Κίνα και το Πεκίνο να απαντά και τίποτα να μη δείχνει κάποια πρόθεση υποχώρησης, οι δύο πλευρές αναγνώρισαν ότι είναι απαραίτητη η μείωση των εντάσεων και των δασμών και ανακοινώθηκε η έναρξη συνομιλιών.
Οι φόβοι για άδεια ράφια μπορεί να συνέβαλαν στον επείγοντα χαρακτήρα των συναντήσεων, γράφει το Bloomberg. Ο Τραμπ και η οικονομική του ομάδα έχουν λάβει εκκλήσεις από στελέχη των επιχειρήσεων που προειδοποίησαν σε συναντήσεις με ανώτερους αξιωματούχους ότι το αποτέλεσμα των παρατεταμένων υψηλών δασμών θα ήταν ελλείψεις σε επίπεδο πανδημίας και σοκ στην εφοδιαστική αλυσίδα.
Ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, από την πλευρά του, προσπάθησε να ενισχύσει την οικονομία της χώρας του πριν από τις συνομιλίες, αλλά τα στοιχεία δείχνουν σημάδια αδυναμίας. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι εξαγωγές της Κίνας στις ΗΠΑ τον Απρίλιο κατέγραψαν δραστική μείωση της τάξης του 21%, ενώ οιεισαγωγές από ΗΠΑ 14%.
Η απόφαση να έρθουν στο τραπέζι ανώτεροι διαπραγματευτές και από τις δύο πλευρές θεωρείται από ορισμένους αναλυτές ως ένα θετικό βήμα προς τα εμπρός μετά από μήνες οικονομικών κρίσιμων διαπραγματεύσεων. Ενώ οι προσδοκίες για μια σημαντική πρόοδο παραμένουν χαμηλές, το γεγονός ότι και οι δύο χώρες συμφώνησαν να συνομιλήσουν σηματοδοτεί μια αναγνώριση του υψηλού κόστους της παρατεταμένης σύγκρουσης.
Η Λίμπι Κάντριλ, επικεφαλής δημόσιας πολιτικής στον αμερικανικό όμιλο ομολόγων Pimco, προειδοποίησε ότι ενώ «κάποια χαλάρωση των δασμών τις επόμενες εβδομάδες» μπορεί να είναι πιθανή, «οι πιθανότητες μιας διαρκούς και ουσιαστικής συμφωνίας που θα προκύψει από αυτές τις συνομιλίες του Σαββατοκύριακου είναι πολύ χαμηλές». Η ίδια τόνισε ότι οι εμπορικές συμφωνίες ιστορικά χρειάζονταν κατά μέσο όρο 18 μήνες για να συμφωνηθούν και άλλους 25 για να εφαρμοστούν.