Με μία υψηλής σημασίας διπλωματική πρωτοβουλία, ο Σταύρος Παπασταύρου, υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ολοκληρώνει αύριο Δευτέρα 12 Μαΐου την επίσκεψη και τις συναντήσεις του στο Τέξας και την Ουάσιγκτον.
Όπως έγινε γνωστό ο Σταύρος Παπασταύρου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Chris Wright, υπουργό Ενέργειας των ΗΠΑ, προσκαλώντας τον στην Αθήνα. Ο Chris Wright, εκατομμυριούχος, με επιχειρηματική δραστηριότητα σε εταιρείες παροχής υπηρεσιών στο σχιστολιθικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο κι ένας εκ των αρνητών της κλιματικής κρίσης, αποδέχτηκε την πρόσκληση του Έλληνα υπουργού για επίσκεψη στην Ελλάδα. Ο Wright τον Νοέμβριο θα βρίσκεται στην Αθήνα.
Ο Παπασταύρου απηύθυνε πρόσκληση η επόμενη συνεδρίαση των υπουργών της διακυβερνητικής συνεργασίας P-TECC να λάβει χώρα στην Αθήνα, πρόσκληση την οποία και έκανε δεκτή ο Wright, με τους δύο υπουργούς να προσδιορίζουν την διεξαγωγή της συνεδρίασης μέσα στον ερχόμενο Νοέμβριο
Τι συζήτησαν Παπασταύρου – Wright
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά Παπασταύρου και Wright συνομίλησαν για τις εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και το ταξίδι της ελληνικής αντιπροσωπείας στο Χιούστον, κατά τη διάρκεια του οποίου ο Έλληνας υπουργός είχε διαδοχικές συναντήσεις με τις αμερικανικές εταιρείες ενέργειας Chevron, ExxonMobil και Cheniere Energy, για την ανάπτυξη του τομέα των υδρογονανθράκων.
Παράλληλα, οι δύο πλευρές συζήτησαν για τη δραστηριότητα που αναπτύσσει η διακυβερνητική διατλαντική συνεργασία για την ενέργεια (P-TECC), που συντονίζει το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ, μέλος της οποίας είναι και η Ελλάδα.
Στην P-TECC μέλη είναι οι χώρες: Αλβανία, Αυστρία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρος, Τσεχία, Εσθονία, Ευρωπαϊκή Ένωση, Γεωργία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Κόσοβο, Λετονία, Λιθουανία, Μολδαβία, Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία, Πολωνία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ουκρανία και Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Ο Παπασταύρου απηύθυνε πρόσκληση η επόμενη συνεδρίαση των υπουργών της διακυβερνητικής αυτής συνεργασίας να λάβει χώρα στην Αθήνα, πρόσκληση την οποία και έκανε δεκτή ο Wright, με τους δύο υπουργούς να προσδιορίζουν την διεξαγωγή της συνεδρίασης μέσα στον ερχόμενο Νοέμβριο.
Τι είναι η P-TECC
Η Σύμπραξη για τη Διατλαντική Συνεργασία στην Ενέργεια και το Κλίμα (P-TECC) είναι μια πρωτοβουλία του υπουργείου Ενέργειας των Ηνωμένων Πολιτειών που ενισχύει τη διατλαντική συνεργασία για την ανθεκτικότητα των ενεργειακών συστημάτων, τον εκσυγχρονισμό των δικτύων και την απανθρακοποίηση των τομέων ηλεκτροπαραγωγής στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.
Στην P-TECC μέλη είναι οι χώρες: Αλβανία, Αυστρία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρος, Τσεχία, Εσθονία, Ευρωπαϊκή Ένωση, Γεωργία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Κόσοβο, Λετονία, Λιθουανία, Μολδαβία, Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία, Πολωνία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ουκρανία και Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.
Στις συνομιλίες Παπασταύρου με Chevron, ExxonMobil και Cheniere Energy κυριάρχησαν τα θέματα των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο και την Ελλάδα
H P-TECC διευκολύνει την τεχνική συνεργασία για την ανάπτυξη καθαρής ενέργειας, όπως ανανεώσιμες πηγές, δέσμευση άνθρακα και ενεργειακή αποδοτικότητα. Επίσης προωθεί επενδύσεις σε κρίσιμες ενεργειακές υποδομές, όπως δίκτυα μεταφοράς και τερματικοί σταθμοί LNG. Η σύμπραξη των χωρών παρέχει τεχνογνωσία για την κυβερνοασφάλεια στον ενεργειακό τομέα και την αξιοπιστία των δικτύων και υποστηρίζει την ανάπτυξη πολιτικών για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, τη χαρτογράφηση κινδύνων και στρατηγικές διαφοροποίησης της ενέργειας.
Οι συναντήσεις Παπασταύρου με Chevron, ExxonMobil και Cheniere Energy
Ο Παπασταύρου το διήμερο 10 και 11 Μαΐου συναντήθηκε με κορυφαία στελέχη των μεγάλων ενεργειακών ομίλων Chevron, ExxonMobil και Cheniere Energy.
Στις συνομιλίες μαζί τους αναπτύχθηκαν τα θέματα της περαιτέρω συνεργασίας με τις δύο πρώτες πετρελαϊκές οι οποίες διεκδικούν κυρίαρχο ρόλο στις έρευνες υδρογονανθράκων στην Ελλάδα. Η Chevron έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για τα θαλάσσια blocks «Νότια της Πελοποννήσου» και «Νότια της Κρήτης Ι» και «Νότια της Κρήτης ΙΙ». Ο Παπασταύρου έχει υπογράψει την απόφαση για τον διεθνή διαγωνισμό, ο οποίος έχει δημοσιευτεί στο ΦΕΚ και αναμένεται να αναρτηθεί και στην εφημερίδα της Ε.Ε.
Αύριο, Δευτέρα 12 Μάϊου, ο Παπασταύρου θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον, όπου θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών των ΗΠΑ και επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Ενεργειακής Κυριαρχίας, Doug Burgum.
Όσον αφορά τη συνάντηση με την ExxonMobil στο τραπέζι των συζητήσεων ετέθη το ζήτημα της αξιολόγησης των σεισμικών δεδομένων που έχει η αμερικανική πολυεθνική μετά τις σχετικές εργασίες που εκτέλεσε με ειδικό σκάφος στις θαλάσσιες περιοχές «Δυτικά της Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης». Αναμένεται η λήψη απόφασης της ExxonMobil για το αν θα πραγματοποιήσει την πρώτη ερευνητική γεώτρηση.
Στην Ουάσιγκτον ο Παπασταύρου και οι συνάντησεις με Burgum και Barrasso
Αύριο, Δευτέρα 12 Μάϊου, ο κ. Παπασταύρου θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον, όπου θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών των ΗΠΑ και επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Ενεργειακής Κυριαρχίας, Doug Burgum.
Θα πραγματοποιήσει, επίσης, συναντήσεις με τον Ρεπουμπλικανό Γερουσιαστή και μέλος της Επιτροπής Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, κ. John Barrasso, δεύτερο στην ιεραρχία της ηγεσίας του Ρεπουμπλικανικού κόμματος στη Γερουσία, καθώς και με το μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων των Ρεπουμπλικανών, κ. Mike Haridopoulos.
Ο Barrasso είναι από τους ισχυρούς πολιτικούς των Ρεμπουπλικανών. Επανεξελέγη το 2024 με ποσοστό άνω του 75% και κατέχει υψηλές θέσεις ηγεσίας στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Από τον Ιανουάριο του 2025, είναι ο Ρεπουμπλικανός Majority Whip της Γερουσίας, δηλαδή ο δεύτερος ισχυρότερος στην ιεραρχία Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής, μετά τον Πρόεδρο της Γερουσίας Τζον Θουν.
Επιπλέον, ο Barraso είναι ο γερουσιαστής με τη μεγαλύτερη θητεία από την Πολιτεία του Ουαϊόμινγκ, καθώς είναι μέλος της Γερουσίας από το 2007 και έχει υπηρετήσει και στη Πολιτειακή Γερουσία από το 2003 έως το 2007.