Στα 13,9 δισεκατομμύρια δολάρια ανέρχεται η συνολική χρηματοδότηση που άντλησαν οι ευρωπαϊκές startups στο πρώτο τρίμηνο του 2025, σημειώνοντας αύξηση 2% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την έκθεση EUROPE TECH UPDATE της Dealroom.
Η άνοδος αυτή υπογραμμίζει την σταθερή ανάκαμψη της αγοράς επιχειρηματικών κεφαλαίων (VC), η οποία σταθεροποιείται μετά τις παγκόσμιες οικονομικές προκλήσεις των τελευταίων ετών. Οι επενδύσεις σε προχωρημένο στάδιο (breakout stage), ειδικότερα, αποτέλεσαν την κινητήρια δύναμη πίσω από αυτήν την ανάκαμψη, σημειώνοντας ανάπτυξη για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο.
Ένα σημαντικό μέρος της χρηματοδότησης στο πρώτο τρίμηνο του 2025 κατευθύνθηκε προς νεοφυείς επιχειρήσεις σε στάδιο ανάπτυξης, ιδιαίτερα αυτές σε γύρους χρηματοδότησης Series B και Series C.
Αυτά τα στάδια αντιπροσώπευσαν το μεγαλύτερο μερίδιο επενδύσεων, με τους γύρους Series B (αξίας μεταξύ $15 εκατομμυρίων και $40 εκατομμυρίων) και Series C ($40 εκατομμύρια έως $100 εκατομμύρια) να κυριαρχούν στο τοπίο χρηματοδότησης. Η χρηματοδότηση σε πρώιμα στάδια, συμπεριλαμβανομένων των γύρων pre-seed και seed, παρέμεινε σχετικά σταθερή, ενώ οι μεγάλοι γύροι ($100 εκατομμύρια έως $250 εκατομμύρια) και οι γύροι mega+ (άνω των $250 εκατομμυρίων) επίσης συνέβαλαν στη συνολική ανάπτυξη.
Τι γίνεται στην Ελλάδα
Οι επενδύσεις επιχειρηματικών κεφαλαίων σε startups στην Ελλάδα ανήλθε στα $20.1 εκατομμύρια, για το πρώτο τρίμηνο του 2025, αριθμός σημαντικά χαμηλότερος όχι μόνο από το 2024, όταν ανήλθε στα $58 εκατομμύρια, αλλά και σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Η Ελλάδα βρίσκεται πίσω και από χώρες με σημαντικά μικρότερο ΑΕΠ, όπως Εσθονία, Λιθουανία, Σλοβακία οι οποίες έχουν περάσει ευνοϊκές νομοθεσίες για την προσέλκυση νεοφυών εταιρειών.
Το ποσό αντικατοπτρίζει τις δυσκολίες που συνεχίζει να αντιμετωπίζει ακόμη η χώρα μας στην προσέλκυση κεφαλαίων για startups παρά την πρόοδο των τελευταίων ετών.
Να σημειωθεί πως μιλώντας στο 5ο ΟΤ FORUM, ο κ. Μάρκος Βερέμης, Εταίρος της Big Pi Ventures, μίλησε για το private equity και είπε ότι «εάν δεν υπάρχει επαρκής δανεισμός και δεν υπάρχει private equity, που είναι κατά κάποιο τρόπο το μηχανοστάσιο της μεσαίας οικονομίας, που βγάζει τις μεγάλες εταιρείες, δεν μπορείς να έχεις μεγάλες εταιρείες». Πρόσθεσε ότι ενώ η Ελλάδα έχει κάνει βήματα, τα ποσά είναι μικρά. «Το private equity είναι κοντά στο 1 δισ., δέκα φορές μικρότερο από άλλες, ευρωπαϊκές χώρες».
Είπε ακόμα ότι «οι τράπεζες δεν είναι φτιαγμένες για να δανείζουν σε εταιρείες τεχνολογίας» – που είναι περισσότερες και πιο γρήγορα αναπτυσσόμενες – και επίσης, ότι υπάρχει πρόβλημα, καθώς η νέες εταιρείες δεν έχουν track record κερδοφορίας.
Στις θετικές ειδήσεις, η Marathon Venture Capital ανακοίνωσε πρόσφατα την έναρξη λειτουργίας του Marathon Fund III. Το νέο fund συγκέντρωσε κεφάλαια ύψους 75 εκατομμυρίων ευρώ, υπερκαλύπτοντας τον στόχο σε μία και μοναδική αύξηση κεφαλαίου. Στους συμμετέχοντες του Marathon Fund III συγκαταλέγονται θεσμικοί επενδυτές όπως το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων και η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων, καθώς επίσης και σημαντικός αριθμός εταιρικών και ιδιωτών επενδυτών από όλο τον κόσμο.
Η επενδυτική στρατηγική της Marathon παραμένει η ίδια, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία. Το fund πρόκειται να ηγηθεί σε γύρους αρχικού σταδίου (seed), τυπικά επενδύοντας ποσά ύψους 1-2 εκατομμυρίων ευρώ αντί συμμετοχής 15%-20% σε κάθε εταιρεία, με διαφανείς όρους. Σε επόμενους γύρους χρηματοδότησης, η Marathon συνεχίζει να επενδύει σημαντικά ποσά, διατηρώντας το ποσοστό συμμετοχής της ανά εταιρεία.
Οι χώρες που κυριαρχούν στις startups
Το Ηνωμένο Βασίλειο διατήρησε τη θέση του ως η κορυφαία ευρωπαϊκή χώρα για επενδύσεις VC, συγκεντρώνοντας περισσότερα από τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ισπανία μαζί. Το Λονδίνο, ειδικότερα, ξεχώρισε ως το πιο χρηματοδοτούμενο τεχνολογικό κέντρο, εξασφαλίζοντας $4.2 δισεκατομμύρια σε επενδύσεις. Άλλες αξιοσημείωτες πόλεις περιλαμβάνουν το Παρίσι και το Βερολίνο, που επίσης προσέλκυσαν σημαντική χρηματοδότηση. Εν τω μεταξύ, χώρες όπως η Μάλτα, η Ισπανία και η Ιρλανδία παρουσίασαν ισχυρή ανάπτυξη, με κινητήριο δύναμη μεγάλους γύρους mega.
Το Isomorphic Labs του Λονδίνου, μια spinout της Google DeepMind που επικεντρώνεται στην AI για ανακάλυψη φαρμάκων, και η Vistajet με έδρα τη Μάλτα, μια συνδρομητική υπηρεσία ιδιωτικών τζετ, συγκέντρωσαν τους μεγαλύτερους γύρους, εξασφαλίζοντας από $600 εκατομμύρια ο καθένας. Άλλοι σημαντικοί γύροι περιλάμβαναν $411 εκατομμύρια για μια βιοτεχνολογική startup για την παχυσαρκία στο Λονδίνο, €240 εκατομμύρια για εργαλεία εκπαίδευσης ιατρικής στο Βερολίνο και $260 εκατομμύρια για προληπτική υγειονομική περίθαλψη στη Στοκχόλμη.
Η έκθεση σημειώνει επίσης την προσθήκη έξι νέων μονόκερων στο πρώτο τρίμηνο του 2025, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των ευρωπαϊκών μονόκερων σε 606. Εταιρείες όπως οι Neko Health, Tines και Diagnostyka ξεπέρασαν το όριο αποτίμησης του $1 δισεκατομμυρίου.
Η δυναμική των επενδυτών αποκαλύπτει ότι οι ευρωπαϊκές νεοφυείς επιχειρήσεις έλαβαν πάνω από το 40% της χρηματοδότησής τους από επενδυτές του εξωτερικού. Οι εγχώριοι επενδυτές συνέβαλαν το 30% της χρηματοδότησης, ενώ το 28% προήλθε από διασυνοριακούς ευρωπαϊκούς επενδυτές.
Υγεία και ΑΙ κυριαρχούν
Ο τομέας της υγείας πήρε τις περισσότερες στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, αντικατοπτρίζοντας μια ισχυρή εστίαση στην καινοτομία στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.
Αυτό ευθυγραμμίζεται με ευρύτερες παγκόσμιες τάσεις, όπου οι τομείς της υγείας και της βιοτεχνολογίας προσελκύουν σταθερά σημαντικές επενδύσεις. Στο οικοσύστημα της τεχνολογίας, η τεχνητή νοημοσύνη (AI) ξεχώρισε ως βασικός παράγοντας ανάπτυξης.
Οι ευρωπαϊκές νεοφυείς επιχειρήσεις AI συγκέντρωσαν $3.4 δισεκατομμύρια στο πρώτο τρίμηνο του 2025, αντιπροσωπεύοντας το 25% της συνολικής χρηματοδότησης VC για το τρίμηνο. Αυτό σηματοδοτεί μια αύξηση 55% σε ετήσια βάση και τοποθετεί την AI ως ακρογωνιαίο λίθο του ευρωπαϊκού τεχνολογικού τοπίου.
Αξιοσημείωτο είναι ότι αυτό ήταν το δεύτερο υψηλότερο πρώτο τρίμηνο για χρηματοδότηση AI, πίσω μόνο από το ρεκόρ του πρώτου τριμήνου του 2022 κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας άνθησης VC. Η αναφορά υπογραμμίζει επίσης τη μακροπρόθεσμη πορεία ανάπτυξης της επένδυσης AI, η οποία έχει αυξηθεί από μόλις 7% της συνολικής χρηματοδότησης VC πριν από μια δεκαετία στην τρέχουσα σημασία της.
Σε τι startups επενδύουν οι ευρωπαϊκές εταιρείες
Οι ευρωπαϊκές εταιρείες υπήρξαν επίσης υποστηρικτές startups σε διάφορες βιομηχανίες. Σύμφωνα με τον Δείκτη Δραστηριότητας Εταιρικών Νεοφυών Επιχειρήσεων 2025 του StartupBlink, αυτές είναι οι ευρωπαϊκές εταιρείες με τις πιο σημαντικές επενδύσεις σε startups:
Γερμανία
- SAP: Η SAP συμμετέχει ενεργά στην υποστήριξη νεοφυών επιχειρήσεων λογισμικού μέσω προγραμμάτων και συνεργασιών.
- BMW: Χρηματοδοτεί νεοφυείς επιχειρήσεις στον τομέα των Μεταφορών, εστιάζοντας στην κινητικότητα και την καινοτομία αυτοκινήτων.
- Bayer: Υποστηρίζει νεοφυείς επιχειρήσεις στην Τεχνολογία Υγείας, ιδιαίτερα στη φαρμακευτική και τις προόδους υγειονομικής περίθαλψης.
- Bosch: Συνεργάζεται με νεοφυείς επιχειρήσεις στον τομέα του Hardware & IoT, προωθώντας τεχνολογικές λύσεις.
Γαλλία
- Airbus: Κύριος παίκτης στη βιομηχανία Μεταφορών, η Airbus επενδύει σε νεοφυείς επιχειρήσεις αεροδιαστημικής.
- Orange: Υποστηρίζει ενεργά νεοφυείς επιχειρήσεις στον τομέα Hardware & IoT μέσω ενσωμάτωσης οικοσυστήματος και καινοτόμων προγραμμάτων.
- Sanofi: Συνεργάζεται με νεοφυείς επιχειρήσεις στην Τεχνολογία Υγείας, εστιάζοντας στην φαρμακευτική καινοτομία.
- LVMH: Συνεργάζεται με νεοφυείς επιχειρήσεις στο Ηλεκτρονικό & Εμπόριο.
Ηνωμένο Βασίλειο
- BP: Επενδύει σε νεοφυείς επιχειρήσεις στον τομέα της Ενέργειας & Περιβάλλοντος, δίνοντας έμφαση στις βιώσιμες ενεργειακές λύσεις.
- HSBC: Υποστηρίζει νεοφυείς επιχειρήσεις στον τομέα των Χρηματοοικονομικών Τεχνολογιών.
- National Grid: Συνεργάζεται με νεοφυείς επιχειρήσεις στον τομέα της ενέργειας για την προώθηση της καινοτομίας.
- Vodafone: Συνεργάζεται με νεοφυείς επιχειρήσεις στον τομέα του Υλικού & IoT, ενισχύοντας τις τεχνολογικές προόδους.
Ισπανία
- Telefónica: Υποστηρίζει ενεργά νεοφυείς επιχειρήσεις μέσω προγραμμάτων και επενδύσεων στον τομέα Hardware & IoT.
- Banco Sabadell: Συνεργάζεται με νεοφυείς επιχειρήσεις στον τομέα των Χρηματοοικονομικών Τεχνολογιών.
Ιταλία
- Eni: Επενδύει σε νεοφυείς επιχειρήσεις στον τομέα της Ενέργειας & Περιβάλλοντος, εστιάζοντας στην καινοτομία ενέργειας.
- Telecom Italia: Συνεργάζεται με νεοφυείς επιχειρήσεις στον τομέα του Hardware & IoT για την προώθηση τεχνολογικών λύσεων.
Σουηδία
- Volvo Group: Εμπλέκεται με νεοφυείς επιχειρήσεις στον τομέα των Μεταφορών, εστιάζοντας στην καινοτομία κινητικότητας.
- H&M: Συνεργάζεται με νεοφυείς επιχειρήσεις στο Ηλεκτρονικό Εμπόριο & Λιανικό Εμπόριο, προωθώντας προόδους στο λιανικό εμπόριο.
- Ericsson: Υποστηρίζει νεοφυείς επιχειρήσεις στον τομέα του Υλικού & IoT, προωθώντας τεχνολογική καινοτομία.
Νορβηγία
- Equinor: Επενδύει σε νεοφυείς επιχειρήσεις στον τομέα της Ενέργειας & Περιβάλλοντος, δίνοντας έμφαση στις βιώσιμες ενεργειακές τεχνολογίες.
- Yara International: Συνεργάζεται με νεοφυείς επιχειρήσεις στον τομέα του Υλικού & IoT, εστιάζοντας στην καινοτομία γεωργίας.
Ολλανδία
- DSM: Συνεργάζεται με νεοφυείς επιχειρήσεις στον τομέα της Τεχνολογίας Τροφίμων, προωθώντας καινοτομία στην τεχνολογία τροφίμων.
- ABN AMRO Bank: Υποστηρίζει νεοφυείς επιχειρήσεις στον τομέα των Χρηματοοικονομικών Τεχνολογιών, προωθώντας προόδους στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.
Ελβετία
- Roche: Συνεργάζεται με νεοφυείς επιχειρήσεις στην Υγειονομική Τεχνολογία, εστιάζοντας στην φαρμακευτική καινοτομία.
- Nestlé: Εμπλέκεται με νεοφυείς επιχειρήσεις στον τομέα της Τεχνολογίας Τροφίμων, προωθώντας καινοτομία τροφίμων.